W miesiącu czerwcu korzystamy z dostępnych na rynku naszych polskich smacznych truskawek.
Owoce te w dzieciństwie z chęcią zajadałam ze śmietaną, posypane cukrem. Są także doskonałym owocem do ciast, deserów i koktajli.
Deser mojego dzieciństwa
Polecam m.in. takie wypieki jak:
TRUSKAWKOWIEC
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
Masa truskawkowa:
900g truskawek
½ szklanki zimnej wody
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru kryształ
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Sporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek). Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt.
CIASTO WENUS Z TRUSKAWKAMI
Biszkopt jasny:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
Masa:
- 500 ml śmietany 30% (Kremówka)
- 1 śnieżka
- 1/2 kg sera twarogowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru
kokos prażony:
- 10 dag kokosu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Owoce wg uznania
Upiec biszkopt z 6 jaj. Na upieczony, wystudzony biszkopt wyłożyć owoce,
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Ser zmiksować z 2 łyżkami cukru. Do sera dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Śmietanę ubić ze śnieżką. Dodać do sera, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Kokos z cukrem uprażyć na maśle na złoty kolor. Masę wyłożyć na ułożone na biszkopcie truskawki. Wierch ciasta posypać ostudzonym prażonym kokosem. Ciasto włożyć do lodówki.
SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA
- 2 galaretki np wiśniowe
- biszkopty okrągłe
- 3 łyżki cukru
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- owoce (np. brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki)
Galaretki ugotować, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Ostudzić. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, polać paroma łyżkami ugotowanej galaretki.
Serki homogenizowane wymieszać z 3 łyżkami cukru, powoli dolewać galaretkę z żelatyną, delikatnie wymieszać. Masę wylać na ułożone biszkopty,
Ułożyć owoce. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Po ok 1h na wierzch ciasta wylać galaretkę.
PORADA:
Zamiast biszkoptów można upiec biszkopt z 4 jaj.
A gdy truskawki posiadamy już zamrożone polecam:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ
Biszkopt z 4 jaj
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru kryształ
Masa truskawkowa:
- 2 paczki truskawek mrożonych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 kostki masła
Pianka:
1 szklanka zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka truskawkowa
1 śmietan fix
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki (wymiary: 24x34cm )wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
Truskawki mrożone zagotować z 1 szklanką cukru. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kolejno dodać 1/2 kostki masła, wymieszać. Masę truskawkową rozłożyć na biszkopcie.
Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie. Piankę wyłożyć na masie truskawkowej.