W tym wpisie przedstawię Wam kilka przepisów ciasteczka, naleśniki i placuszki wykonane z mąki kukurydzianej. Dodam też, że mąka kukurydziana jest bezglutenowa, więc jest idealna dla osób na tej diecie, a ma duże zastosowanie. Serdecznie zapraszam.
Bardzo lubię korzystać z mąki kukurydzianej w kuchni, najczęściej stosuję do wypieków i placuszków oraz naleśników, zdarza mi się dodawać ją zamiast mąki pszennej do placków ziemniaczanych. Nadaje się również do zagęszczania sosów. Wypieki z tą mąką mają ładny żółty kolor, a jej smak jest mocno wyczuwalny.
Mąkę kukurydzianą mogą stosować osoby będące na diecie bezglutenowej. Moja rada jest taka, że wybierając produkty bezglutenowe należy czytać dokładnie ich skład, ponieważ niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu.
Tutaj mam dla Was ciekawostki o mące kukurydzianej:
- mąka kukurydziana jest bezglutenowa
- mąkę kukurydzianą przygotowujemy się z dojrzałych kolb kukurydzy
- zawiera: żelazo, potas, fosfor, selen, magnez, witaminy z grupy A i z grupy B
- wspomaga leczenie wielu chorób, między innymi: cukrzycy, otyłości i anemii
- dzięki dużej zawartości antyoksydantów chroni nasz organizm od wolnych rodników
- wzmacnia naszą odporność
- ma bogate zastosowanie w kuchni
- 10 dag mąki to około 348 kcal
Moje przepisy:
1. Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą.
Te ciasteczka są bardzo pyszne i takie piaskowe. Urozmaiciłam je czekoladą i posypką cukrową. Polecam na podwieczorek z kubkiem mleka ( ja wolę z pyszną, gorącą i aromatyczną kawą ). Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jajka
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )
Wykonanie:
1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
2. Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Wybierając produkty bezglutenowe czytajmy dokładnie ich skład, ponieważ niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciasteczek.
2. Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej.
Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
3. Bezglutenowe kukurydziane racuszki.
Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Zjadłam dwa i już więcej nie mogłam, to chyba mąka kukurydziana sprawia, że są bardzo syte. Można je przygotować na podwieczorek. Dodatkowo oprószyłam je bardzo pachnącym i aromatycznym cynamonem. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
cynamon mielony według uznania ( użyłam w laskach, który drobno starłam )
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki kukurydzianej.
2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
4. Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym.
Pierwszy raz przygotowywałam naleśniki na mące kukurydzianej. Wyszły bardzo pyszne i żółciutkie. Podałam je z ulubionym syropem klonowym. Przepis polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop klonowy według uznania
Wykonanie:
1. Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu zwijamy w ruloniki.
3. Na talerze nakładamy porcje naleśników. Polewamy syropem klonowym według uznania i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 6 sztuk naleśników o średnicy około 17 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Smacznych inspiracji.