Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię

Cukinia to świetne warzywo do faszerowania. Sprawdźcie sami a przekonacie się, że warto robić z niej pyszne dania.

Żółta cukinia nadziewana

Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię

 

2 średnie żółte cukinie
250 g ryżu
500 g mięsa wieprzowego
1/2 szk prażonej cebulki
350 g sera korycińskiego z czosnkiem
350 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
2 pieczone papryki z zalewy
2 łyżki masła
do smaku :
sól
pieprz
 
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne, posolić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Pieczarki pokrojone w kostkę podsmażyć na maśle.
Mięso zmielić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Papryki wyjąć z zalewy i pokroić.
Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Napełnić nim połówki cukinii i ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Cukinie piec około 40 stopni w 190 stopniach.
( cukinie kontrolować, jak będzie miękka po włożeniu patyczka a farsz się zrumieni można wyłączyć piekarnik wcześniej ).
 
 

Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka

Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię

2 średnie cukinie
Nadzienie :
2 ćwiartki z kurczaka lub udka 
200 g blanszowanych kurek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego 
100 g mozzarelli w bloku
3 szk ugotowanego na sypko ryżu 
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju
 
Ćwiartki kurczaka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię, wlać olej a potem wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego kurczaka i dalej chwilę smażyć.
Następnie dodać kurki i natkę, wymieszać.
Składniki z patelni przełożyć do miski, dodać ryż i przyprawy do smaku, wymieszać.
Gdy farsz przestygnie dodać oba sery starte na tarce a potem wszystko wymieszać.
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Farsz rozdzielić na 4 porcje i napełnić nim połówki cukinii.
Cukinie umieścić w blaszce do pieczenia i zapiekać je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco.
 
 

Cukinia z komosą i boczkiem

Smaczne pomysły na faszerowaną cukinię

 

2 cukinie 
nadzienie :
2 szk ugotowanej białej komosy ryżowej 
300 g wędzonego boczku 
10 cm pora
150 g mozzarelli w bloku
( lub innego sera żółtego )
sól
pieprz
papryka ostra
 
Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Boczek i pora pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Komosę przełożyć do miski, dodać przestudzony boczek z porem i zetrzeć mozzarellę na tarce o grubych oczkach.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie a potem nafaszerować nim połówki cukinii.
Cukinie ułożyć w blaszce do pieczenia i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Gotową cukinię podawać na gorąco, można polać ketchupem.

 

bietka 07.09.2017 09:40
bardzo lubię faszerowaną cukinię i w sezonie często ją robię z różnymi dodatkami : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak