Mięso z królika jest zdrowe, smaczne i właściwie dla każdego. Bo przecież królika podaje się już małym dzieciom jako jedno z pierwszych mięs, kiedy to wprowadzamy do diety małych dzieci mięso. Jest delikatne i właściwie przygotowane na pewno zasmakuje każdemu. Wiem, że są osoby, które za nic nie ruszą mięsa z królika ale na prawdę warto jeść to mięso chociaż od czasu do czasu. Jednym z sekretów na dobre przyrządzenie królika jest przemrożenie go, dlatego należy po zakupie lub uboju ( jeśli mamy świeży ) zamrozić aby skruszał.
Zapraszam po moje pomysły na królika
KRÓLIK W SOSIE GRZYBOWYM
1 królik ( 2 kg po sprawieniu )- 2 cebule
- 1 solidna garść dowolnych suszonych grzybów
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietany 18 %
- woda lub bulion
![Smaczne pomysły na królika](http://3.bp.blogspot.com/-d6ejrQ84-YI/UswbADz8e4I/AAAAAAAAGdI/7sYzIS5mv9Q/s1600/DSC_0027.jpg)
- 1 królik ( 2 kg )
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- Marynata :
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- kilka ziaren jałowca
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 szczypty pieprzu kolorowego
- 3 szczypty pieprzu cayenne
- papryka słodka
600 g świeżego boczku
2 świeże bułki ( 160 g )
1 duża cebula
2 łyżki smalcu gęsiego
3 jajka
500 ml wody
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 łyżki majeranku
2 czubate łyżki przyprawy do pasztetu
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do formy
sposób przygotowania :
Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki.
Cebulę obrać i umyć.
Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą.
Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem.
Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu.
Powinno go zostać około 1 szklanka.
Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć.
Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem.
Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ).
Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę.
Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut.
Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.
1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła
Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).