Uwielbiam chrupiące skrzydełka , rewelacyjnie smakują z surówkami lub sosami.
Na początek:
Skrzydełka z kurczaka
Składniki:
skrzydełka z kurczaka 1 kg
papryka słodka 1 łyżka
tymianek 2 łyżeczki
sól
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania :
Skrzydełka umyć,osuszyć ,posypać słodką papryką i tymiankiem,posolić i pokropić oliwą .Zostawić na 2 godziny.
Piec 1 godzinę w 200 stopniach.
Podawać na ciepło.
Pikantne skrzydełka.
Składniki:
skrzydełka 2 kg
marynata:
majonez 3 łyżki
maślanka 1 szklanka
musztarda ostra 2 łyżki
papryka ostra 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżka
ketchup ostry 3 łyżki
Sposób przygotowania :
Skrzydełka umyć ,osuszyć ,odciąć lotki.
Składniki marynaty wymieszać ,czosnek zmiażdżyć dodać do marynaty ,smarować skrzydełka,odstawić na 4 godziny.
Piec z funkcją grill ( jeśli nie mamy takiej funkcji w piekarniku pieczemy w 180 st. 1 godzinę ).
SMACZNEGO :)