Kokosowa kostka z truskawkami.
masa kokosowa:
mleko kokosowe 500 ml.
wiórki kokosowe 100 gram
śmietana kremówka 250 ml.
cukier puder 2 łyżki
żelatyna deserowa 1,5 łyżki
ryż 3/4 szklanki
biała czekolada 100 gram
dodatkowo:
wiórki kokosowe 100 gram
truskawki świeże 500 gram
herbatniki czekoladowe
1. Ryż opłukać pod bieżąca wodą ,przełożyć do garnka zalać mleczkiem kokosowym i gotować do momentu aż ryż będzie miękki.
Uważać bo ryż lubi się przypalić !!!!!!
2. Ugotowany ryż zdjąć z ognia ,dodać kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści, odstawić do ostudzenia ,gdy ryż się ostudzi zmiksować na jednolitą masę .
Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę ( odłożyć 4 sztuki do dekoracji).
3. Żelatynę namoczyć w 50 ml. mleka , napęczniałą lekko podgrzać , ( nie gotować )
4. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia ,ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Po jednej łyżce ubitej śmietany dodawać do masy ryżowej ,na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz żelatynę , delikatnie wymieszać
5. Dno kwadratowej formy wyłożyć:
herbatnikami, na herbatniki 1/3 masy ,oraz połowa pokrojonych truskawek,
następna warstwa herbatników, masy i truskawek,
ponownie herbatniki,masa .
6. Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawki.
Schłodzić .
SMACZNEGO :)