Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodka pokusa

Słodka pokusa. tak często po nie sięgamy a także je przygotowujemy podczas rodzinnych uroczystości.Przyjęcia są dla nas  przyjemnymi chwilami ale a by do przyjęcia doszło musimy przygotować wiele smakowitych potraw , między innymi są to słodkości , których nikt sobie nie odmawia.  Proces przygotowania słodkości zależy od trudności oraz czasu na przygotowanie. Czasem jest to pół godziny a czasem i dwie godziny.Pomimo ,że słodkości są bardzo kalorycznie bardzo je lubim

Słodka pokusa. tak często po nie sięgamy a także je przygotowujemy podczas rodzinnych uroczystości.Przyjęcia są dla nas  przyjemnymi chwilami ale a by do przyjęcia doszło musimy przygotować wiele smakowitych potraw , między innymi są to słodkości , których nikt sobie nie odmawia.  Proces przygotowania słodkości zależy od trudności oraz czasu na przygotowanie. Czasem jest to pół godziny a czasem i dwie godziny.Pomimo ,że słodkości są bardzo kalorycznie bardzo je lubimy nie tylko spożywać podczas przyjęć ale jako deser po obiedzie. W dzisiejszym poście przedstawię słodkości , które moja rodzinka bardzo lubi.

Zapraszam na moje propozycje słodkości

Babeczki z truskaweczką

Słodka pokusa

Składniki :

Składniki na ciasto
• mąka pszenna 4 szklanki
• masło 1 kostka
• cukier kryształ 1 szklanka
• cukier waniliowy 1/2 opakowania
• jajko 2

Składniki na krem

• budyń 2 toffi
• mleko 3,2% 1 l
• masło 1/2 kostki
• cukier kryształ 6 łyżek
dekoracje
• truskawki 20 dag

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Następnie ostudzić i wyjąc z foremek. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Po ostudzeniu budyniu dodajemy masło i utrzeć . Truskawki oczyszczamy myjemy i osuszamy. Masę dodajemy do szprycy i wypełniamy babeczki.

Rurki z budyniem

Słodka pokusa

Składniki :

Składniki na ciasto :

  • mąka tortowa 2 kg
  • masło 100 dag
  • śmietana 30 % 1/2 z dużego opakowania
  • sól szczypta 

Masa budyniowa :

  • budyń waniliowy 2 i 1/2 opakowania
  • masło lub margaryna 35 dag
  • mleko 3,2% 1 1/2 l
  • cukier 1/2 szklanki

Do dekoracji :

  • cukier puder

Wykonanie :

Z podanych składniki zagniatamy ciasto . Po zagnieceniu ciasto dajemy do dużej miski i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 45 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki , ciasto bardzo cieniutko rozwałkowujemy . Następnie kroimy paski o szerokości 1 cm . Rurki smarujemy lekko olejemy i zawijamy paski . Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. Gotowe rurki przekładamy na posmarowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyciągnięciu rurek z piekarnika czekamy aż rurki wystygną . Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudzony budyń ucieramy z budyniem i gotowe. Gotowe rurki nabijamy masa budyniową. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.

Łabędzie

Słodka pokusa

Składniki :

Gotowych łabędzi będzie około 3 duże tacki

• margaryna 50 dag
• woda 1 l
• mąka pszenna 50 dag
• jajka 15

Składniki na bita śmietanę

• śmietana kremówka 1 l
• cukier puder 7 łyżek
• żelatyna 4 łyżeczki
Dekoracja
• polewa czekoladowa

Wykonanie :

Wykonanie ciasta :
Wodę gotujemy z margaryną . Do gotujących się produktów dodajemy mąkę i dobrze roztrzepujemy trzepaczką. Następnie odstawiamy na ostygnięcia. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy trzepaczką , pod koniec ubijamy mikserem ręcznym . Następnie na wysmarowanej blasze układamy za pomocą szprycy układamy ciasto w kształcie pytajnika- to będzie element stanowiący szyję i głowę naszych łabędzi. Następnie tułów wykonujemy z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku . Ciasto będzie wtedy gotowe gdy będzie dość dobrze wypieczone.

Wykonanie bitej śmietany :

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody .Następnie śmietanę ubijamy dodajemy cukier i letnią żelatynę.
Przełożenie łabędzi :
Ciasto na tułów przecinamy wzdłuż na 2 części . Uzyskujemy wtedy 2 części . W dolnej części nakładamy bitą śmietanę , następnie z przodu imitującą szyję łabędzia . Skrzydła uzyskujemy po ponacinaniu górnej części . Układamy je po obu stronach przykrywając delikatnie wierzch bitej śmietany. Na koniec całość polewamy delikatnie polewą czekoladową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak