8 marca Dzień Kobiet obchodzony każdego roku , jedyny dzień swoim rodzaju gdzie większości kobiet są obdarowywane prezentami pomijając walentynki. Jednym z najpopularniejszym sposobem spędzania dnia kobiet jest wspólna kolacją z ukochanym lub bliskimi osobami. Przeważnie w tym dniu kobiety dostają kwiaty między inny róże lub tulipany a także biżuterię oraz słodkie upominki .
Zapraszam na moje propozycje słodkości na Dzień Kobiet
Gruszka w czekoladzie
• gruszka 1
• cukier kryształ 100 g
• woda 150 ml
• laska wanilii 1/2
• czekolada gorzka 70 g
• woda 1/2 szklanki
• masło 1 łyżka
• mąka ziemniaczana 1 łyżka
Wykonanie :
Gruszkę obieramy ale jej nie kroimy . Do garnka wlać wodę wsypać cukier i włożyć laskę wanilii pokrojoną na pół . Gotujemy całość przez 5 minut. Po tym czasie zanurzamy gruszkę w płynie i gotujemy około 10 minut. Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w połowie szklanki szklanki wody i lekko mieszamy , dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie wody aby zgęstniał krem pod koniec dodać masło i mieszać . Następnie gotową gruszkę polewamy ciepłym sosem czekoladowym .
Biszkoptowe serduszka z rodzynkami
Składniki :
• jajka 2
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 8 łyżek
• proszek do pieczenia 1/2 małej łyżeczki
• rodzynki 1/2 szklanki
• aromat waniliowy 1 łyżka
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywną pianę . Po ubiciu dajemy stopniowo żółtka oraz cukier i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem dodajemy aromat waniliowy i mieszamy. Na posmarowaną foremkę wylać masę. Na masę dajemy rodzynki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-2 25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po wyjęciu ciasta , ciasto odkładamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu bierzemy formę serduszko i wykrawamy z biszkoptu z rodzynkami.
Sernik z pierniczkami
Składniki :
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 30 dag
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• cukier kryształ 10 dag
• żółtka 4
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• margaryna 1/2 kostki
Masa serowa :
• ser biały 1 kg zmielonego
• masło 1/2 kostki
• budyń śmietankowy 1 opakowanie
• cukier kryształ 1 szklanka
• jajka 4
Dodatki :
• polewa czekoladowa do dekoracji na wierzch
• pierniczki glazurowane 15 sztuk
Wykonanie :
Ze składników na ciasto kruche dajemy na stolnicę i wszystko delikatnie siekamy nożem . Następnie ciasto zagnieść. Ciasto należy rozwałkować. Po rozwałkowaniu ciasto dać na posmarowaną formę . widelcem nakłuć ciasto.
Masa serowa :
Żółtka oddzielamy od białek , dodajemy cukier , i ubijamy do puszystości. Dodać masło i ser oraz budyń. Dalej ubijamy. Na samym końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Pierniczki kroimy na mniejsze połówki i dajemy na masę serową . Do nagranego piekarnika wstawiamy pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.