1. Sernik pieczony
Sernik możemy przygotować na cieście kruchym, które dajemy jako spód lub ścieramy dodatkowo na tarce na wierzch. Bazą takiego ciasta jest mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, odrobina soli, jajka, tłuszcz i oczywiście twaróg.
Zamiast ciasta kruchego możemy dać na spód np. herbatniki.
Istnieją też takie przepisy gdzie zamiast zagęszczacza typu mąka czy budyń, spoiwo dla twarogu stanowi duża ilość jajek.
Ja chciałabym zaprezentować sernik z dużą ilością jajek i z zagęszczaczem w formie mąki ziemniaczanej:
SERNIK NA HERBATNIKACH
Do jego przygotowania potrzebujemy:
10 jajek
2,5 opakowania herbatników
1 kg mielonego twarogu
1 kostkę (250g) palmy
2 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek.
Palmę należy ukręcić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Do masy dodawać po 1 łyżce twaróg (ja dałam z wiaderka, nie mieliłam sama), cały czas ucierać.
Herbatniki wyłożyć na spód blachy, której nie trzeba już niczym smarować, bo i tak się nic nie przyklei.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy twarogowej, delikatnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
Sernik piec w 180 stopniach przez 60-70 minut. Jak wierzch sernika ładnie się zrumieni, jest gotowy.
Upieczony sernik ostudzić i polukrować.
2. Sernik na zimno
Jest to ciasto na bazie sera białego (twarogu), które przechowuje się w lodówce, żeby nabrało właściwej konsystencji. Do tego ciasta dodaje się dodatkowo żelatynę. Masę można wylać na upieczony kruchy spód, na spód zrobiony z pokruszonych ciastek i masła lub zostawić bez żadnego spodu.
Po inne przepisy na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno, zapraszam do mojej księgi.