Tradycją stały się śledzie podawane w sosie śmietanowym, musztardowym czy też klasyczne - w oleju z cebulką. A może w te święta skusisz się na śledzie w słodszym wydaniu?
Wśród wielu przepisów na te ryby znajdziecie także te nietypowe – podawane ze słodkimi dodatkami: jabłkiem, rodzynkami czy miodem. Jeśli do tej pory nie próbowaliście ryby w takim wydaniu gorąco polecam.
Śledzie w sosie pomidorowym z miodem i rodzynkami
Składniki:
6 płatów śledziowych w zalewie octowej
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
150 g koncentratu pomidorowego
125 ml łagodnego ketchupu
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
chili w płatkach (do smaku)
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić. Cebulę zarumienić na oleju. Dodać koncentrat, ketchup, miód i sok z cytryny. Smażyć chwilę na wolnym ogniu do połączenia się składników. Dodać rodzynki i doprawić płatkami chili. Płaty śledziowe podzielić na ok. 3 cm kawałki. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i sos pomidorowy. Śledzie wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śledzie z cebulą w oleju
Składniki:
6 płatów śledziowych solonych
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody
2 duże cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
4 liście laurowe
szczypta cukru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam swoją mieszankę - tymianek, oregano, bazylia)
220 ml oleju rzepakowego
Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.
Sałatka śledziowa z jabłkiem i migdałami
Składniki:
3 podwójne płaty śledziowe marynowane
2 średnie jabłka
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 średnia czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu
Płaty śledziowe pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Dodać rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Dodać majonez i wymieszać. Schować do lodówki do przegryzienia.