Płaty śledziowe kupuję w sklepie rybnym, tylko matiasy. Są droższe od " zwykłych " śledzi ale ich mięso jest delikatniejsze i bardziej tłuste , zawierają około 20 % tłuszczu.
Matiasy to młode śledzie , u nas niestety rzadkość .Za to dużo jest > płatów śledziowych a la matias> :(
Śledziowa salsa z anchois.
Składniki:
3 płaty śledzia z zalewy
marynowane grzybki np. podgrzybki
anchois 50 gram
pół jabłka
3 ogórki kiszone
majonez
pieprz do smaku
koperek
Sposób wykonania :
Płaty śledziowe mocz w wodzie 2 godziny, następnie opłucz i osusz. Pokrój w kostkę .
Jabłko, ogórki i grzybki i anchois pokrój w drobną kosteczkę .
Koperek posiekaj.
Składniki zmieszaj z majonezem dopraw pieprzem. Podawaj po dwóch dniach.
Jeśli lubisz delikatny smak śledzia i pieczarek ,koniecznie wypróbuj ten przepis.
Śledzie z pieczarkami i papryką.
Składniki:
6 filetów śledziowych
2 białe cebule
1 czerwona papryka
300 g małych pieczarek
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej
Sposób wykonania:
Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie ok. 1 godzinę Pokrój na 3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzej olej , dodaj pokrojoną w piórka cebulkę ,podsmaż .
Dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki i pokrojoną w słupki paprykę ,podduś pod przykryciem 5 minut.
Następnie dodaj ketchup.
Wystudź .
W słoiku układaj warstwami, na zmianę cebulę z pieczarkami i kawałki śledzia.
Smacznego :)