Słodka pokusa. tak często po nie sięgamy a także je przygotowujemy podczas rodzinnych uroczystości.Przyjęcia są dla nas przyjemnymi chwilami ale a by do przyjęcia doszło musimy przygotować wiele smakowitych potraw , między innymi są to słodkości , których nikt sobie nie odmawia. Proces przygotowania słodkości zależy od trudności oraz czasu na przygotowanie. Czasem jest to pół godziny a czasem i dwie godziny.Pomimo ,że słodkości są bardzo kalorycznie bardzo je lubimy nie tylko spożywać podczas przyjęć ale jako deser po obiedzie. W dzisiejszym poście przedstawię słodkości , które moja rodzinka bardzo lubi.
Zapraszam na moje propozycje słodkości
Babeczki z truskaweczką
Składniki :
Składniki na ciasto
• mąka pszenna 4 szklanki
• masło 1 kostka
• cukier kryształ 1 szklanka
• cukier waniliowy 1/2 opakowania
• jajko 2
Składniki na krem
• budyń 2 toffi
• mleko 3,2% 1 l
• masło 1/2 kostki
• cukier kryształ 6 łyżek
dekoracje
• truskawki 20 dag
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do miski następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie je rozwałkować. Następnie ciasto wykładamy na posmarowane olejem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Następnie ostudzić i wyjąc z foremek. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Po ostudzeniu budyniu dodajemy masło i utrzeć . Truskawki oczyszczamy myjemy i osuszamy. Masę dodajemy do szprycy i wypełniamy babeczki.
Rurki z budyniem
Składniki :
Składniki na ciasto :
- mąka tortowa 2 kg
- masło 100 dag
- śmietana 30 % 1/2 z dużego opakowania
- sól szczypta
Masa budyniowa :
- budyń waniliowy 2 i 1/2 opakowania
- masło lub margaryna 35 dag
- mleko 3,2% 1 1/2 l
- cukier 1/2 szklanki
Do dekoracji :
- cukier puder
Wykonanie :
Z podanych składniki zagniatamy ciasto . Po zagnieceniu ciasto dajemy do dużej miski i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 45 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki , ciasto bardzo cieniutko rozwałkowujemy . Następnie kroimy paski o szerokości 1 cm . Rurki smarujemy lekko olejemy i zawijamy paski . Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. Gotowe rurki przekładamy na posmarowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyciągnięciu rurek z piekarnika czekamy aż rurki wystygną . Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudzony budyń ucieramy z budyniem i gotowe. Gotowe rurki nabijamy masa budyniową. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.
Łabędzie
Składniki :
Gotowych łabędzi będzie około 3 duże tacki
• margaryna 50 dag
• woda 1 l
• mąka pszenna 50 dag
• jajka 15
Składniki na bita śmietanę
• śmietana kremówka 1 l
• cukier puder 7 łyżek
• żelatyna 4 łyżeczki
Dekoracja
• polewa czekoladowa
Wykonanie :
Wykonanie ciasta :
Wodę gotujemy z margaryną . Do gotujących się produktów dodajemy mąkę i dobrze roztrzepujemy trzepaczką. Następnie odstawiamy na ostygnięcia. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy trzepaczką , pod koniec ubijamy mikserem ręcznym . Następnie na wysmarowanej blasze układamy za pomocą szprycy układamy ciasto w kształcie pytajnika- to będzie element stanowiący szyję i głowę naszych łabędzi. Następnie tułów wykonujemy z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku . Ciasto będzie wtedy gotowe gdy będzie dość dobrze wypieczone.
Wykonanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody .Następnie śmietanę ubijamy dodajemy cukier i letnią żelatynę.
Przełożenie łabędzi :
Ciasto na tułów przecinamy wzdłuż na 2 części . Uzyskujemy wtedy 2 części . W dolnej części nakładamy bitą śmietanę , następnie z przodu imitującą szyję łabędzia . Skrzydła uzyskujemy po ponacinaniu górnej części . Układamy je po obu stronach przykrywając delikatnie wierzch bitej śmietany. Na koniec całość polewamy delikatnie polewą czekoladową.