Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

"Słoneczny" makaron czy ryż, co wolicie? :)

Nie bez powodu dynia zwana jest królową jesieni, bowiem możemy z niej wyczarować przepyszne i zdrowe posiłki. Przedstawiam Wam moje propozycje podania dyni z ryżem i makaronem.

Nie macie pomysłu na danie z dyni? Wystarczy, że macie w domu makaron albo ryż i pyszny, rozgrzewający obiad o słonecznym kolorze będzie gotowy w jedną chwilkę.

Nie wierzycie, oto dowód ;)

Zapiekanka makaronowa z dynią

Zdj.1 Zapiekanka makaronowa z dynią.

Składniki:

  • 320g makaronu świderki
  • 1 pierś z lurczaka
  • 3 szklanki miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
  • 2 zabki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 125 ml mleka
  • 200g żółtego sera
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • tymianek

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Po obraniu dynię kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie gyros i podsmażamy na patelni. 


Zdj.2 Podsmażamy dynię z papryczką i czosnkiem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy dynię, papryczkę i czosnek, podsmażamy do miękkości dyni, dodając soli i tymianku. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.

Zdj.3 Dodajemy mleko i koncentrat pomidorowy.

Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy mleko i koncentrat pomidorowy.i 1/4 sera. Całość chwilkę jeszcze gotujemy i dodajemy kurczaka. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy go z powstałym sosem. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego ;)

Zdj.4 Gotowa zapiekanka czeka na zjedzenie.


Prawda, że prosty przepis, a jaka smaczna zapiekanka, palce lizać :)

Mam nadzieję, że Wasze brzuszki nie są jeszcze pełne, bo pora na "spotkanie" dyni z ryżem. Zobaczcie czym owe spotkanie zaowocowało:

Risotto z dynią

Zdj.5 Risotto z dynią.

Składniki:

  • ryż do risotto 125g,
  • dynia 250g,
  • bulion 300ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • tymianek

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku. Usmażoną dynię wykładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła.

Zdj.6 Podsmażamy dynię.

 

Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.


Zdj.7 Podsmażamy ryż, zalewamy go bulionem.

Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę - około 12 - 15 minut. Możemy dodać jeszcze do smaku masło.


Zdj.8 Ryż łączymy z dynią.

Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy. Smacznego :)


Zdj.7 Gotowe risotto czeka na zjedzenie.