Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słów kilka o kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych na świecie. Królują w niej intensywne barwy, aromaty i smaki.

Kto raz spróbował kuchni hiszpańskiej, na pewno będzie do niej wracał. Jej „bazą” są specjały regionalne, choć wiele z nich na stałe zagościło w całym kraju. W Hiszpanii można do dziś spotkać potrawy charakterystyczne dla danego regionu.

Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza podawane na ogromną ilość sposobów. Na stokach w głębi kraju najpopularniejsze są mięsa, a w terenach górzystych rośliny strączkowe i jagnięcina. Wspaniałe są szynki dojrzewające i mięsa przygotowywane przeważnie na ruszcie, podawane z pieczonymi ziemniakami i liśćmi sałaty. Hiszpania znana jest także z mięs solonych i suszonych, podawanych jako przystawki. Najbardziej jednak znana jest chyba hiszpańska tortilla przygotowywana na wiele sposobów.

Trzeba pamiętać, że Hiszpania to kraj bardzo różniący się od Polski. Hiszpanie bardzo długo pracują, większość dnia spędzają poza domem i dlatego często stołują się w barach, które w zależności od pory dnia serwują odpowiednie dania.

Do najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej zaliczyć można :

- dania obiadowe
febada to danie jednogarnkowe z fasoli i mięsa
gazpacho czyli chłodnik z pomidorów i papryki
tortilla
paella
kurczak po hiszpańsku
zupa z ciecierzycy i chorizo
kataloński gulasz z ryb

- śniadanie i desery
churros
flan
alfajor
turron

- zakąski
oraja
tapas
patatas bravas

Kuchnia hiszpańska to zasłużona renoma światowa. Jej wpływy można znaleźć także w krajach latynoamerykańskich. Ze względu na to, że w naszym kraju można kupić wiele produktów wykorzystywanych w kuchni hiszpańskiej, warto pokusić się o kulinarne eksperymenty. Kto spróbuje, na pewno nie pożałuje.

A jak zrobić placki tortilla ? To proste.

 

Placki tortilla

 

Słów kilka o kuchni hiszpańskiej

2,5 szk mąki pszennej typ 450
1/3 łyżeczki soli
1/2 do 3/4 szk gorącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej.
W mące zrobić wgłębienie i wlewając wodę mieszać Drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Następnie wyłożyć wszystko na blat i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć je do woreczka i schować do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pociąć na 8 części.
Uformować z ciasta kulki, ułożyć na tacy lub desce i przykryć ściereczką, zostawić na kilkanaście minut.
Potem każdą kulkę bardzo cienko wałkować na w miarę okrągłe placki.
Każdy placek kłaść na bardzo gorącą patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i smażyć około 35 sekund do pojawienia się pęcherzyków na cieście i ciemnych plamek.
Odwrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne sekundy tak samo jak pierwszą stronę.
Usmażone placki układać w garnku i od razu przykrywać garnek pokrywką ( można zawijać w wilgotną ściereczkę ).
Na usmażone placki nakładać nadzienie i zawijać w rożki lub rulony.
Placki można przechowywać kilka dni w lodówce ale trzeba je szczelnie zawinąć aby nie wysychały.
Potem można podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak