Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledź w roli głównej.

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, takie do wyjadania prosto ze słoika i takie przygotowane w sałatkach czy sosach. Podane ze świeżym pieczywem...mniam. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji, serdecznie zapraszam :)

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, takie do wyjadania prosto ze słoika i takie przygotowane w sałatkach czy sosach. Podane ze świeżym pieczywem...mniam. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji, serdecznie zapraszam :)


Ze śledzi można przygotować wiele sałatek i i innych pyszności, można je przygotować na różne imprezy, święta czy przekąski. W moich propozycjach znajdziecie pyszną sałatkę podaną w kruchych tartaletkach, taka sałatka doskonale sprawdzi się dla gości, można ją wygodnie podać i dodatkowo będzie się ładnie prezentować na stole. Kolejną moją propozycją są śledzie z rodzynkami, są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać, rodzynki i śledzie to doskonałe połączenie. Bardzo lubię też sałatkę warstwową z mnóstwem warzyw, może i jest sałatką taką bardziej świąteczną, ale sprawdzi się też na inne okazje. Ostatnią moją propozycją są śledzie w sosie majonezowym, uwielbiam takie śledzie. Wszystkie śledzie podaję z chrupiącym i świeżym pieczywem, chociaż do tych w kruchych tartaletkach to już pieczywa nie potrzeba. Przeglądnijcie moje propozycje może coś przypadnie Wam do smaku. Zapraszam i smacznego życzę.

Moje przepisy na śledzia:

 

1. Kruche tartaletki z sałatką śledziową.


Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Zapraszam :)

Śledź w roli głównej.

 

 

 

Składniki:


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 małe jajko

10 dag masła lub margaryny

pół małej łyżeczki soli

2 płaskie łyżki śmietany 12 %


Sałatka:

1 puszka zielonego groszku

38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach

7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie

4 duże jajka

3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

ewentualnie sól do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania foremek

2 - 3 łyżki bułki tartej


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.


2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).


3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.

 

 

2. Sałatka śledziowa ,,Szuba''.


Polecam bardzo pyszną sałatkę śledziową z dużą ilością warzyw.

Śledź w roli głównej.


Składniki:

3 duże marchewki

3 średnie ziemniaki

1 średnia cebula

1 słoiczek buraczków marynowanych tartych

8 płatów śledzi marynowanych w oliwie

pieprz mielony

kilka łyżek majonezu


Wykonanie:


1. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach.


2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dokładnie osączamy na sicie.


3. Buraczki dokładnie osączamy z zalewy na sicie.


4. Śledzie kroimy w średnią kostkę.


5. W salaterce układamy ziemniaki, smarujemy cienko majonezem i oprószamy pieprzem, następnie układamy marchewkę, buraczki, cebulę i śledzie. Każdą warstwę smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.


6. Sałatkę wkładamy do lodówki na około 1 godzinę żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.


7. Smacznego.

 


3. Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami.


W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Takie śledzie warto przygotować. Śledzie podałam ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)

 Śledź w roli głównej.

Składniki:

3 duże cebule

olej do smażenia

3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %

sól i pieprz do smaku

garść rodzynek

6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie


Wykonanie:


1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.


2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, uważamy, żeby cebulę za mocno nie przypiec.


3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.


4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.


5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.


6. Smacznego.

 

4. Śledzie w sosie majonezowo-musztardowym.


Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tak przygotowane są bardzo pyszne i wyraziste w smaku. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)

Śledź w roli głównej.
Składniki:

3 płaty śledzi solonych

1 mała cebula

4 łyżki majonezu

musztarda według uznania

pieprz mielony do smaku


Wykonanie:


1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około dwie godziny, jeżeli śledzie nadal będą mocno słone, wodę wymieniamy i dalej moczymy.


2. Następnie śledzie wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki.


3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.


4. Do śledzi dajemy cebulę, majonez i musztardę, oprószamy pieprzem i mieszamy.


5. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki ,,przegryzły się''.


6. Po tym czasie podajemy i smacznego.


7. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak