TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI:)
Składniki:
tartaletki:
masło 90 gram
mąka krupczatka 200 gram
żółtka 2 sztuki
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól szczypta
krem cytrynowy:
jajka 3 sztuki
cytryna 2 sztuki
cukier puder 150 gram
masło 100 gram
oraz:
truskawki świeże
spód tartaletek:
Składniki na tartaletki energicznie zagniatamy, lub mieszamy w mikserze formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krem:
Jajka wbijamy do metalowej miski wsypujemy cukier puder i ubijamy na parze, gdy masa będzie puszysta nie przerywając ubijania dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do kremu, mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Krem odstawiamy w chłodne miejsce.
Foremki wylepiamy zimnym ciastem, pieczemy w 180 stopniach 10 minut.
Zimne napełniamy gęstym kremem.
Dekorujemy połówkami truskawek.