Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon na truskawki 3

Ciasto obłędne , z truskawkami pachnącymi słońcem ,w połączeniu z kokosem to rozkosz dla podniebienia :)

 

 

 

 

Kokosowa kostka z truskawkami.

 

masa kokosowa:

mleko kokosowe 500 ml.

wiórki kokosowe 100 gram

śmietana kremówka 250 ml.

cukier puder 2 łyżki

żelatyna deserowa 1,5 łyżki

ryż 3/4 szklanki

biała czekolada 100 gram


dodatkowo:

wiórki kokosowe 100 gram

truskawki świeże 500 gram

herbatniki czekoladowe

1. Ryż opłukać pod bieżąca wodą ,przełożyć do garnka zalać mleczkiem kokosowym i gotować do momentu aż ryż będzie miękki.

Uważać bo ryż lubi się przypalić !!!!!!

2. Ugotowany ryż zdjąć z ognia ,dodać kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści, odstawić do ostudzenia ,gdy ryż się ostudzi zmiksować na jednolitą masę .

Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę ( odłożyć 4 sztuki do dekoracji).

3. Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka , napęczniałą lekko podgrzać , ( nie gotować )

4. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia ,ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Po jednej łyżce ubitej śmietany dodawać do masy ryżowej ,na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz żelatynę , delikatnie wymieszać

5. Dno kwadratowej formy wyłożyć:
herbatnikami, na herbatniki 1/3 masy ,oraz połowa pokrojonych truskawek,
następna warstwa herbatników, masy i truskawek,
ponownie herbatniki,masa .

6. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawki.

Schłodzić .

SMACZNEGO :)

Sezon na truskawki 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak