Banany bardzo lubimy.Często są posiłkiem na II śniadanie dla naszych dzieci , na deser do serwowania pysznych słodkości. Banany nie tylko dostarczają nam witamin takich jak : A ,E ,C , K oraz B ale są też produktem bardzo często wykorzystywanym do różnego rodzaju ciast oraz deserów czy koktajli a także jako przekąska banan z grilla. W dzisiejszym poście przedstawię moje przepisy z wykorzystaniem bananów.
Zapraszam na moje bananowe propozycje
Racuchy z bananami
Składniki :
• drożdże świeże 5 dag
• mąka pszenna 2 szklanki
• jajko 1
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• cukier kryształ 3 łyżki
• banan 3
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
Wykonanie :
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Gdy drożdże będą rozpuszczone dajemy mąkę oraz resztę składników , wszystko dokładnie razem mieszamy do powstania masy. Masę odstawiamy na pół godziny. Banany kroimy w cieniutkie plasterki . Na rozgrzaną patelnię dajemy masę dowolnej wielkości i dajemy kawałki bananów . Racuszki smażymy z każdej strony do zarumienia się racuszków.
Rogaliki z kawałkami czekolady i bananem
Składniki :
- mąka pszenna 2 kg
- margaryna 1 1/2
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- jajka 6
- mleko ciepłe 1 szklanka
- kwaśna śmietana 8 łyżek
- cukier kryształ 1 szklanka
- sól 1/2 łyżeczki
- czekolada mleczna 2 tabliczki
- drożdże świeże 20 dag
- banan 2
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w mleku . Stopniowo do mleka dajemy cukier a następnie 4 łyżki mąki . Margarynę mieszamy z mąką , dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto lub dajemy do misy robota kuchennego. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . Ciasto dajemy do ciepłego miejsca. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Bierzemy ciasto i je rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy trójkąty i kładziemy po jednej kostce czekolady i jeden kawałek banana i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na rozgrzanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciasto z bananami
Składniki na biszkopt jasny :
• jajko 4
• otręby pszenne 4 łyżki
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Biszkopt ciemny :
• jajka 4
• cukier kryształ 4 łyżki
• mąka pszenna 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa bananowa :
• masło 1 kostka
• cukier puder 1/2 szklanki
• banan 9
• galaretka cytrynowa 2 sztuki
dodatki
• galaretka truskawkowa 2 opakowania
• banan 2 dekoracji
Wykonanie :
Wykonanie biszkoptu jasnego :
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Następnie dodajemy otręby wymieszane z mąką oraz proszkiem i delikatnie całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wykonanie biszkoptu ciemnego :
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz żółtka . Dodajemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko całość mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na około 30 minut. Masę dajemy na jasny biszkopt. Na masę kładziemy ciemny biszkopt. Z ciemnego biszkoptu wycinamy kieliszkiem małe kółeczka i w środek dajemy plasterki banana. Gotowego placka zalewamy truskawkowym tężejącymi galaretkami.
Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym
Składniki :
- cukier waniliowy 3 łyżki
- margaryna 1 opakowanie
- mąka tortowa 1 kg
- jajka 4
- mleko 75 ml
- kwaśna śmietana 4 łyżki
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- sól szczypta
- banan 3
- powidło śliwkowe 1/2 słoika
- drożdże świeże 15 dag
Wykonanie:
W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.