Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkie wypieki z jabłkami

Jabłka soczysty owoc z którego powstają kulinarne arcydzieła dla naszego podniebienia. Zapraszam serdecznie po dawkę inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej.

Jabłka soczysty owoc z którego powstają kulinarne arcydzieła dla naszego podniebienia. Z jabłek można wykonywać potrawy wytrawnie jak i pyszne słodkości. Jabłka mają bardzo dużo witamin.Jabłka soczyste pełne soku owoce zawierające mnóstwo witamin potrzebnego dla naszego organizmu. Ale jabłka to nie tylko witaminy ale też pomagają nam w codziennym życiu przy nie których dolegliwościach. Jedzenie jednego jabłka dziennie jest bardzo zdrowe ,ponieważ zawierają pektyny, które wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit.

 

Zapraszam na słodkie przepisy z wykorzystaniem jabłek

Szarlotka z likierem miętowym

Szarlotka z likierem jabłkowym - medium

Składniki na ciasto :

  • mąka tortowa 2 szklanki
     
  • cukier niepełna szklanka 
     
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
     
  • masło 3 łyżki
     
  • jajka 3 
     
  • śmietana 18% 30 ml 
     
  • proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
     
  • cukier waniliowy 1 łyżka

Składniki na masę jabłkową :

  • jabłka antonówki 1 1/2 kg 
     
  • cukier 2 łyżki
     
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
     
  • mleko 2 % 1 szklanka
     
  • śmietanka 1 łyżka
     
  • LIKIER MIĘTOWY 3 łyżki
  • woda 1 szklanka

Wykonanie :

Wszystkie suche składniki dajemy na stolnicę i delikatnie łyżką mieszamy.Po wymieszaniu stopniowo dodajemy resztę mokrych składników i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.Wstawiamy do lodówki ciasto na 15 minut. Jabłka opłukać pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć , obrać zetrzeć jabłka na tarce lub w robocie kuchennym (ja rozbiłam w robocie kuchennym).  Starte jabłka dajemy do większego garnka. Dodajemy 1 szklankę wody oraz likier miętowy. Całość dokładnie mieszamy. Budynie śmietankowe rozmieszać w ciepłym mleku dodać resztę składników do jabłek . Całość wymieszać i chwilkę pogotować.  Na wysmarowaną formę dajemy jedną część ciasta. Następnie smarujemy masą jabłkową i przykrywamy drugą częścią ciasta.  Ciasto nakłuwamy widelcem . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-190 stopni. 

Ciasto jabłkowe

 Słodkie wypieki z jabłkami

 

Składniki na biszkopt :

• mąka pszenna 4 łyżki
• otręby pszenne 3 łyżki
• jajka 5
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
• cukier puder niepełna szklanka
• ocet 10 % 1 łyżka

Składniki na masę jabłkową :

• jabłka 1.5 kg
• galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
• woda niepełna szklanka

Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywno . Stopniowo do ubitych białek dajemy cukier puder, żółtka cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z otrębami , dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do białek i wszystko mieszamy . Na koniec łyżkę octu i delikatnie wymieszać. Gotowy masę dajemy do posmarowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 połówki.

Wykonanie masy jabłkowej :

Umyć obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki wlać wodę do garnka i dusić jabłka do miękkości około 15 minut. Zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki. Wymieszać i pozostawić do stężenia. Na biszkopt dajemy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Domowy jabłecznik

Słodkie wypieki z jabłkami

Składnik na ciasto :

• mąka pszenna 3 szklanki
• margaryna 1
• żółtka 4
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• cukier puder 1/2 szklanki
• jabłka 1 kg

Pianka :

• białka 4
• cukier puder 1/2 szklanki
• kakao 1 duża łyżka

Wykonanie :

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto kruche. Ciasto dzielimy na 2 połówki.
Formę do pieczenia posmarować i wyłożyć ciasto na dno foremki. Na ciasto dajemy obrane i pokrojone jabłka w mniejsze ćwiartki.

Wykonanie pianki :

Białka ubijamy z cukrem pudrem i kakao. Gotową pianę wylać na jabłka. Na piankę dajemy drugą część startego ciasta . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika naokoło 30 - 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Tarta z jabłkami

Słodkie wypieki z jabłkami

Składniki na ciasto :

mąka pszenna 20 dag
masło 3 łyżki
żółtko jaja 1
sól szczypta
woda około 40 ml

Składniki na nadzienie :

jabłka 4 duże
jajka 2
śmietana kremówka 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Wykonanie:

Masło siekamy nożem. Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników: mąka, żółtko,sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka myjemy osuszamy. Po osuszeniu jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.

Nadzienie:
Jajka wymieszać z śmietaną, mąką, cukrem oraz cynamonem . Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jabłka obrane wykładamy na tarte i zalewamy nadzieniem. Całość piec około 15 minut.

Ciasto z jabłkami

Słodkie wypieki z jabłkami Składniki :
• mąka pszenna 3.5 szklanki
• soda oczyszczona 1.5 łyżeczki
• kakao 4 łyżki
• cukier kryształ 1 szklanka
• maślanka 2 szklanki
• olej 1/2 szklanki
• rodzynki 8 łyżek
• orzechy włoskie 1/3 szklanki
• wiórki kokosowe 3 łyżki
• skórka pomarańczowa 3 łyżki
• czekolada gorzka 6 kostek
• jabłka 2

Wykonanie:
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni . Po wymieszaniu dodajemy maślankę, oraz olej. Całość mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojone drobno orzechy oraz wiórki kokosowe i inne bakalie. Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na posmarowaną keksówkę. Jabłka myjemy i obieramy. Następnie jabłka kroimy w cienkie ćwiartki. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni

Jabłecznik  na zimno ala'creme

Słodkie wypieki z jabłkami

Składniki masa śmietankowa :
• śmietana 30 % 1/2 l
• cukier puder 4 łyżki
• galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

Masa jabłkowa :

• jabłka 1 kg
• galaretka cytrynowa 2 opakowania

Składniki inne /masa biała :

• ser biały 0.5 kg
• żelatyna 4 łyżki
• masło pół kostki
• cukier kryształ 1 szklanka
• galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
• biszkopty okrągłe 1 duże opakowanie
• mleko ciepłe 1/2 szklanki
• żółtko jaja 1
• wiórki kokosowe 15 dag
• orzechy włoskie 20 dag

Wykonanie:
Na samym początku na papier tacki wykładamy biszkopty. Układamy je jeden obok drugiego. Na biszkopty dajemy masę białą.

Wykonanie masy białej:
Ser biały mielimy w maszynce. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie mieszamy z serem, cukrem, żółtkami oraz masłem. Na masę białą dajemy masę jabłkową.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka zetrzeć na tarce. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Do galaretek dajemy jabłka. Całość mieszamy. Gotową masę dajemy do stężenia. Na masę jabłkową układamy ponownie biszkopty . Na biszkopty dajemy masę śmietankową.

Wykonanie masy śmietankowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie całość łączymy z galaretką. Gotowe placka udekorować posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia około 2 godziny.

 

 

 

bietka 12.10.2016 21:07
same pyszności : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak