Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, takie do wyjadania prosto ze słoika i takie przygotowane w sałatkach czy sosach. Podane ze świeżym pieczywem...mniam. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji, serdecznie zapraszam :)
Ze śledzi można przygotować wiele sałatek i i innych pyszności, można je przygotować na różne imprezy, święta czy przekąski. W moich propozycjach znajdziecie pyszną sałatkę podaną w kruchych tartaletkach, taka sałatka doskonale sprawdzi się dla gości, można ją wygodnie podać i dodatkowo będzie się ładnie prezentować na stole. Kolejną moją propozycją są śledzie z rodzynkami, są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać, rodzynki i śledzie to doskonałe połączenie. Bardzo lubię też sałatkę warstwową z mnóstwem warzyw, może i jest sałatką taką bardziej świąteczną, ale sprawdzi się też na inne okazje. Ostatnią moją propozycją są śledzie w sosie majonezowym, uwielbiam takie śledzie. Wszystkie śledzie podaję z chrupiącym i świeżym pieczywem, chociaż do tych w kruchych tartaletkach to już pieczywa nie potrzeba. Przeglądnijcie moje propozycje może coś przypadnie Wam do smaku. Zapraszam i smacznego życzę.
Moje przepisy na śledzia:
1. Kruche tartaletki z sałatką śledziową.
Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 małe jajko
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
2 płaskie łyżki śmietany 12 %
Sałatka:
1 puszka zielonego groszku
38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
4 duże jajka
3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremek
2 - 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).
3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.
2. Sałatka śledziowa ,,Szuba''.
Polecam bardzo pyszną sałatkę śledziową z dużą ilością warzyw.
Składniki:
3 duże marchewki
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 słoiczek buraczków marynowanych tartych
8 płatów śledzi marynowanych w oliwie
pieprz mielony
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
1. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dokładnie osączamy na sicie.
3. Buraczki dokładnie osączamy z zalewy na sicie.
4. Śledzie kroimy w średnią kostkę.
5. W salaterce układamy ziemniaki, smarujemy cienko majonezem i oprószamy pieprzem, następnie układamy marchewkę, buraczki, cebulę i śledzie. Każdą warstwę smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
6. Sałatkę wkładamy do lodówki na około 1 godzinę żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.
7. Smacznego.
3. Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami.
W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Takie śledzie warto przygotować. Śledzie podałam ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, uważamy, żeby cebulę za mocno nie przypiec.
3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.
6. Smacznego.
4. Śledzie w sosie majonezowo-musztardowym.
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tak przygotowane są bardzo pyszne i wyraziste w smaku. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
3 płaty śledzi solonych
1 mała cebula
4 łyżki majonezu
musztarda według uznania
pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około dwie godziny, jeżeli śledzie nadal będą mocno słone, wodę wymieniamy i dalej moczymy.
2. Następnie śledzie wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
4. Do śledzi dajemy cebulę, majonez i musztardę, oprószamy pieprzem i mieszamy.
5. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki ,,przegryzły się''.
6. Po tym czasie podajemy i smacznego.
7. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.