Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledziki z oliwkami i kaparami.

Kto lubi połączenie śledzi z zielonymi oliwkami i kaparami ? Zapraszam do wypróbowania a następnie skosztowania przepysznych śledzików w wersji śródziemnomorskiej z zieloną oliwką i kaparami ,w sosie .

Połączenie  polskiej  tradycji z śródziemnomorskimi smakami.Mam nadzieję że spodoba wam się przepis :)          ××××××××××××××××××××××××××××××××××××

A wiec do dzieła :)

Idziemy do kuchni :)

××××××××××××××××××××××××××××××××××××

Potrzebujemy :

5 płatów śledziowych z zalewy ( oraz mleko )

oliwki zielone 10 sztuk

listek laurowy 2 sztuki

kapary z zalewy  3 łyżeczki

cebulka biała  2 sztuki

 

Sos :

musztarda 1 łyżka

oliwa z oliwek 1/2 szklanki

kolendra kilka łodyżek

 

Sposób wykonania:

  • Śledzie pukamy pod zimną bieżącą wodą.
  • Następnie moczymy 3 godziny w mleku.
  • Po moczeniu śledzie  kroimy w 2 cm. słupki.
  • Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę .
  • Oliwki kroimy na plasterki,kapary na pół.

Do misy blendera wlać oliwę ,dodać musztardę i listki kolendry. Zmiksować na gładki sos.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do czystych szklanych pojemników ( słoiki) ,na górę układamy po listku laurowym i zakręcamy. Wkładamy do lodówki.

Śledzie są dobre na drugi dzień .

Śledziki z oliwkami i kaparami.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak