TRUSKAWKOWY SERNIK .
masa serowa:
twaróg zmielony 3-krotnie 500 gram
mascarpone 250 gram
cukier drobny 1/2 szklanki
jajka 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
truskawki zmiksowane 1 szklanka
pianka truskawkowa:
galaretka truskawkowa 1 sztuka
mus truskawkowy 200 ml
białko 1 sztuka
ciasto kruche :
mąka pszenna 1 szklanka
masło 40 gram
żółtko 1 sztuka
lodowata woda 2 łyżki
ciasto kruche :
mąkę posiekać z masłem dodać żółtko i lodowatą wodę ,zagnieść ciasto i schłodzić 1 godzinę . Po tym czasie ciastem wylepić okrągła formę ( o średnicy 20 cm.)wyłożoną papierem do pieczenia .Piec 10 minut w 180 stopniach.
masa serowa:
do miski przełożyć twaróg i mascarpone ,dosypać cukier, mąkę oraz wbić jajka ,wymieszać na koniec wlać mus truskawkowy, całość wymieszać ,przelać masę na podpieczone ciasto ,piec 40 minut w 160 stopniach.( bez termoobiegu)Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia .
pianka truskawkowa:
Na drugi dzień, galaretkę rozpuścić w 100 ml. wrzącej wody ,jak zacznie tężeć zacząć ubijać aż zrobi się puszysta i powstanie pianka , białko ubić na sztywno dodać do galaretki ,na koniec delikatnie dolać mus truskawkowy .Wymieszać .
Przygotować blaszkę o średnicy 23-25 cm. Sernik wyjąc z formy i włożyć do większej , następnie delikatnie zalać pianką .Wstawić na 2 godziny do lodówki.
SMACZNEGO :)