Blok czekoladowy pamiętam z dzieciństwa.Taki najprostszy z herbatnikami i orzechami. Smak niezapomniany. Z siostrą nazywałyśmy go domową chałwą. Do swoich smakołyków z dzieciństwa dodałam jeszcze kandyzowane owoce czy orzeszki ziemne. Ten w wafelkach jest idealny dla dzieci, ponieważ nie ubrudzą sobie czekolada małych rączek. Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi…
Biały blok z kandyzowanym ananasem
250 g margaryny
7 łyżek cukru
7 łyżek mleka
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
2 paczki herbatników
100 g ananasa kandyzowanego
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki i kandyzowanego ananasa. Masę przelewamy do keksowej foremki, chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
Blok czekoladowy
250 g margaryny
100 g cukru
1 łyżka kakao
100 ml mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego)
1 paczka herbatników
50 g mieszanki studenckiej
50 g suszonych bananów
Kolorowe jajeczka do dekoracji
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mocno nadziane wafle
1 szklanka wody
200 g margaryny
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
5 wafli (andruty)
50 g ananasa kandyzowanego
50 g mieszanki studenckiej (bakali)
50 g orzechów włoskich
50 g kukurydzy prażonej
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy w lodówce.
Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
50 g kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
15 g cukru waniliowego
125 g margaryny
4 łyżki wody
50 g mieszanki studenckiej
30 g borówek amerykańskich
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Ok. 2 łyżki ciepłej wody
Borówki do dekoracji
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami.