Łosoś to smaczna ryba, z której możemy wyczarować pyszne dania. Zapraszam po kilka inspiracji.
Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować łososia to zapraszam do lektury.
Łosoś w cieście francuskim
![Smaczne pomysły na łososia](https://1.bp.blogspot.com/-rjWtECJrNg0/WNfkh1IRh1I/AAAAAAAAL4M/Js8ulsEaP_4LDEfHgmg4r1eibI2uEa_pQCLcB/s640/WP_20170326_16_28_54_Pro.jpg)
2 opakowania ciasta francuskiego
6 plastrów żółtego sera
6 kawałków świeżego łososia ( filet bez skóry po około 200 g każdy kawałek)
sos sojowy
sól
pieprz
6 brykietów mrożonego szpinaku
4 połówki suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 jajko
Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.
Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce
![Smaczne pomysły na łososia](https://2.bp.blogspot.com/-b9EHhTNpjxw/WL0ckV-ffQI/AAAAAAAAL1g/e9WI4dCdWuo-JzXPSEUAik16_yPrBpRYwCLcB/s640/WP_20170305_17_15_34_Pro_LI.jpg)
1 kg fileta z łososia
400 g blanszowanych kurek ( mrożone )
5 brykietów mrożonego szpinaku
1 garść listków rungii
1/2 śmietanki 30 %
do smaku :
sól himalajska
czosnek suszony
pieprz
1 łyżka masła
olej rzepakowy do smażenia
mąka do obtoczenia
sok z cytryny
Filet oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić i skropić sokiem z cytryny.ułożyć kawałki łososia.
Odstawić na godzinę.
Potem obtoczyć w mące, nadmiar mąki usunąć.
Na patelni rozgrzać olej i układać łososia skórą do dołu.
Smażyć po kilka minut z obu stron.
Usmażone kawałki łososia odsączyć na ręczniku papierowym.
Potem zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
W tym czasie na maśle podsmażyć rozmrożone kurki razem ze szpinakiem i rungią na maśle.
Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i zagotować.
Kurki wyłożyć na talerz a na kurkach ułożyć usmażone kawałki łososia.
Podawać z pieczywem lub na przykład frytkami lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami.
Pasta z łososia i soczewicy
![Smaczne pomysły na łososia](https://1.bp.blogspot.com/-B0fmtdRYplQ/WAcTySOb8bI/AAAAAAAALdo/Uwqz2usOT38PB1brnbRYSpyRJfRqjSBdQCLcB/s640/WP_20161018_15_52_37_Pro_LI.jpg)
350 g wędzonego łososia
2 szk ugotowanej
czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
6 jajek ugotowanych na twardo
do smaku :
musztarda dijon
sól
pieprz
ostra papryka
Łososia rozgnieść widelcem na mniejsze kawałeczki ( usunąć ewentualne ości i skórę ), jajka, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę a potem wrzucić do miski.
Dodać ugotowaną i zimną soczewicę oraz przyprawy do smaku i wymieszać pastę
Odstawić ją na pól godziny aby smaki się przegryzły i podawać z pieczywem.
Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
![Smaczne pomysły na łososia](http://2.bp.blogspot.com/-1Y242_GaLUQ/VcRmQi9vkTI/AAAAAAAAJKw/cYMDqoAphDo/s640/DSC_0191.jpg)
350 g wędzonego łososia
200 g blanszowanych kurek ( mrożonych )
1 cebula ( mała )
2 łyżka posiekanej natki selera
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz cayenne
1 łyżka masła
350 ml śmietany 30 %
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Łososia także pokroić w kostkę a kurki wcześniej rozmrozić.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Dodać śmietankę, chwilę podgrzewać a potem łososia a na koniec kurki oraz natkę selera i zagotować.
Gotować chwilkę aż sos zgęstnieje a potem doprawić pieprzem i pieprzem cayenne.
Solić nie trzeba, bo łosoś jest dość słony.
Gotowy sos podawać np. z ugotowanym makaronem farfalle.