Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkie inspiracje - banany

Banany bardzo lubimy.Często są posiłkiem na II śniadanie dla naszych dzieci , na deser do serwowania pysznych słodkości. Banany nie tylko dostarczają nam witamin takich jak : A ,E ,C , K oraz B.

Banany bardzo lubimy.Często są posiłkiem na II śniadanie dla naszych dzieci , na deser do serwowania pysznych słodkości. Banany nie tylko dostarczają nam witamin takich jak : A ,E ,C , K oraz B ale są też produktem bardzo często wykorzystywanym do różnego rodzaju ciast oraz deserów czy koktajli a także jako przekąska banan z grilla. W dzisiejszym poście przedstawię moje przepisy z wykorzystaniem bananów.

Zapraszam na moje bananowe propozycje

Racuchy z bananami

Słodkie inspiracje - banany

Składniki :
• drożdże świeże 5 dag
• mąka pszenna 2 szklanki
• jajko 1
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• cukier kryształ 3 łyżki
• banan 3
• cukier waniliowy 1 łyżeczka

Wykonanie :

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Gdy drożdże będą rozpuszczone dajemy mąkę oraz resztę składników , wszystko dokładnie razem mieszamy do powstania masy. Masę odstawiamy na pół godziny. Banany kroimy w cieniutkie plasterki . Na rozgrzaną patelnię dajemy masę dowolnej wielkości i dajemy kawałki bananów . Racuszki smażymy z każdej strony do zarumienia się racuszków.

Rogaliki z kawałkami czekolady i bananem

Słodkie inspiracje - banany

Składniki :

  • mąka pszenna 2 kg
  • margaryna 1 1/2 
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • jajka 6 
  • mleko ciepłe 1 szklanka 
  • kwaśna śmietana 8 łyżek
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • drożdże świeże 20 dag
  • banan 2 

 Wykonanie :

Drożdże rozpuszczamy w mleku . Stopniowo do mleka dajemy cukier a następnie 4 łyżki mąki . Margarynę mieszamy z mąką , dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto lub dajemy do misy robota kuchennego. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . Ciasto dajemy do ciepłego miejsca. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Bierzemy ciasto i je rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy trójkąty i kładziemy po jednej kostce czekolady i jeden kawałek banana i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na rozgrzanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciasto z bananami

Słodkie inspiracje - banany

Składniki na biszkopt jasny :

• jajko 4
• otręby pszenne 4 łyżki
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Biszkopt ciemny :

• jajka 4
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa bananowa :

• masło 1 kostka
• cukier puder 1/2 szklanki
• banan 9
• galaretka cytrynowa 2 sztuki
dodatki
• galaretka truskawkowa 2 opakowania
• banan 2 dekoracji

Wykonanie :

Wykonanie biszkoptu jasnego :
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Następnie dodajemy otręby wymieszane z mąką oraz proszkiem i delikatnie całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wykonanie biszkoptu ciemnego :
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz żółtka . Dodajemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na około 30 minut. Masę dajemy na jasny biszkopt. Na masę kładziemy ciemny biszkopt. Z ciemnego biszkoptu wycinamy kieliszkiem małe kółeczka i w środek dajemy plasterki banana. Gotowego placka zalewamy truskawkowym tężejącymi galaretkami.

Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym

Słodkie inspiracje - banany

Składniki :

  • cukier waniliowy 3 łyżki
  • margaryna 1 opakowanie
  • mąka tortowa 1 kg
  • jajka 4 
  • mleko 75 ml
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • sól szczypta 
  • banan 3 
  • powidło śliwkowe 1/2 słoika
  • drożdże świeże 15 dag

Wykonanie:

W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak