A że sezon na truskawki w Polsce jest krótki trzeba korzystać ,więc drogie Panie do kuchni i polecam :
Jaglana kostka z truskawkami.
Składniki:
kasza jaglana 100 gram
mleko 1 szklanka
mleko 50 ml. do namoczenia żelatyny
cukier 3 łyżki
jogurt naturalny 1 kubeczek 150 ml.
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
żelatyna 1 łyżka
oraz :
truskawki
herbatniki czekoladowe
Sposób przyrządzenia :
Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem cukru.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć ,odciąć szypułki i pokroić w kostkę .Jak galaretka zacznie tężeć dodać pokrojone truskawki.Żelatynę namoczyć w mleku.
Po ugotowaniu schłodzić ,kaszę przesypać do miski i zblendować , następnie dolać jogurt i na koniec żelatynę .Masę podziel na 3 części.Formę prostokątną wyłożyć folią spożywczą ,następnie dno wypełnić herbatnikami, następnie pierwszą warstwę masy, herbatniki ,drugą warstwę masy ,herbatniki i trzecią warstwę masy .Wstawić na 30 minut do lodówki.Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki i zalać galaretką z truskawkami.Ponownie schłodzić .
Smacznego .