Ciasto niby banalne. Czekoladowy spód – lekki i puszysty, masa budyniowa – połączenie smaku banana, kiwi i wanilii, masa śmietanowa z agrestowa nutą i polewa z mlecznej, rozpływającej się w ustach czekolady…. Całość dostarcza fantastycznych doznań smakowych.
Kubusiowe ciasto na czekoladowym spodzie
60 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jaja (osobno żółtka i białka)
Do misy przesiać mąkę pszenną i kakao. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać na przemian 9małymi porcjami) składniki sypkie i pianę ubitą z białek.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić.
120 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 l zielonego Kubusia banan-kiwi
2 duże budynie waniliowe
200 ml Kubusia wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Do gotującego soku dodać rozprowadzony proszek budyniowy. Zagotować, cały czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego kubusiowego budyniu. Tak przygotowany krem rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście czekoladowym.
40 szt. herbatników
Na masie kubusiowej rozłożyć herbatniki.
500 g serka waniliowego
70 g cukru pudru
500 ml śmietany 30%
galaretka agrestowa
Galaretkę rozprowadzić w 150 ml wrzątku. Pozostawić, aby ostygła. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z serkiem waniliowym i zimną galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na masę kubusiową. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
100 g czekolady mlecznej
serduszka galaretkowe
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować wierzch ciasta. Podawać z serduszkami galaretkowymi.