Stosunkowo wcześnie dojrzewające owoce agrestu, mogą dostarczać latem znaczne ilości witaminy C oraz B, P i prowitaminę A.
Sole mineralne zawarte w owocach agrestu, to związki żelaza, miedzi i fosforu.
W agreście występują także kwasy organiczne, głównie cytrynowy, któremu zawdzięcza on cierpki smak. Ponadto zawierają ok. 100% cukru i pektyny.
Agrest jest ceniony jako składnik kompotów, dżemów, konfitur czy marmolad. W ten sposób przechowywany może być źródłem witamin przez cały rok. Świeże owoce agrestu są chętnie zjadane przez dzieci i osoby starsze. Mają korzystny wpływ na przemianę materii.
Owoce te warto wykorzystać w dietach odchudzających. Zwiększają wytwarzanie żółci, czym przyczyniają się do lepszego trawienia oraz zwiększają wydalanie moczu, co ułatwia usuwanie produktów przemiany materii. Owoce agrestu, podobnie jak inne drobnopestkowce znakomicie regulują wypróżnienia. Mogą więc być polecane do spożywania na surowo przez osoby cierpiące na przewlekłe zaparcia.
Suszone owoce agrestu były przez medycynę ludową polecane jako lek przeczyszczający, znoszący bóle brzucha i posiadający działanie moczopędne.
Agrest jest korzystnym środkiem w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, bo po pierwsze zawiera żelazo, a po drugie zawiera miedź, która także odgrywa istotną rolę w krwiotworzeniu.
Podobno dawniej odwary z liści agrestu stosowane były przy zwalczaniu gruźlicy.
Polecam Wam przepis na pyszne rogaliki z domowym dżemem agrestowym
Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym
400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 szczypta soli
3 łyżki cukru
60 g margaryny do pieczenia
100 ml mleka
12,5 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/2 łyżeczki amoniaku
dodatkowo :
1 jajko
płatki migdałowe do posypania
dżem agrestowy
Mleko podgrzać a margarynę stopić w osobnych naczyniach.
Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne.
Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu.
Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach.
Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.