Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.

Oprócz muffinek z owocami warto skusić się także na przygotowanie muffinek z warzywami na słodko lub tych nadziewanych. W doborze składników ogranicza nas jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.

Muffinki z krówkami, konfiturą, a może te z dodatkiem tartych warzyw? Te słodkości z pewnością zyskają rzesze zadowolonych miłośników. Muffinki najlepsze są podane tuż po przygotowaniu, jednak te z dodatkiem np. jogurtu znacznie dłużej zachowują świeżość. Wybierając warzywa warto sięgnąć po te twardsze, mniej soczyste, np. marchew czy dynie. Dzięki temu muffinki po upieczeniu zachowają wilgoć, ale jednocześnie będą puszyste. Dodatek kawałków czekolady do ciasta na muffinki świetnie podkreśli smak pozostałych składników i nada wyrazistości słodkim wypiekom. Życzę udanych muffinkowych wypieków!

Łaciate muffinki z krówkami

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.
Składniki (na 12 muffinek):
Suche:
1 3/4 szklanki* mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Mokre:
1 duże jajko
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo:
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 czubata łyżka mąki 
12 szt krówek 

*szklanka o poj. 250 ml 

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej połączyć składniki mokre. Do składników suchych przelać mokre i wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji ciasta dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać. Blachę do muffin wyłożyć papilotkami. Na spód papilotki wlać ciasto ciemne, jasne i ułożyć jedną krówkę. Wypełnić naprzemiennie ciastem ciemnym i jasnym do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec ok. 23-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. 

Muffinki z konfiturą malinową i malinowym lukrem

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.

Składniki:
Suche: 
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli morskiej
70 g cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
Mokre: 
1 duże jajko
3 łyżki miodu akacjowego
125 ml mleka 3,2%
80 ml oleju
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury z malin
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki syropu malinowego
2 łyżki soku z cytryny

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać do połączenia. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, po łyżeczce konfitury malinowej oraz ponownie po łyżce ciasta. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut (dolna grzałka) do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystudzenia. Cukier puder utrzeć z syropem malinowym i sokiem z cytryny. Wystudzone muffinki polać lukrem.

Muffinki dyniowe

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.
Składniki:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach 
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
80 ml gęstego jogurtu greckiego

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Połączyć składniki mokre z suchymi. Dodać startą dynię i niedbale wymieszać. Ciasto nakładać do foremek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.

Muffinki owsiane z czekoladą

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.
Składniki:
Suche:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre:
1 jajko (lub 2 małe)
80 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 min. do suchego patyczka. 

Muffinki marchewkowe z korzenną nutą

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku pod pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów
szczypta soli
Mokre:
2 jajka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
3 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Zawartość obu misek łączymy i niedbale mieszamy. Dodajemy startą marchew, rodzynki i wiórki kokosowe. Mieszamy. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffiny lub do blaszki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Muffinki pomarańczowe

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mokre:
1 jajko
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
110 ml soku z pomarańczy
100 ml mleka pełnotłustego
80 g stopionego masła

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Masło topimy w mikrofalówce lub w garnku na gazie. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w jednej misce. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Startą skórkę dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, aromat, roztopione masło i wyciśnięty sok z pomarańczy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników. Możemy dodać 1/2 tabliczki gorzkiej, posiekanej czekolady. Ciasto rozlewamy do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. Przestygnięte muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Muffinki czekoladowo-kawowe

Słodki Sylwester. Muffinki smakowe, nadziewane i warzywne.

Składniki:
Suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody 
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
Mokre:
1 jajko
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam 90 % kakao)

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy wszystkie składniki mokre. Miskę z mokrymi składnikami dodajemy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy niedbale i szybko, tylko do nawilżenia się składników. Schłodzoną czekoladę siekamy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami, jeśli  używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować. Wlewamy ciasto do wysokości 3/4 papilotek/foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 20-25 minut. 

Ola1984 31.12.2016 13:21
Dziękuję ;)
bietka 30.12.2016 18:08
również bardzo smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak