Lentilki to dość popularne cukierki. Chyba nie ma osoby, która by ich kiedyś nie spróbowała. Znajdą one zastosowanie w kuchni. Co można z nich zrobić? Odpowiedź jest banalnie prosta. Otóż można z nich zrobić dosłownie wszystko, od muffinek przez ciasteczka aż po naleśniki. Gwarantuję, że wypieki z tymi cukiereczkami Wam posmakują. Są one miłym urozmaiceniem zwykłych ciasteczek, nadają całkiem innego wyrazu.
Pierwszą taką myślą do czego użyć te cukierki są ciasteczka. Krupczatkowe będą idealne. Dodatkowo możemy dosypać do ciasta kolorowej posypki, aby wyglądały one jeszcze bardziej kolorowo.
Biszkoptowe muffinki z lentilkami to równie dobry pomysł, tak samo jak kakaowe miniciasteczka udekorowane pokruszonymi cukierkami.
Kilka moich propozycji:
Ciasteczka z posypką i cukierkami
Składniki
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 50 g posypki cukrowej
- kolorowe cukierki lentilki według uznania
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia dajemy do miski. Następnie margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
2. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wstawiamy do lodówki na 10 minut.
4. Po upływie tego czasu do ciasta wgniatamy posypkę oraz cukierki.
5. Z ciasta formujemy małe kuleczki i rozpłaszczamy je. Układamy na blaszce.
6. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
7. Ciasteczka wyjmujemy. Gotowe! Smacznego!
Muffinki z lentilkami
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 gram cukierków lentilek
Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywno.Wsypujemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
4. Dodajemy lentilki i znowu mieszamy.
5. Z kolei formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i przelewamy po porcji ciasta.
6. Pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach.
Miniciasteczka na patyku z cukierkami
Składniki
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 jajko
- 4 dag margaryny Kasi
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- 10 dag białej czekolady
- cukierki lentilki (białe, różowe, czerwone)
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw margarynę ucieramy z suchymi składnikami, czyli z mąką, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia oraz z solą.
2. Z kolei pozostałe mokre składniki łączymy w osobnej misce.
3. Połączone składniki wlewamy do tych utartych i ucieramy ciasto. Powinno być ono lejące.
4. Nagrzewamy urządzenie do pieczenia cake pops.
5. Porcję ciasta wlewamy do urządzenia i pieczemy przez czas, który jest podany w instrukcji. Wszystko będzie zależeć od tego jakie masz urządzenie. W moim przypadku piekłam przez około 3 minuty.
6. Ciasteczka wyjmujemy, a następnie je studzimy.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Ciasteczka nabijamy na patyczki i zanurzamy w czekoladzie. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Cukierki kruszymy i posypujemy nimi ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia.
9. Smacznego!