Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon na truskawki

Czerwiec – miesiąc na wypieki z truskawkami.

W miesiącu czerwcu korzystamy z dostępnych na rynku naszych polskich smacznych truskawek.

Owoce te w dzieciństwie z chęcią zajadałam ze śmietaną, posypane cukrem. Są także doskonałym owocem do ciast, deserów i koktajli.

 

Deser mojego dzieciństwaSezon na truskawki

Polecam m.in. takie wypieki jak:

TRUSKAWKOWIEC

Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej

Masa truskawkowa:
900g truskawek
½ szklanki zimnej wody
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru kryształ

Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min

Sporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek). Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt. Sezon na truskawki

CIASTO WENUS Z TRUSKAWKAMI

Biszkopt jasny:

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

Masa:
- 500 ml śmietany 30% (Kremówka)
- 1 śnieżka
- 1/2 kg sera twarogowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru

kokos prażony:
- 10 dag kokosu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła

Owoce wg uznania

Upiec biszkopt z 6 jaj. Na upieczony, wystudzony biszkopt wyłożyć owoce,

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Ser zmiksować z 2 łyżkami cukru. Do sera dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Śmietanę ubić ze śnieżką. Dodać do sera, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Kokos z cukrem uprażyć na maśle na złoty kolor. Masę wyłożyć na ułożone na biszkopcie truskawki. Wierch ciasta posypać ostudzonym prażonym kokosem. Ciasto włożyć do lodówki. Sezon na truskawki

SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA

- 2 galaretki np wiśniowe
- biszkopty okrągłe
- 3 łyżki cukru
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- owoce (np. brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki)

Galaretki ugotować, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Ostudzić. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, polać paroma łyżkami ugotowanej galaretki.

Serki homogenizowane wymieszać z 3 łyżkami cukru, powoli dolewać galaretkę z żelatyną, delikatnie wymieszać. Masę wylać na ułożone biszkopty,

Ułożyć owoce. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Po ok 1h na wierzch ciasta wylać galaretkę. Sezon na truskawki

PORADA:

Zamiast biszkoptów można upiec biszkopt z 4 jaj.

A gdy truskawki posiadamy już zamrożone polecam:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ

Biszkopt z 4 jaj
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru kryształ

Masa truskawkowa:
- 2 paczki truskawek mrożonych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 kostki masła

Pianka:
1 szklanka zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka truskawkowa
1 śmietan fix  

Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki (wymiary: 24x34cm )wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.

Truskawki mrożone zagotować z 1 szklanką cukru. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kolejno dodać 1/2 kostki masła, wymieszać. Masę truskawkową rozłożyć na biszkopcie.

Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie. Piankę wyłożyć na masie truskawkowej. Sezon na truskawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak