Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkie bułeczki-propozycje.

Uwielbiam domowe pieczywo, pomimo tego, że jest trochę pracochłonne to bardzo lubię je przygotowywać. Lubię też zaskakiwać rodzinę nowymi smakami. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji na słodkie bułeczki. Zapraszam :)

Uwielbiam domowe pieczywo, pomimo tego, że jest trochę pracochłonne to bardzo lubię je przygotowywać. Lubię też zaskakiwać rodzinę nowymi smakami. W tym wpisie przedstawię Wam kilka moich propozycji na słodkie bułeczki. Zapraszam :)

Ogólnie to bardzo lubię piec drożdżowe bułeczki,chociaż wiele osób uważa, że ich wykonanie jest bardzo trudne i czasochłonne, a ja tak nie uważam, lubię to zagniatanie ciasta, ten drożdżowy zapach. Gdy piekę to już cała rodzina nie może się doczekać kiedy będą gotowe. Ciągle wymyślam nowe wersje, żeby nie było nudno i żeby smakowało. Do ciasta dodaję rodzynki, jagody goji, miód prawdziwy czy nawet sok z pomarańczy, każdy ten składnik doskonale pasuje do ciasta drożdżowego. Takie bułeczki polecam upiec na podwieczorek i podać z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy. Zachęcam Was do upieczenia słodkich i pysznych bułeczek.

 

Moje przepisy na pyszne i słodkie bułeczki:


1. Maślane bułeczki z rodzynkami.


Polecam niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne bułeczki. Idealne na deser lub przekąskę. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują. Zapraszam :)

Słodkie bułeczki-propozycje.


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )

2 łyżki cukru

2 dag świeżych drożdży

szczypta soli

pół szklanki ciepłego mleka

1 jajko

5 dag stopionego masła

10 dag rodzynek


Dodatkowo:

łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową mleka, dodajemy jajko, sól, rodzynki, mąkę, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby dodając pozostałe mleko.


2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby podrosło.


3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około pół godziny w ciepłym miejscu.


4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy stopionym masłem, następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

2. Miodowo-pomarańczowe bułeczki.


Pyszne, mięciutkie bułeczki, pachnące miodem i pomarańczą. Możemy je podać z konfiturą domowej roboty. Idealne na podwieczorek i poczęstunek. Zapraszam :)

Słodkie bułeczki-propozycje.


Składniki:

3 szklanki maki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

4 dag świeżych drożdży

2 łyżki oleju

pół łyżeczki soli

3 łyżki miodu

sok z pomarańczy (pół szklanki)


Wykonanie:


1. Drożdże rozetrzeć z łyżką miodu, łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Do mąki dodać sól, pozostały miód, olej, drożdże, sok z pomarańczy i pozostałe mleko, zagnieść mięciutkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.


3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i jeszcze chwilę zagnieść ciasto, następnie podzielić na 18 części i uformować okrągłe bułeczki.


4. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut, żeby bułeczki podrosły.


5. Bułeczki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6. Smacznego.

 

3. Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.


Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki. Co prawda wymagają trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Są pyszne, delikatne i mięciutkie. Jagody goji do nich idealnie pasują. Zapraszam :)

Słodkie bułeczki-propozycje.

Składniki:

Ciasto:

5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

1 łyżka cukru waniliowego

pół szklanki cukru

5 dag masła

szczypta soli


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

pół szklanki suszonych jagód goji


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło, utarte jajko z cukrami i jagody goji, następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.


2. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.


3. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


4. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.


5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak