Mięso tak naprawdę bardzo je lubimy przyrządzać na różne sposoby. Mężczyźni zazwyczaj wolą konkretny obiad z mięsem. Samych sposobów nie da się policzyć na ile można by przygotować mięso . Mówi się , że ile ludzi na świecie tyle pomysłów od tradycyjnych kotletów po wykwintne dania. najzdrowszym mięsem , które powinniśmy przygotowywać jest drób oraz dziczyzna. W dzisiejszym poście przedstawię przepisy z wykorzystaniem mięsa.
Wady i zalety spożywania mięsa
Zalety :
- zawiera pełnowartościowe białko
- jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka
- zawiera niezbędne aminokwasy
- zawiera żelazo
Wady :
- ciemne mięso zawiera mnóstwo kwasów nasyconych
- podwyższa poziom cholesterolu
- przetworzone mięso ( najlepszym mięsem będzie mięso z własnego chowu )
Przepisy z wykorzystaniem mięsa
Łopatka zapiekana w foremkach
Składniki :
- łopatka bez kości 1/2 kg
- jajko 1
- papryka marynowana 1 szklanka
- cebula biała 1/2 szklanki
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- sól czosnkowa
- ząbki czosnku 1
- bułka tarta 2 łyżki
Wykonanie :
Łopatkę zmielić w maszynce do mielenia. Do misy dać zmielone mięso pokroić paprykę i cebulę w kostkę dodać i wymieszać. Następnie dodać resztę wszystkich składników . Całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Na posmarowane foremki nałożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Muffinki z mięsa mielonego
Składniki :
mięso mielone 40 dag
jajka 1
cebula 2
marchew 1
ząbek czosnku 1
papryka czerwona 1/2 średnia papryka
pieczarki 10 dag
ser żółty 15 dag startego na tarce
sól 1 łyżeczka
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
olej
bułka tarta 5 łyżek
Wykonanie :
Cebule drobno siekam , zeszklimy ją na patelni małym ogniu posolić i dusimy do miękkości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach pieczarki kroimy w plastry , paprykę w kosteczkę i każde dusimy do smaku z solą. Następnie mięso wymieszać z jakiem cebulą (część farszu zostawiamy) . Dodajemy czosnek ,sól , pieprz oraz paprykę słodką całość mieszamy . Foremki do muf-finek smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Do foremek dodajemy masę , następnie odłożoną cebulę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy pieczarki a do drugiej paprykę . Farsz wykładam na mięso . Na gotowe muffin-ki ścieramy ser żółty i kładziemy na wierzchu każdej mu-finki .Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sakiewki z sosem chrzanowym
Składniki :
Lista składników :
- filety z kurczaka 3
- serek topiony 3 plasterki
- szynka 3 plasterki
- cebula 1/2 małej
- papryka 3 plastry
- musztarda delikatesowa kilka łyżek
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- Sól ziołowa- MŁYNEK
Składniki na sos :
- woda letnia 1/2 szklanki
- mąka pszenna 3 łyżki
- Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
- śmietana 30 % 2 łyżki
Wykonanie :
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy . Po osuszeniu rozbijamy na bardzo cienkie filety . Następnie oprószamy i nacieramy przyprawami z każdej strony fileta . Na natarte filety smarujemy musztardę i kładziemy na każdy kawałek fileta plaster serka topionego . Na serek topiony dajemy po plastrze szynki , kawałki cebulki i po pasku papryki . Gotową sakiewkę spinamy jedną wykałaczką i dajemy na rozgrzaną patelnią . Obsmażamy kilka minut następnie daję wodę i dusimy. Wykonanie sosu :
Wszystkie składniki z sosu mieszamy razem ze sobą i dajemy na patelnię . I dusimy całość kilka minut .
Roladki z indyka
Składniki :
- filet z indyka 5 cienkich plastrów
- musztarda delikatesowa 1 łyżka
- ogórki konserwowe 2
- szynka konserwowa 10 dag
- papryka czerwona 1/2
- rosół 2 szklanki
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- przyprawa do indyka
Wykonanie :
Filety z indyka kroimy na cieniutkie plastry . Mięsko opłukujemy w wodzie i rozbijamy na cieniutkie plastry . Następnie oprószamy z każdej strony przyprawami . Ogórki szynkę paprykę kroimy w małą kostkę i mieszamy z musztarda . Farsz wstawiamy do lodówki na 20 minut. Na rozbite filety nakładamy farsz i dokładnie go rozsmarowujemy.Na koniec pieprzem jeszcze raz przyprawiamy . Gotowe roladki zwijamy i spinamy. dwoma wykałaczkami. Na rozgrzaną platanie dajemy 2 szklanki rosołu stopniowo wlewając dać roladki i dusić około 15-20 minut do miękkości mięsa.
Kurczak z pieczarkami w sosie
Składniki :
• pierś z kurczaka 3
• pieczarki 20 dag
• sok z cytryny 1/2 z połowy cytryny
• cebula 1 duża
• rosół z kury 75 ml
• śmietana 30 % 100 ml
• masło 2 łyżki
• chrzan tarty 1 łyżeczka
• oliwa 2 łyżki
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat
• pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy , posypujemy z każdej strony przyprawami. Na rozgrzaną patelnię dajemy piersi z kurczaka i smażymy z każdej strony około 5-6 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką (pieczarki wcześniej odważamy) . Całość przyprawiamy i podsmażamy .Co jakiś czas mieszamy. Gotowe przekładamy do miski i przykrywamy. Usmażone filety z kurczaka dajemy do naczynia żaroodpornego i przykrawamy i odstawiamy na kilka minut. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie na patelnię wlewamy rosół z kury dodajemy śmietanę i przyprawiamy przyprawami , dodajemy masło i chrzan cały czas mieszamy . Pod koniec dodajemy odsączone pieczarki z cebulką całość mieszamy. Następnie kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu mięso kroimy w paski i polewamy sosem.