Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Murzynkowy wieniec z malinami

Murzynka uwielbiam przede wszystkim za fantastyczny aromat, w którym można się zakochać. Do tego przepyszny smak…

 

 

 

Cudowne ciasto. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu murzynka robiło się od zawsze. Niekoniecznie z dodatkiem wszystkich składników jakich ja użyłam, ale zawsze był to murzynek. Puszysty, aromatyczny, przepyszny. Postanowiłam zrobić to ciasto troszkę inaczej. Po pierwsze zrobiłam je w formie wieńca, a po drugie - z dodatkiem owoców. Całość znakomicie się skomponowała. A smak ciasta wszytkim przypadł do gustu.

 

 

Murzynkowy wieniec z malinami

 

400 g mąki pszennej + 2 łyżki

200 g żółtych malin

200 g drobnego cukru

120 g masła

100 g powideł śliwkowych

60 g czekolady mlecznej

200 ml kefiru naturalnego

4 łyżki kakao

1 łyżka nutelli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

5 jaj

cukier puder - do oprószenia

 

Mąkę pszenną przesiać do misy. Wymieszać z sodą oczyszczoną i solą.

 

W rondlu umieścić masło, czekoladę mleczną, cukier i kakao. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty na wolnym ogniu. Lekko przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, kefir, powidła śliwkowe i nutellę. Połączyć składniki. Cały czas ucierając dodawać porcjami składniki suche. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę przelać do okrągłej formy z kominem (jeśli takiej nie posiadamy można użyć tortownicy, a komin zrobić z żaroodpornej szklanki).

 

Maliny opłukać pod bieżącą wodą. Osuszone oprószyć 2 łyżkami maki pszennej. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowane ciasto.

 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 minut. Wyjąć. Ostudzony wieniec murzynkowy oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Murzynkowy wieniec z malinami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak