Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczna i zdrowa kasza bulgur

Czy znacie kaszę bulgur ? Jeśli nie to wprowadźcie ją do swojego jadłospisu. Jest bardzo zdrowa.

Kasza bulgur jest bardzo zdrowa i ma cenne właściwości. Pozyskuje się ją z ziaren pszenicy durum. Durum posiada składniki, które wspomagają pracę serca, ma duże pokłady kwasu foliowego i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto kasza durum ma dużo witaminy z grupy B i magnez, sód, potas i wapń oraz żelazo.

Kasza bulgur jak to kasza nie należy do niskokalorycznych ale ze względu na dużą zawartość błonnika i cennych właściwości warto ją wprowadzić do swojej diety. 

Kaszę bulgur możemy dodawać do sałatek, farszu na pierogi, kotletów mielonych czy jako dodatek do ciasta na pieczywo lub zamiast ryżu czy zwykłej kaszy na przykład do gulaszu. Zapraszam na kilka inspiracji z kaszą bulgur. Pamiętajmy o niej bo warto.

 

Kotlety z kaszy bulgur

 

Smaczna i zdrowa kasza bulgur

250 g kaszy bulgur
250 g pieczarek
1 cebula
250 g wędzonego boczku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 duże jajka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia'
bułka tarta do obtaczania

Kaszę ugotować w sporej ilości lekko osolonej wody i odcedzić na sicie.
Boczek, cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż wszystko będzie miękkie i usmażone.
W razie konieczności dodać odrobinkę oleju.
W międzyczasie dodać zieleninę oraz czosnek i sól a także pieprz.
Chwilkę smażyć i wyłączyć ogień, wystudzić.
Kaszę przełożyć do garnka lub miski, dodać podsmażone składniki, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać masę.
Gdyby była za bardzo sypka dodać troszkę bułki tartej i w miarę konieczności jeszcze doprawić.
Na patelni rozgrzać okej.
Brać porcje masy ( ja używałam sporej łyżki do lodów ) formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco.

 

Kotlety rybne z kaszą bulgur

 

Smaczna i zdrowa kasza bulgur

700 g fileta z miruny ( waga po rozmrożeniu )
250 g wędzonego łososia
1 duża cebula
1,5 szk ugotowanej kaszy bulgur
4 łyżki bułki tartej
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania

Mirunę, łososia i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku.
Do ryby dodać resztę przygotowanych składników i wyrobić masę rybną.
Potem formować okrągłe lub podłużne kotlety i panierować w bułce tartej.
Olej rozgrzać w naczyniu, w którym będą się smażyć kotlety, kłaść je na ten olej i smażyć po kilka minut z każdej strony.
Podawać na gorąco np. z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

 

 

 

Kasza bulgur z potrawką drobiową

 

Smaczna i zdrowa kasza bulgur

KASZA :
2 szk kaszy bulgur
5 szk wody
sól do smaku ( do wody )
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
3 duże pieczarki ( 6-7 mniejszych )
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
POTRAWKA :
1 cebula
2 duże ćwiartki z kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1,2 szk sosu słodko kwaśnego tajskiego
2 łyżki oleju rzepakowego


POTRAWKA :
Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości można odłożyć i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę ).
Cebulę pokroić w kostkę.
Rondel lub inny garnek rozgrzać, wlać olej i wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, smażyć do zrumienienia i wlać sos oraz dodać przyprawy.
Potrawkę dusić pod przykryciem do miękkości.
KASZA :
Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Do gotującej się wody przełożyć wypłukaną kaszę bulgur i gotować 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.
Zakryć garnek pokrywką aby kasza wchłonęła resztę płynu, można od czasu do czasu pomieszać.
Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Do rozgrzanego, szerokiego rondla lub na patelnię wlać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę i smażyć do miękkości.
Do podsmażonych składników przełożyć kaszę, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Kaszę podawać z przygotowaną potrawką z kurczaka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak