Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkości na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka zbliża się wielkimi krokami. Warto więc pomyśleć o słodkościach dla Nich i upiec pyszne ciasteczka. Na pewno umila im ten dzień.

Dzieci uwielbiają ciasteczka. A to kruche a to przekładane kremem czy czekoladą albo rurki z kremem.
Jako, że święto naszych pociech tuż, tuż zadbajmy o to aby w ten dzień czuły się wyjątkowo i oprócz prezentów zróbmy Im niespodziankę i upieczmy ciasteczka.
Takie ciasteczka dzieci mogą zabrać do szkoły i poczęstować kolegów i koleżanki.
Na pewno sprawicie dzieciaczkom wielką radość.
Zapraszam po kilka pomysłów na słodkości dla naszych milusińskich.

 

Rurki z kremem

 

Słodkości na Dzień Dziecka

Na rurki ( 20 sztuk )
250 g mąki pszennej typ 500
125 g margaryny do pieczenia
125 g gęstej ( kwaśnej ) śmietany 12 %
1 szczypta cukru
Na krem :
100 g masła ( miękkiego )
350 ml mleka
cukier do smaku
1 żółtko
1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

W misie robota z nożem do siekania umieścić składniki na ciasto i siekać aż wszystko się połączy.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń.
2/3 mleka zagotować w garnku z cukrem a resztę mleka wymieszać z żółtkiem i mąkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
Po upływie potrzebnego czasu wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i wałkować na prostokątne placki o grubości około 1,5 mm.
Foremki do rurek natłuścić olejem.
Placek pociąć radełkiem lub nożem na 10 pasków i nawijać każdy na foremkę zaczynając od węższej strony do szerszej tak aby ciasto nachodziło na siebie.
Foremkę z ciastem tak chwycić aby łączenie było na górze i obtoczyć rurkę w cukrze a potem łączeniem do dołu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Rurki piec około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone wystudzić i zdjąć z foremek
Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać aż masa będzie gładka.
Za pomocą szprycy napełnić rurki kremem.


Ciasteczka misie

 

Słodkości na Dzień Dziecka

CIASTO JASNE:
350 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
CIASTO CIEMNE :
2 łyżki kakao
325 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
LUKIER :
cukier puder
kakao
słodka śmietanka 18 %

W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.
Gdy ciasta się schłodzą podsypując mąką wałkować każdy kolor oddzielnie na cienkie placki, za pomocą foremek w kształcie kółek o dwóch rozmiarach wycinać kółka.
Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.
Na dolnej części dużego np. jasnego kółka położyć kółko ciemne a drugie ciemne przeciąć na pół i podłożyć pod kółko duże na górze tworząc uszka misia.
Lekko docisnąć aby się przykleiły.
I tak wycinać i formować misie, można zamienić kolory, wtedy uzyskamy dwa rodzaje ciasteczek.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone wystudzić.
W dwóch miseczkach zrobić dwa kolory lukru, w jednej jasny z cukru pudru i odrobiny śmietanki a drugi z dodatkiem kakao.
Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru.

 

Kruche ciasteczka motylki

 

Słodkości na Dzień Dziecka


Ciasto ciemne :
340 g mąki tortowej
1 łyżka ciemnego kakao
1 saszetka czekolady w proszku
1 jajko ( rozmiar L )
2 łyżki naturalnego jogurtu
4 łyżki cukru
150 g margaryny
Ciasto jasne :
350 g mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko (rozmiar L )
2 łyżki naturalnego jogurtu
150 g margaryny 

Najpierw należy w robocie z nożami do siekania połączyć składniki na oba ciasta oddzielnie.
Każde lekko wyrobić ale szybko, włożyć do woreczka i schować na 15 minut do zamrażarki.
Potem wyjąc oba ciasta, podzielić na 4 części każde ciasto.
Wałkować je osobno na placki o grubości kilku milimetrów.
Potem nałożyć jedno ciasto na drugie, nierówności odciąć a placek powinien mieć kształt prostokąta.
Potem przeciąć na pól i każdy kawałek ciast zwinąć w roladki.
Obie roladki przyłożyć do siebie łączeniem u góry ma być nie przyklejone do rolady i ciąć na plastry o grubości kilku milimetrów.
Teraz roladki położyć na blacie na płasko i przez środek ścisnąć je tak aby utworzyły coś na kształt motyla.
Motylki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15 -17 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem.
Upieczone wystudzić, można posypać cukrem pudrem.


Czekoladowe ciasteczka

 

Słodkości na Dzień Dziecka

400 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
2 łyżki śmietany ( 30 % )
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami ziarna kakoowca
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami migdałów
dodatkowo
krem czekoladowy z kawałkami migdałów

W misie robota umieścić składniki na ciasteczka.
Założyć nóż do siekania i wszystko siekać aż składniki połączą się w kulę.
Wyjąć masę na blat, szybko zagnieść i utworzyć wałek o średnicy około 5 - 6 cm.
Wałek ciąć na plastry o grubości około 1 cm, w dłoniach formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę naciskać widelcem co utworzy nam wzorek.
Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone wystudzić i na jedno ciasteczko kłaść po pół łyżeczki kremu i dociskać drugim.
Utworzą nam się a la markizy.
Można podać też część ciasteczek bez kremu.


