Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledzimy śledzie :)

Śledzie to jedna z najważniejszych potraw na wigilijnym stole ,mogą być podane tradycyjnie w śmietanie z startym jabłkiem i ziemiankami w mundurkach, lub w oleju z cebulką .Ja postanowiłam zrobić ciut inne .Zapraszam do spróbowania moich śledzi :)

Płaty śledziowe kupuję w sklepie rybnym, tylko  matiasy. Są droższe od " zwykłych " śledzi ale ich mięso jest delikatniejsze i bardziej tłuste , zawierają około 20 % tłuszczu.

Matiasy to młode śledzie , u nas niestety  rzadkość .Za to dużo jest > płatów śledziowych  a la matias> :(

Śledziowa salsa z anchois.

Składniki:

3 płaty śledzia z zalewy

marynowane grzybki np. podgrzybki

anchois 50 gram

pół jabłka

3 ogórki kiszone

majonez

pieprz do smaku

koperek

Sposób wykonania :

Płaty śledziowe mocz w wodzie 2 godziny, następnie opłucz i osusz. Pokrój w kostkę .

Jabłko, ogórki i grzybki   i anchois pokrój w drobną kosteczkę .

Koperek posiekaj.

Składniki zmieszaj z majonezem dopraw pieprzem. Podawaj po dwóch dniach.

Śledzimy śledzie :)

Jeśli lubisz delikatny smak śledzia i  pieczarek ,koniecznie wypróbuj ten przepis.

Śledzie z pieczarkami i papryką.

Składniki:

6  filetów  śledziowych

2 białe cebule

1 czerwona papryka

300 g małych  pieczarek

3  łyżki pikantnego ketchupu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

 olej

Sposób wykonania:

 Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie ok. 1 godzinę Pokrój na 3 cm kawałki.

 Na patelni rozgrzej olej , dodaj pokrojoną w piórka cebulkę ,podsmaż .

Dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki i pokrojoną w słupki paprykę ,podduś pod przykryciem 5 minut.

Następnie dodaj ketchup.

Wystudź .

W  słoiku układaj  warstwami, na zmianę cebulę z pieczarkami i kawałki śledzia.

Smacznego :)

Śledzimy śledzie :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak