Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledzie w trzech odsłonach

Ryby to nieodłączny element świątecznego menu. Obok tradycyjnego karpia podawanego na różne sposoby na wigilijnym stole królują pyszne i zdrowe śledzie.

Tradycją stały się śledzie podawane w sosie śmietanowym, musztardowym czy też klasyczne - w oleju z cebulką. A może w te święta skusisz się na śledzie w słodszym wydaniu?

Wśród wielu przepisów na te ryby znajdziecie także te nietypowe – podawane ze słodkimi dodatkami: jabłkiem, rodzynkami czy miodem. Jeśli do tej pory nie próbowaliście ryby w takim wydaniu gorąco polecam. 

 

 

Śledzie w sosie pomidorowym z miodem i rodzynkami

Śledzie w trzech odsłonach
Składniki:
6 płatów śledziowych w zalewie octowej
2 średnie cebule
1 łyżka oleju  
150 g koncentratu pomidorowego 
125 ml łagodnego ketchupu
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
chili w płatkach (do smaku)

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić. Cebulę zarumienić na oleju. Dodać koncentrat, ketchup, miód i sok z cytryny. Smażyć chwilę na wolnym ogniu do połączenia się składników. Dodać rodzynki i doprawić płatkami chili. Płaty śledziowe podzielić na ok. 3 cm kawałki. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i sos pomidorowy. Śledzie wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Śledzie z cebulą w oleju

Śledzie w trzech odsłonach
Składniki:
6 płatów śledziowych solonych
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody 
2 duże cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
4 liście laurowe
szczypta cukru 
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam swoją mieszankę - tymianek, oregano, bazylia) 
220 ml oleju rzepakowego 

Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. 


Sałatka śledziowa z jabłkiem i migdałami

Śledzie w trzech odsłonach
Składniki:
3 podwójne płaty śledziowe marynowane 
2 średnie jabłka
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 średnia czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu 
Płaty śledziowe pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Dodać rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Dodać majonez i wymieszać. Schować do lodówki do przegryzienia. 

 

 

 

Ola1984 17.12.2016 21:38
Też pyszna propozycja :) Ja uwielbiam śledzie ze słodkimi dodatkami :)
bietka 16.12.2016 11:29
u mnie będą śledzie z rodzynkami tylko że bez miodu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak