Co prawda te chrupiące ziarenka są bardzo kaloryczne (584 kcal/100g), ale też bardzo smaczne. To właśnie z nich powstaje olej słonecznikowy często wykorzystywany w kuchni.
Słonecznik jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry, zatem by wyglądać młodo warto włączyć go do swojej diety.
Poza tym ziarno słonecznika jest bogate w fosfor, potas i magnez, a także w kwasy tłuszczowe.
Oprócz przegryzania sobie ziaren w ciągu dnia można je dodać praktycznie do każdej potrawy, dobrze komponuje się w pieczywie czy sałatkach, ale również w kotletach i deserach. Poza tym można z nich przygotować smaczną panierkę do ryby czy schabowego, która będzie ciekawą odmianą do tradycyjnej panierki.
Latem, mając dostęp do świeżego słonecznika korzystajmy z niego do woli, poza sezonem trzeba wspomóc się suszonym ziarnem, ale to nic, bo i tak można je kreatywnie wykorzystać.
Słonecznikowe inspiracje:
Mielone z kalafiorem i słonecznikiem
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1/4 średniej wielkości kalafiora
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 50 g żółtego sera
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty na dużych oczkach tarki kalafior, jajka, słonecznik i starty żółty ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotlety i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Kasza manna z kokosową jaglanką, słonecznikiem i kajmakiem
Składniki (na 2 porcje):
Kasza manna:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- cukier do smaku
Kokosowa jaglanka:
- 200 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki płatków jaglanych
Dodatkowo:
- 4 łyżki słonecznika w karmelu
- 4 łyżeczki kajmaku
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę mannę. Gotujemy na gęsto, a następnie słodzimy do smaku.
Mleko kokosowe zagotowujemy i dodajemy płatki jaglane, gotujemy 2-3 minuty.
Do słoiczków lub pucharków wykładamy po 1/4 ugotowanej kaszy manny, następnie po 1/4 płatków jaglanych, po 1 łyżce słonecznika w karmelu i 1 łyżeczce kajmaku. Czynność powtarzamy i zajadamy ze smakiem.
Słonecznikowa chałwa z żurawiną
Składniki (dla 2 osób):
- 150 g łuskanego słonecznika
- 50 g suszonej żurawiny
- 5-6 łyżeczek płynnego miodu
Przygotowanie:
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni, po czym przekładamy do pojemnika blendera. Dodajemy żurawinę i rozdrabniamy przez 3-4 minuty.
Do masy dodajemy miód i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i formujemy batony. Schładzamy w lodówce.