Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słów kila na temat spożywania mięsa

Mięso tak naprawdę bardzo je lubimy przyrządzać na różne sposoby. Mężczyźni zazwyczaj wolą konkretny obiad z mięsem. Samych sposobów nie da się policzyć na ile można by przygotować mięso . Mówi się , że ile ludzi na świecie tyle pomysłów od tradycyjnych kotletów po wykwintne dania. najzdrowszym mięsem , które powinniśmy przygotowywać jest drób oraz dziczyzna. W dzisiejszym poście przedstawię przepisy z wykorzystaniem mięsa.       Wady i zalety spożywania m

Mięso tak naprawdę bardzo je lubimy przyrządzać na różne sposoby. Mężczyźni zazwyczaj wolą konkretny obiad z mięsem. Samych sposobów nie da się policzyć na ile można by przygotować mięso . Mówi się , że ile ludzi na świecie tyle pomysłów od tradycyjnych kotletów po wykwintne dania. najzdrowszym mięsem , które powinniśmy przygotowywać jest drób oraz dziczyzna. W dzisiejszym poście przedstawię przepisy z wykorzystaniem mięsa.

 

 

 

Wady i zalety spożywania mięsa

Zalety :

- zawiera pełnowartościowe białko

- jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka

- zawiera niezbędne aminokwasy

- zawiera żelazo

Wady :

- ciemne mięso zawiera mnóstwo kwasów nasyconych

- podwyższa poziom cholesterolu

- przetworzone mięso ( najlepszym mięsem będzie mięso z własnego chowu )

Przepisy z wykorzystaniem mięsa

Łopatka zapiekana w foremkach

Słów kila na temat spożywania mięsa

Składniki :

  • łopatka bez kości 1/2 kg
  • jajko 1 
  • papryka marynowana 1 szklanka
  • cebula biała 1/2 szklanki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sól czosnkowa
  • ząbki czosnku 1 
  • bułka tarta 2 łyżki

 Wykonanie :

Łopatkę zmielić w maszynce do mielenia. Do misy dać zmielone mięso pokroić paprykę i cebulę w kostkę dodać i wymieszać. Następnie dodać resztę wszystkich składników . Całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Na posmarowane foremki nałożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Muffinki z mięsa mielonego

Słów kila na temat spożywania mięsa

Składniki :

mięso mielone 40 dag
jajka 1
cebula 2
marchew 1
ząbek czosnku 1
papryka czerwona 1/2 średnia papryka
pieczarki 10 dag
ser żółty 15 dag startego na tarce
sól 1 łyżeczka
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
olej
bułka tarta 5 łyżek 

Wykonanie :

Cebule drobno siekam , zeszklimy ją na patelni małym ogniu posolić i dusimy do miękkości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach pieczarki kroimy w plastry , paprykę w kosteczkę i każde dusimy do smaku z solą. Następnie mięso wymieszać z jakiem cebulą (część farszu zostawiamy) . Dodajemy czosnek ,sól , pieprz oraz paprykę słodką całość mieszamy . Foremki do muf-finek smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Do foremek dodajemy masę , następnie odłożoną cebulę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy pieczarki a do drugiej paprykę . Farsz wykładam na mięso . Na gotowe muffin-ki ścieramy ser żółty i kładziemy na wierzchu każdej mu-finki .Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sakiewki z sosem chrzanowym

Słów kila na temat spożywania mięsa

Składniki :

Lista składników :

  • filety z kurczaka 3 
  • serek topiony 3 plasterki
  • szynka 3 plasterki
  • cebula 1/2 małej
  • papryka 3 plastry
  • musztarda delikatesowa kilka łyżek 
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • Sól ziołowa- MŁYNEK

Składniki na sos :

  • woda letnia 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
  • śmietana 30 % 2 łyżki

Wykonanie :

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy . Po osuszeniu rozbijamy na bardzo cienkie filety . Następnie oprószamy i nacieramy przyprawami z każdej strony fileta . Na natarte filety smarujemy musztardę i kładziemy na każdy kawałek fileta plaster serka topionego . Na serek topiony dajemy po plastrze szynki , kawałki cebulki i po pasku papryki . Gotową sakiewkę spinamy jedną wykałaczką i dajemy na rozgrzaną patelnią . Obsmażamy kilka minut następnie daję wodę i dusimy. Wykonanie sosu :
Wszystkie składniki z sosu mieszamy razem ze sobą i dajemy na patelnię . I dusimy całość kilka minut .

Roladki z indyka

Słów kila na temat spożywania mięsa

Składniki :

  • filet z indyka 5 cienkich plastrów
  • musztarda delikatesowa 1 łyżka
  • ogórki konserwowe 2 
  • szynka konserwowa 10 dag
  • papryka czerwona 1/2 
  • rosół 2 szklanki
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • przyprawa do indyka

Wykonanie :

Filety z indyka kroimy na cieniutkie plastry . Mięsko opłukujemy w wodzie i rozbijamy na cieniutkie plastry . Następnie oprószamy z każdej strony przyprawami . Ogórki szynkę paprykę kroimy w małą kostkę i mieszamy z musztarda . Farsz wstawiamy do lodówki na 20 minut. Na rozbite filety nakładamy farsz i dokładnie go rozsmarowujemy.Na koniec pieprzem jeszcze raz przyprawiamy . Gotowe roladki zwijamy i spinamy. dwoma wykałaczkami. Na rozgrzaną platanie dajemy 2 szklanki rosołu stopniowo wlewając dać roladki i dusić około 15-20 minut do miękkości mięsa.

Kurczak z pieczarkami w sosie

Słów kila na temat spożywania mięsa

Składniki :

• pierś z kurczaka 3
• pieczarki 20 dag
• sok z cytryny 1/2 z połowy cytryny
• cebula 1 duża
• rosół z kury 75 ml
• śmietana 30 % 100 ml
• masło 2 łyżki
• chrzan tarty 1 łyżeczka
• oliwa 2 łyżki
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat
• pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy , posypujemy z każdej strony przyprawami. Na rozgrzaną patelnię dajemy piersi z kurczaka i smażymy z każdej strony około 5-6 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką (pieczarki wcześniej odważamy) . Całość przyprawiamy i podsmażamy .Co jakiś czas mieszamy. Gotowe przekładamy do miski i przykrywamy. Usmażone filety z kurczaka dajemy do naczynia żaroodpornego i przykrawamy i odstawiamy na kilka minut. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie na patelnię wlewamy rosół z kury dodajemy śmietanę i przyprawiamy przyprawami , dodajemy masło i chrzan cały czas mieszamy . Pod koniec dodajemy odsączone pieczarki z cebulką całość mieszamy. Następnie kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu mięso kroimy w paski i polewamy sosem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak