Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty

Domowe torty są idealne na każdą okazję, ale możemy zrobić je w zwyczajny dzień. Gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.


Domowe torty są idealne na każdą okazję, ale możemy zrobić je w zwyczajny dzień. Gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
Co prawda trzeba na nie poczekać, bo przygotowanie tortu jest często bardzo pracochłonne.
Ale warto poświęcić czas na jego przygotowanie.
Torty mogą być mniej lub bardziej słodkie, z bitą śmietaną i owocami, z masami maślanymi czy z masą cukrową.
Jeśli z bitą śmietaną, to także możemy zrobić masę z dodatkiem na przykład chałwy, która świetnie się nadaje do takich mas, możemy użyć także czekoladę.
Jednym słowem tort to tak naprawdę pełna paleta smaków i dodatków.
Wbrew pozorom tort nie jest trudny do zrobienia - wystarczy upiec biszkopt jasny lub ciemny, a potem szaleć z wykończeniem go.
Jeśli się postaramy to bliscy na pewno będą zadowoleni.
Ale, ale tort można też zrobić bez pieczenia i zapraszam Was do przeczytania takiego przepisu, jak i innych tradycyjnych.

 

Tort owocowy bez pieczenia

 

 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty

500 ml śmietany kremówki 36 %
cukier do smaku
1 szk soku z brzoskwiń w puszce
owoce:
kiwi
brzoskwinie z puszki
truskawki
borówki

Śmietanę ubić z cukrem (bez obaw utrzyma się bez żelatyny, bo takie pytania miałam)
Owoce, oprócz borówek, pokroić.
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.
Każdy biszkopt zamaczać w soku brzoskwiniowym i układać warstwę na dnie tortownicy.
Wyłożyć porcję bitej śmietany, potem owoce.
Ułożyć kolejną warstwę (mają być 3).
Na koniec tort udekorować śmietaną z wierzchu i owocami.
Gotowy torcik wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed wyjęciem z formy okroić dookoła nożem, bo śmietana może się przylepić.

 


Torcik z bezą 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty


Biszkopt :
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej typ 500
1 budyń waniliowy
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa :
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
4 łyżki cukru waniliowego
150 g margaryny do pieczenia

Beza :
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Polewa :
5 kostek czekolady gorzkiej lub innej
1 łyżka mleka

Dodatkowo :
200 ml dżemu przetartego z jeżyn (można użyć innego)
3 łyżki wody
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z obydwoma cukrami, a potem nadal ubijając dodawać po żółtku.
Następnie mieszać już ręcznie i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Masę przełożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

1/2 mleka zagotować, a w reszcie rozrobić budyń i cukier, wlać do mleka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Potem utrzeć margarynę i porcjami dodawać chłodny budyń.

Białka ubić, potem dodawać cukier, dobrze ubić, aby cukier nie był wyczuwalny pod palcami, dodać mąkę i mieszać jeszcze chwilę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pianę - nie powinna być równa.
Piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i lekko przestudzić.

Pierwszy placek położyć na talerzu, nasączyć, a potem posmarować połową dżemu wymieszanego z wodą.
Na to wyłożyć połowę masy, a potem zakryć drugim plackiem.
Nasączyć go, posmarować dżemem i znowu masą, a na koniec delikatnie położyć bezę.
Wykończyć tort polewając polewą z czekolady.
Tort schłodzić.
Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

 


Borówkowy torcik

 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty

 

Biszkopt :
6 jajek (M)
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 3/4 szkl cukru

Masa :
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
3 żółtka (M)
5 łyżek cukru
250 g miękkiego masła

Dodatkowo :
ok. 2 szkl borówek amerykańskich
listki świeżej mięty

Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier, a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, i mieszać powoli, ale już rózgą.
Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

Masa :
3/4 mleka zagotować, a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak, aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.

Przełożenie :
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy, a na nią rozłożyć połowę borówek.
Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy, a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki, a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem.

 


Truskawkowy torcik z masą budyniową

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty


Biszkopt:
5 jajek (L)
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Masa:
500 ml mleka 2%
50 g budyniu śmietankowego
cukier do smaku
250 g miękkiego masła

Dodatkowo:
ok. 600 g truskawek

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek (jajka mają być w pokojowej temperaturze) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie sztywna.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą, ale powoli, aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę (oczywiście nie odwracając blachy) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.

Masa:
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry, a część na kawałki.

Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

 


Tort sernikowy

 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty


BISZKOPT :
6 jajek
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 szkl cukru
16 g cukru waniliowego

MASA SERNIKOWA :
1 kg serka śmietankowego (w wiaderku Juliko)
300 ml śmietanki kremówki
1 galaretka jagodowa (może być inna)
1 szkl gorącej przegotowanej wody
cukier do smaku

DODATKOWO :
żelkowe wisienki
kolorowa posypka do ciast
300 ml dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy)

BISZKOPT :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką.
Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia, a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy.
Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).
MASA SERNIKOWA :
Galaretkę wymieszać dokładnie z gorącą wodą i wystudzić, a potem ma się lekko stężeć.
Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek.
Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać.
Masę wstawić do lodówki do schłodzenia, ale nie za długo.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem.
Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy.
Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy.
I tak do wykończenia placków.
Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową, a resztą udekorować tort.
Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.

 


Torcik jabłkowo - migdałowy z masą cukrową

 

 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty


Masa cukrowa :
350 g cukru pudru
35 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
50 g glukozy
barwniki spożywcze

Biszkopt:
3 jajka (M)
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1/3 szkl cukru białego

Dodatkowo :
500 ml dżemu jabłkowego z rodzynkami i migdałami (może być inny)
4 łyżki dżemu wiśniowego
1/2 szk czarnej herbaty

Masa cukrowa :
Do metalowej miski należy wlać wodę i wsypać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje postawić miskę z żelatyną na garnku z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Dodać glukozę i mieszać aż masa zrobi się gładka, ale nie wolno zagotować. Potem zdjąć miskę z ognia i stopniowo wsypywać cukier puder i mieszać. Gdy zrobi się dość gęste wyłożyć masę na stolnicę lub blat i podsypując cukier wrabiać go do masy do momentu aż masa będzie plastyczna i nie będzie się lepiła do rąk. Masę można podzielić na części i dodając dowolne barwniki zabarwić ją, a potem włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Potem przystąpić do dekorowania naszego ciasta.

 

 

Tort żurawinowy

 

 

Słodkie życie, czyli pyszne pomysły na torty

 

Biszkopt żurawinowy :
5 jajek (rozmiar M)
1/3 szkl cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej

Zaparzyć herbatę do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek.
Potem białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Garść żurawiny wyłożyć na desce do krojenia, posypać łyżką mąki i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy przełożyć ciasto i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić na trzy blaty.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do naczynia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Gdyby masa okazała się za rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia, ale takiego aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami (przepis znajdziecie w moich przepisach) tutaj.
Następnie przykryć drugim krążkiem, który należy nasączyć i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć ostatnim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.


Więcej pomysłów na torty szukajcie w moich przepisach - zapraszam!

ZEWA 19.09.2016 08:54
Bardzo dziękuję i cieszę się, że moje torciki przypadły Wam do gustu :)
bietka 18.09.2016 20:47
na sam widok ślinka cieknie, wszystkie wyglądają bardzo apetycznie :)
bryndzia93 16.09.2016 22:26
Wszystkie torciki pięknie się prezentują! :)
noninka77 16.09.2016 21:25
Torcik truskawkowy - bajeczny :)
Doradca Smaku 16.09.2016 14:10
Każdy tak wygląda!
kasia.s 16.09.2016 13:06
Tort sernikowy wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak