Jabłka soczysty owoc z którego powstają kulinarne arcydzieła dla naszego podniebienia. Z jabłek można wykonywać potrawy wytrawnie jak i pyszne słodkości. Jabłka mają bardzo dużo witamin.Jabłka soczyste pełne soku owoce zawierające mnóstwo witamin potrzebnego dla naszego organizmu. Ale jabłka to nie tylko witaminy ale też pomagają nam w codziennym życiu przy nie których dolegliwościach. Jedzenie jednego jabłka dziennie jest bardzo zdrowe ,ponieważ zawierają pektyny, które wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit.
Zapraszam na słodkie przepisy z wykorzystaniem jabłek
Szarlotka z likierem miętowym
Składniki na ciasto :
-
mąka tortowa 2 szklanki
-
cukier niepełna szklanka
-
mąka ziemniaczana 2 łyżki
-
masło 3 łyżki
-
jajka 3
-
śmietana 18% 30 ml
-
proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
-
cukier waniliowy 1 łyżka
Składniki na masę jabłkową :
-
jabłka antonówki 1 1/2 kg
-
cukier 2 łyżki
-
budyń śmietankowy 2 opakowania
-
mleko 2 % 1 szklanka
-
śmietanka 1 łyżka
-
LIKIER MIĘTOWY 3 łyżki
- woda 1 szklanka
Wykonanie :
Wszystkie suche składniki dajemy na stolnicę i delikatnie łyżką mieszamy.Po wymieszaniu stopniowo dodajemy resztę mokrych składników i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.Wstawiamy do lodówki ciasto na 15 minut. Jabłka opłukać pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć , obrać zetrzeć jabłka na tarce lub w robocie kuchennym (ja rozbiłam w robocie kuchennym). Starte jabłka dajemy do większego garnka. Dodajemy 1 szklankę wody oraz likier miętowy. Całość dokładnie mieszamy. Budynie śmietankowe rozmieszać w ciepłym mleku dodać resztę składników do jabłek . Całość wymieszać i chwilkę pogotować. Na wysmarowaną formę dajemy jedną część ciasta. Następnie smarujemy masą jabłkową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-190 stopni.
Ciasto jabłkowe
Składniki na biszkopt :
• mąka pszenna 4 łyżki
• otręby pszenne 3 łyżki
• jajka 5
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
• cukier puder niepełna szklanka
• ocet 10 % 1 łyżka
Składniki na masę jabłkową :
• jabłka 1.5 kg
• galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
• woda niepełna szklanka
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywno . Stopniowo do ubitych białek dajemy cukier puder, żółtka cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z otrębami , dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do białek i wszystko mieszamy . Na koniec łyżkę octu i delikatnie wymieszać. Gotowy masę dajemy do posmarowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 połówki.
Wykonanie masy jabłkowej :
Umyć obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki wlać wodę do garnka i dusić jabłka do miękkości około 15 minut. Zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki. Wymieszać i pozostawić do stężenia. Na biszkopt dajemy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Domowy jabłecznik
Składnik na ciasto :
• mąka pszenna 3 szklanki
• margaryna 1
• żółtka 4
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• cukier puder 1/2 szklanki
• jabłka 1 kg
Pianka :
• białka 4
• cukier puder 1/2 szklanki
• kakao 1 duża łyżka
Wykonanie :
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto kruche. Ciasto dzielimy na 2 połówki.
Formę do pieczenia posmarować i wyłożyć ciasto na dno foremki. Na ciasto dajemy obrane i pokrojone jabłka w mniejsze ćwiartki.
Wykonanie pianki :
Białka ubijamy z cukrem pudrem i kakao. Gotową pianę wylać na jabłka. Na piankę dajemy drugą część startego ciasta . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika naokoło 30 - 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Tarta z jabłkami
Składniki na ciasto :
mąka pszenna 20 dag
masło 3 łyżki
żółtko jaja 1
sól szczypta
woda około 40 ml
Składniki na nadzienie :
jabłka 4 duże
jajka 2
śmietana kremówka 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Wykonanie:
Masło siekamy nożem. Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników: mąka, żółtko,sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka myjemy osuszamy. Po osuszeniu jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Nadzienie:
Jajka wymieszać z śmietaną, mąką, cukrem oraz cynamonem . Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jabłka obrane wykładamy na tarte i zalewamy nadzieniem. Całość piec około 15 minut.
Ciasto z jabłkami
Składniki :
• mąka pszenna 3.5 szklanki
• soda oczyszczona 1.5 łyżeczki
• kakao 4 łyżki
• cukier kryształ 1 szklanka
• maślanka 2 szklanki
• olej 1/2 szklanki
• rodzynki 8 łyżek
• orzechy włoskie 1/3 szklanki
• wiórki kokosowe 3 łyżki
• skórka pomarańczowa 3 łyżki
• czekolada gorzka 6 kostek
• jabłka 2
Wykonanie:
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni . Po wymieszaniu dodajemy maślankę, oraz olej. Całość mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone drobno orzechy oraz wiórki kokosowe i inne bakalie. Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na posmarowaną keksówkę. Jabłka myjemy i obieramy. Następnie jabłka kroimy w cienkie ćwiartki. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni
Jabłecznik na zimno ala'creme
Składniki masa śmietankowa :
• śmietana 30 % 1/2 l
• cukier puder 4 łyżki
• galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
Masa jabłkowa :
• jabłka 1 kg
• galaretka cytrynowa 2 opakowania
Składniki inne /masa biała :
• ser biały 0.5 kg
• żelatyna 4 łyżki
• masło pół kostki
• cukier kryształ 1 szklanka
• galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
• biszkopty okrągłe 1 duże opakowanie
• mleko ciepłe 1/2 szklanki
• żółtko jaja 1
• wiórki kokosowe 15 dag
• orzechy włoskie 20 dag
Wykonanie:
Na samym początku na papier tacki wykładamy biszkopty. Układamy je jeden obok drugiego. Na biszkopty dajemy masę białą.
Wykonanie masy białej:
Ser biały mielimy w maszynce. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie mieszamy z serem, cukrem, żółtkami oraz masłem. Na masę białą dajemy masę jabłkową.
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka zetrzeć na tarce. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Do galaretek dajemy jabłka. Całość mieszamy. Gotową masę dajemy do stężenia. Na masę jabłkową układamy ponownie biszkopty . Na biszkopty dajemy masę śmietankową.
Wykonanie masy śmietankowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie całość łączymy z galaretką. Gotowe placka udekorować posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia około 2 godziny.