Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słonecznikowa moc, czyli ziarenka w kuchni

Ziarenka słonecznika lubi chyba każdy, świeże czy suszone - nie tylko jako przekąska, ale również wykorzystane w potrawach.

Co prawda te chrupiące ziarenka są bardzo kaloryczne (584 kcal/100g), ale też bardzo smaczne. To właśnie z nich powstaje olej słonecznikowy często wykorzystywany w kuchni.

Słonecznik jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry, zatem by wyglądać młodo warto włączyć go do swojej diety.
Poza tym ziarno słonecznika jest bogate w fosfor, potas i magnez, a także w kwasy tłuszczowe.

Oprócz przegryzania sobie ziaren w ciągu dnia można je dodać praktycznie do każdej potrawy, dobrze komponuje się w pieczywie czy sałatkach, ale również w kotletach i deserach. Poza tym można z nich przygotować smaczną panierkę do ryby czy schabowego, która będzie ciekawą odmianą do tradycyjnej panierki.

Latem, mając dostęp do świeżego słonecznika korzystajmy z niego do woli, poza sezonem trzeba wspomóc się suszonym ziarnem, ale to nic, bo i tak można je kreatywnie wykorzystać.

Słonecznikowe inspiracje:

Mielone z kalafiorem i słonecznikiem

Słonecznikowa moc, czyli ziarenka w kuchni

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/4 średniej wielkości kalafiora
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 50 g żółtego sera
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty na dużych oczkach tarki kalafior, jajka, słonecznik i starty żółty ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotlety i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

 

Kasza manna z kokosową jaglanką, słonecznikiem i kajmakiem

Słonecznikowa moc, czyli ziarenka w kuchni

Składniki (na 2 porcje):

Kasza manna:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier do smaku

Kokosowa jaglanka:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki płatków jaglanych

Dodatkowo:

  • 4 łyżki słonecznika w karmelu
  • 4 łyżeczki kajmaku

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę mannę. Gotujemy na gęsto, a następnie słodzimy do smaku.
Mleko kokosowe zagotowujemy i dodajemy płatki jaglane, gotujemy 2-3 minuty.

Do słoiczków lub pucharków wykładamy po 1/4 ugotowanej kaszy manny, następnie po 1/4 płatków jaglanych, po 1 łyżce słonecznika w karmelu i 1 łyżeczce kajmaku. Czynność powtarzamy i zajadamy ze smakiem.

 

Słonecznikowa chałwa z żurawiną

Słonecznikowa moc, czyli ziarenka w kuchni

Składniki (dla 2 osób):

  • 150 g łuskanego słonecznika
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżeczek płynnego miodu

 

Przygotowanie:

Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni, po czym przekładamy do pojemnika blendera. Dodajemy żurawinę i rozdrabniamy przez 3-4 minuty.
Do masy dodajemy miód i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i formujemy batony. Schładzamy w lodówce.

Maridka19 16.08.2016 13:31
Te kotleciki z kalafiorem muszą być bardzo smaczne .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak