Połączenie polskiej tradycji z śródziemnomorskimi smakami.Mam nadzieję że spodoba wam się przepis :) ××××××××××××××××××××××××××××××××××××
A wiec do dzieła :)
Idziemy do kuchni :)
××××××××××××××××××××××××××××××××××××
Potrzebujemy :
5 płatów śledziowych z zalewy ( oraz mleko )
oliwki zielone 10 sztuk
listek laurowy 2 sztuki
kapary z zalewy 3 łyżeczki
cebulka biała 2 sztuki
Sos :
musztarda 1 łyżka
oliwa z oliwek 1/2 szklanki
kolendra kilka łodyżek
Sposób wykonania:
- Śledzie pukamy pod zimną bieżącą wodą.
- Następnie moczymy 3 godziny w mleku.
- Po moczeniu śledzie kroimy w 2 cm. słupki.
- Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę .
- Oliwki kroimy na plasterki,kapary na pół.
Do misy blendera wlać oliwę ,dodać musztardę i listki kolendry. Zmiksować na gładki sos.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do czystych szklanych pojemników ( słoiki) ,na górę układamy po listku laurowym i zakręcamy. Wkładamy do lodówki.
Śledzie są dobre na drugi dzień .