Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne pomysły na królika

Wiem, że nie każdy go lubi ale jest smaczny i powinno się go wprowadzić do menu.

Mięso z królika jest zdrowe, smaczne i właściwie dla każdego. Bo przecież królika podaje się już małym dzieciom jako jedno z pierwszych mięs, kiedy to wprowadzamy do diety małych dzieci mięso. Jest delikatne i właściwie przygotowane na pewno zasmakuje każdemu. Wiem, że są osoby, które za nic nie ruszą mięsa z królika ale na prawdę warto jeść to mięso chociaż od czasu do czasu. Jednym z sekretów na dobre przyrządzenie królika jest przemrożenie go, dlatego należy po zakupie lub uboju ( jeśli mamy świeży ) zamrozić aby skruszał.

Zapraszam po moje pomysły na królika

 

KRÓLIK W SOSIE GRZYBOWYM

 

Smaczne pomysły na królika


  • 1 królik ( 2 kg po sprawieniu )
  • 2 cebule
  • 1 solidna garść dowolnych suszonych grzybów
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 18 %
  • woda lub bulion
Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go. Grzyby zalać gorącą wodą i namoczyć. Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości. Dodać odsączone grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika. W razie potrzeby doprawić. Śmietankę zahartować odrobiną płynu z duszenia królika i wlać do garnka z zawartością. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub inną.
 
 
KRÓLIK Z PIECZARKAMI I CEBULĄ
 
Smaczne pomysły na królika
  • 1 królik ( 2 kg )
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • Marynata :
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • 3 szczypty pieprzu cayenne
  • papryka słodka
Królika umyć i pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso królika. Posypać porwanym na kawałki rozmarynem i jałowcem. Tak przygotowanego królika odstawić na 24 godziny. Potem przełożyć go do naczynia żaroodpornego lub innego do pieczenia. Po wierzchu posypać posiekaną cebulą i pieczarkami, oprószyć solą i pieprzem oraz słodką papryką i piec w 170 stopniach przez 120 minut. Podawać na gorąco.
 
 
PASZTET Z KRÓLIKA
 
Smaczne pomysły na królika
 
1 królik sprawiony z wątróbką ( 1,7 kg )
600 g świeżego boczku
2 świeże bułki ( 160 g )
1 duża cebula
2 łyżki smalcu gęsiego
3 jajka
500 ml wody
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 łyżki majeranku
2 czubate łyżki przyprawy do pasztetu
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do formy

sposób przygotowania :
Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki.
Cebulę obrać i umyć.
Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą.
Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem.
Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu.
Powinno go zostać około 1 szklanka.
Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć.
Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem.
Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ).
Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę.
Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut.
Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.
 
 
PIECZONY KRÓLIK
 
Smaczne pomysły na królika

1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła

Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).
 
ZEWA 07.11.2016 18:34
Dzięki dziewczyny :) Ja królika jem rzadko ale jak już to kupuje u kuzyna z domowej hodowli :)
bietka 07.11.2016 10:49
przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam królika, ale twoje propozycje są bardzo smaczne :)
KORAL 06.11.2016 21:06
Śliczne zdjęcia, ale ja miałam tak ślicznego królika że nigdy nie zjem tego mięsa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak