Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne i zdrowe surówki obiadowe

Warzywne surówki to ważny element obiadu. Zimą głównie korzystamy z surówek zrobionych do słoików, jednak wiosną i latem królują świeże surówki pełne witamin.

Warzywne surówki to ważny element obiadu. Zimą głównie korzystamy z surówek zrobionych do słoików, jednak wiosną i latem królują świeże surówki pełne witamin.

Teraz stragany aż uginają się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców, mamy więc okazję, by przygotować z nich wiele wspaniałych surówek, które nie tylko sprawdzą się jako dodatek do codziennego obiadu, ale również na grilla.

Chrupiąca młoda kapusta, świeżo zerwana marchewka, czy nawet kalafior - z kilkoma innymi składnikami stworzą idealną lekką i zdrową kompozycję.

Do świeżych surówek najlepiej pasuje natka pietruszki oraz koperek i to właśnie te zioła są najczęściej wykorzystywane w tym celu.

Składników w surówce nie musi być dużo (tak na dobrą sprawę nawet sama kapusta lekko doprawiona dałaby radę), ale warto kombinować i smakować, by trafić w swój ideał.

Moje ulubione świeże surówki:

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Smaczne i zdrowe surówki obiadowe

Składniki:

  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i szatkujemy. Marchewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. 
Marchew i paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty, mieszamy. 
Do warzyw dodajemy sól, pieprz, cukier i olej. 
Na końcu całość mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Surówka z kalafiora i marchewki

Smaczne i zdrowe surówki obiadowe

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Kalafior i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cukier i jogurt grecki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Zielona surówka z kapusty i ogórka

Smaczne i zdrowe surówki obiadowe

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżka oleju
  • duża szczypta cukru
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Opłukaną kapustę szatkujemy niezbyt drobno i wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. 
Na koniec wlewamy olej, wrzucamy posiekany koperek i ponownie mieszamy. 
Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak