Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne odsłony ciecierzycy

Ciecierzyca, inaczej groch włoski jest to bardzo zdrowe warzywo, z którego możemy przygotować pyszne i sycące potrawy.

Ciecierzyca zawiera niezwykłe właściwości prozdrowotne. Otóż zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie dzięki dużej ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości w organizmie. Ponadto cieciorka obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.  Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, więc odpowiednia jest również dla cukrzyków. Doskonale działa na włosy, skórę i paznokcie, dzięki dużej zawartości cynku. 

Ciecierzyca jest doskonałym warzywem dla jaroszy, dzięki dużej zawartości białka. Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań. Z ciecierzycy najczęściej przygotowuje słynną pastę hummus oraz arabskie kotleciki falafel. Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem cieciorki. 

 

Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy

Smaczne odsłony ciecierzycy

 

Składniki:

ciecierzyca z puszki 1 opakowanie,

tahini 1,5 łyżki,

czosnek 1,5 ząbka,

woda 10 łyżek,

papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka,

sok z cytryny do smaku,

sól i pieprz do smaku,


dodatkowo:

oliwa z oliwek 2 łyżki,

posiekana natka pietruszki 1 łyżka,

papryka ostra w proszku do posypania pasty,


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań. 

 

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Smaczne odsłony ciecierzycy

 

Składniki:

 

ciecierzyca sucha 400 g,

 

cebula 1 szt,

 

czosnek 5 ząbków,

 

kmin rzymski 2 łyżki,

 

kolendra 3 łyżki,

 

kminek pół łyżeczki,

 

gałka muszkatołowa szczypta,

 

sol i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, ale nie całą. Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za dużo wody, ponieważ wtedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy masę. Olej rozgrzewamy i formujemy kotleciki lub kuleczki i kładziemy na patelni. Smażymy z każdej strony na zloty kolor. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy na półmisku i podajemy z ulubionym sosem jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.

 

Zupa krem z kukurydzy z orzeszkami z ciecierzycy

Smaczne odsłony ciecierzycy

 

 

Składniki:

 

kukurydza 1,5 puszki,

 

marchew 2 szt,

 

ziemniak 3 szt,

 

liść laurowy 2 szt,

 

ziele angielskie szczypta,

 

sól i pieprz do smaku,

 

zioła prowansalskie do smaku,

 


orzeszki z ciecierzycy:

 

ciecierzyca sucha 1,5 szklanki,

 

oliwa z oliwek 5 łyżek,

 

kolendra mielona 1 łyżeczka,

 

zioła prowansalskie pół łyżeczki,

 

papryka słodka mielona 2 łyżeczki,

 

sól i pieprz,

 


Sposób przygotowania:

 

Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie przecieramy przez sito.

 

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie zmieniamy wodę na czystą i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami, następnie polewamy ciecierzycę i mieszamy razem, tak aby każde ziarenko było oblepione przyprawami. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypujemy cieciorkę.  Piekarnik rozgrzewamy. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180  stopniach aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca. 

 

Gotową zupę  podajemy posypaną orzeszkami z ciecierzycy. 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak