Cukinia to świetne warzywo do faszerowania. Sprawdźcie sami a przekonacie się, że warto robić z niej pyszne dania.
Żółta cukinia nadziewana
![Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię](https://2.bp.blogspot.com/-wfUDGSasovE/WYsf1nbYcuI/AAAAAAAAMEU/OTT8cMbSXSoT7g_ZzFQA9f5i1kPr5j3DACLcBGAs/s640/WP_20170808_14_47_10_Pro_LI.jpg)
2 średnie żółte cukinie
250 g ryżu
500 g mięsa wieprzowego
1/2 szk prażonej cebulki
350 g
sera korycińskiego z czosnkiem
350 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
2 pieczone papryki z zalewy
2 łyżki masła
do smaku :
sól
pieprz
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne, posolić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Pieczarki pokrojone w kostkę podsmażyć na maśle.
Mięso zmielić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Papryki wyjąć z zalewy i pokroić.
Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Napełnić nim połówki cukinii i ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Cukinie piec około 40 stopni w 190 stopniach.
( cukinie kontrolować, jak będzie miękka po włożeniu patyczka a farsz się zrumieni można wyłączyć piekarnik wcześniej ).
Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka
![Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię](https://1.bp.blogspot.com/-8DQrg9Ttvso/ViuytHnKeSI/AAAAAAAAJ6s/9n1tRlUSTJg/s640/WP_20151024_15_31_35_Pro.jpg)
2 średnie cukinie
Nadzienie :
2 ćwiartki z kurczaka lub udka
200 g blanszowanych kurek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego
100 g mozzarelli w bloku
3 szk ugotowanego na sypko ryżu
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju
Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć.
Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.
Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.
Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce a potem wszystko wymieszać.
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.
Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco.
Cukinia z komosą i boczkiem
![Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię](https://1.bp.blogspot.com/-5Ek4FoPNuzs/VxeWieIWhoI/AAAAAAAAK_U/0BXSbOuw97k8J7zcXP7Rb_m9xdyvB-3yQCLcB/s640/WP_20160415_15_13_27_Pro.jpg)
2 cukinie
nadzienie :
2 szk ugotowanej białej komosy ryżowej
300 g wędzonego boczku
10 cm pora
150 g mozzarelli w bloku
( lub innego sera żółtego )
sól
pieprz
papryka ostra
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Boczek i pora pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Komosę przełożyć do miski, dodać przestudzony boczek z porem i zetrzeć mozzarellę na tarce o grubych oczkach.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie a potem nafaszerować nim połówki cukinii.
Cukinie ułożyć w blaszce do pieczenia i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Gotową cukinię podawać na gorąco, można polać ketchupem.