Ciasteczka pawie oczka

 

Słodkości na Dzień Dziecka

250 g masła
70 g brązowego cukru
30 g białego cukru
400 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
200 g dżemu wiśniowego

Do miski wsypać mąkę, dodać oba cukry i jajko.
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Dżem wyłożyć do miseczki i wymieszać aby się dobrze smarował.
Po upływie żądanego czasu wyjąć ciasto i wałkować je na nie za gruby ani za cienki placek.
Za pomocą foremki o kształcie kółka wycinać ciasteczka.
Okrągłe ciasteczka podzielić na dwie części i za pomocą kieliszka lub małej foremki ( jeśli mamy ) wycinać w środku kółka. Okrągłe ciasteczka i okręgi układać na blasze.
Resztki ciasta ponownie zagnieść, wałkować i wycinać ciasteczka.
Musi być tyle samo kółek co okręgów.
Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-12 minut.
Po upieczeniu wystudzić ciastka.
Na kółko nakładać porcję dżemu i nakładać okręgi lekko dociskając aby ciasteczka się zlepiły.
Jeśli ktoś chce można ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Ciasteczka guziki

 

Słodkości na Dzień Dziecka

400 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
250 g cukru pudru
250 g margaryny Kasia
1 szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki kakao
1 czubata łyżka tartych orzechów włoskich
1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych


Do miski miksera z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na ciasteczka.
Margarynę należy posiekać.
Pulsacyjnie połączyć składniki, potem wyjąć ciasto z miski lekko wyrobić i zawinąć w folię spożywcza po czym włożyć do lodówki na godzinę lub nawet dwie.
Potem wyjąc ciasto z lodówki, dzielić je na porcje, wałkować na placki o grubości około 3 mm podsypując mąką.
Foremką okrągłą z falbanką o średnicy 5 cm wycinać kółka. Następnie kieliszkiem o mniejszej średnicy niż foremka robić okrągły odcisk uważając aby nie zrobić otworu na wylot i za pomocą np. słomki do napojów zrobić po 4 dziurki na środku ciasteczka.
Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciastka studzić na kratce a potem przełożyć do pojemnika .


Czeskie ciasteczka

 

Słodkości na Dzień Dziecka

150 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
250 g margaryna 
100 g cukru brązowego
1 jajko
400 g mąki luksusowej pszennej

Do miski wsypujemy mąkę, cukier brązowy, wbijamy jajko i pokrojoną na kawałki margarynę.
Za pomocą noża lub siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki, po czym wysypać wszystko na stolnicę lub blat i zagnieść ciasto.
Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Nastawić piekarnika na 175 stopni.
Po tym czasie podsypać mąką podłoże na którym będzie wałkowane ciasto i wycinane ciasteczka.
Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremek do ciastek wycinać ciasteczka.
Na jedno ciasteczko będą potrzebna dwa takie same elementy więc powinna być ilość parzysta tego samego wzoru.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 10 minut.
Po upieczeniu elementy zostawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy będą zimne smarować jeden element kremem czekoladowym i przykryć drugim takim samym.
Lekko docisnąć aby ciasteczka się połączyły.
I czeskie ciasteczka gotowe do spożycia.


Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

 

Słodkości na Dzień Dziecka

2,5 szk mąki pszennej typ 500 
2 łyżki mleka
2 szczypty soli
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szk rodzynek
3 łyżki czekolady do kawa i deserów
ok. 75 g wiórków kokosowych

Do miski robota włożyć miękką margarynę, wsypać oba cukry i utrzeć.
Dodać mleko i ucierając dodawać mąkę.
Wyrobić ciasto, dodać czekoladę oraz rodzynki i połączyć je z ciastem.
Gotowe wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować z nich wałki o średnicy około 6 cm.
Każdy wałek ciasta obtoczyć w wiórkach i zawinąć w folię aluminiową.
Tak przygotowane pakunki włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Potem wyjąć je i przygotować blachy z wyposażenia kuchenki po czym wyłożyć je papierem do pieczenia.
Każdy wałek ciąć na krążki o grubości około 5-8 mm i układać na blachach.
Ciasteczka lekko spłaszczyć.
Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut w zależności od piekarnika.
Wystudzić i zajadać.


Ciasteczka - kwiatuszki

 

Słodkości na Dzień Dziecka

450 g mąki tortowej
300 g margaryny 
100 g cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
5 żółtek
dżem pomarańczowy
cukier puder do posypania

Do dużej miski wsypać suche składniki.
Wkroić zimną margarynę i dodać żółtka jajek.
Chwilę wyrabiać składniki aby się lekko połączyły.
Następnie wyłożyć tę masę na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie lekko ciasto wyrobić, pokroić na dwie części i każdą rozwałkować na cienki placek.
Literatką wycinać kółka na jedną porcje po 5 krążków.
Układać je po pięć w rzędzie tak aby na siebie nachodziły, można złączenia lekko docisnąć palcem.
Każdy tak złożony element zwinąć w roladkę zaczynając od tego, który został ułożony jako ostatni.
Przez środek przeciąć roladkę na pół i wyjdą dwa kwiatki.
Każdy kwiatek uformować rozchylając płatki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W środek każdego kwiatuszka włożyć odrobinę dżemu ( może być dowolny ).
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 26 kwiatków - ciasteczek.

 

Miodowe ciasteczka z otrębami

 

Słodkości na Dzień Dziecka

4 łyżki naturalnego płynnego miodu
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
250 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej typ 500
50 g prażonych otrąb pszennych
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
cukier puder do posypania ciasteczek

Do miski wsypać oba cukry, wlać miód, dodać masło i utrzeć za pomocą miksera.
Następnie dodać jajko i jeszcze chwile ucierać ( cukier nie musi być mocno rozpuszczony ).
Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i otręby i mikserem połączyć składniki.
Następnie wyjąć wszystko z miski na blat lub stolnicę, zagnieść ciasto po czym włożyć je do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki.
Potem ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki o kilkumilimetrowej grubości i za pomocą dowolnej foremki ( u mnie kółka ) wycinać ciasteczka.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc małe odstępy.
Ciasteczka piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut.
Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

 

Więcej pomysłów szukajcie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak