Warzywne surówki to ważny element obiadu. Zimą głównie korzystamy z surówek zrobionych do słoików, jednak wiosną i latem królują świeże surówki pełne witamin.
Teraz stragany aż uginają się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców, mamy więc okazję, by przygotować z nich wiele wspaniałych surówek, które nie tylko sprawdzą się jako dodatek do codziennego obiadu, ale również na grilla.
Chrupiąca młoda kapusta, świeżo zerwana marchewka, czy nawet kalafior - z kilkoma innymi składnikami stworzą idealną lekką i zdrową kompozycję.
Do świeżych surówek najlepiej pasuje natka pietruszki oraz koperek i to właśnie te zioła są najczęściej wykorzystywane w tym celu.
Składników w surówce nie musi być dużo (tak na dobrą sprawę nawet sama kapusta lekko doprawiona dałaby radę), ale warto kombinować i smakować, by trafić w swój ideał.
Moje ulubione świeże surówki:
Surówka z kapusty, marchewki i papryki
Składniki:
- 1/4 średniej główki młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i szatkujemy. Marchewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Marchew i paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty, mieszamy.
Do warzyw dodajemy sól, pieprz, cukier i olej.
Na końcu całość mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Surówka z kalafiora i marchewki
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cukier i jogurt grecki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zielona surówka z kapusty i ogórka
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 2 łyżeczki koperku
- 1 łyżka oleju
- duża szczypta cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
Opłukaną kapustę szatkujemy niezbyt drobno i wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Na koniec wlewamy olej, wrzucamy posiekany koperek i ponownie mieszamy.
Podajemy zaraz po przyrządzeniu.