Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodki prezent na Dzień Matki.

Wkrótce najmilsze święto w roku czyli Dzień Matki. Pamiętajmy o tym dniu i zróbmy swojej mamie słodki prezent.

Wkrótce najmilsze święto w roku czyli Dzień Matki. Pamiętajmy o tym dniu i zróbmy swojej mamie słodki prezent.

O własnej mamie powinniśmy pamiętać cały rok, ale warto umilić jej ten dzień jakim jest Dzień Matki obchodzony 8 marca. Najlepiej zrobić to słodkim prezentem, np. własnoręcznie upieczonym tortem.

Teraz w sklepach jest pełno różnych rzeczy, więc nie ma problemu z prezentem, można iść i kupić, ale taki przygotowany własnoręcznie jest najlepszy. Pokazuje jaki trud i serce musiała włożyć osoba, która go przygotowała. Później można usiąść ze swoją mamą przy kawie lub herbacie, kawałku tortu i spędzić mile czas.

Torty są takim ciastem, że nawet jak przepis jest prosty w wykonaniu to tort i tak wygląda wspaniale, do tego kwiaty i mamy piękny prezent od serca.


Tutaj przedstawię Wam kilka propozycji na torty:


Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem.

Ten tort jest bardzo pyszny, słodki i idealny na podwieczorek. Bardzo go polecam.

Słodki prezent na Dzień Matki.

 

Składniki:

Biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
4 kopiaste łyżki cukru pudru
25 dag margaryny ,, Kasia''
1 puszka ananasa w syropie

Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
5 dag białej czekolady

Dodatkowo:
1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.

4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.

5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.

6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.

7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

 

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką.
Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę.

Słodki prezent na Dzień Matki.

 


Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody

Pianka cytrynowa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody

Dodatkowo:
cukrowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.

5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

 


Tort orzechowy.
Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego.

Słodki prezent na Dzień Matki.

 

Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.

3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.

6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

 

Tort  z czekoladkami.

Ten czekoladowy tort jest idealny dla wielbicieli czekolady. Pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy.

Słodki prezent na Dzień Matki.

 

Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
10 dag czekolady
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.

5. Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

anka1988 11.05.2017 21:10
też jestem zdania, że takie prezenty, własnoręcznie wykonane najbardziej ucieszą nasze mamy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak