Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne pomysły na łososia

Łosoś to smaczna ryba, z której możemy wyczarować pyszne dania. Zapraszam po kilka inspiracji.

Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować łososia to zapraszam do lektury.

 

Łosoś w cieście francuskim

 

Smaczne pomysły na łososia

 

2 opakowania ciasta francuskiego
6 plastrów żółtego sera 
 
6 kawałków świeżego łososia ( filet bez skóry po około 200 g każdy kawałek)
sos sojowy
sól
pieprz
 
6 brykietów mrożonego szpinaku
4 połówki suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
 
1 jajko
 
Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.
 
 

Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce

 

Smaczne pomysły na łososia

 

1 kg fileta z łososia
400 g blanszowanych kurek ( mrożone )
5 brykietów mrożonego szpinaku
1 garść listków rungii
1/2 śmietanki 30 %
do smaku :
sól himalajska
czosnek suszony
pieprz
1 łyżka masła
olej rzepakowy do smażenia
mąka do obtoczenia
sok z cytryny
 
Filet oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić i skropić sokiem z cytryny.ułożyć kawałki łososia.
Odstawić na godzinę.
Potem obtoczyć w mące, nadmiar mąki usunąć.
Na patelni rozgrzać olej i układać łososia skórą do dołu.
Smażyć po kilka minut z obu stron.
Usmażone kawałki łososia odsączyć na ręczniku papierowym.
Potem zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
W tym czasie na maśle podsmażyć rozmrożone kurki razem ze szpinakiem i rungią na maśle.
Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i zagotować.
Kurki wyłożyć na talerz a na kurkach ułożyć usmażone kawałki łososia.
Podawać z pieczywem lub na przykład frytkami lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami. 
 
 

Pasta z łososia i soczewicy

 

Smaczne pomysły na łososia

 

350 g wędzonego łososia

2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
6 jajek ugotowanych na twardo
do smaku :
musztarda dijon
sól
pieprz
ostra papryka
 
Łososia rozgnieść widelcem na mniejsze kawałeczki ( usunąć ewentualne ości i skórę ), jajka, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę a potem wrzucić do miski.
Dodać ugotowaną i zimną soczewicę oraz przyprawy do smaku i wymieszać pastę
Odstawić ją na pól godziny aby smaki się przegryzły i podawać z pieczywem.
 
 
 

Sos śmietanowy z łososiem i kurkami

 

Smaczne pomysły na łososia

 

350 g wędzonego łososia
200 g blanszowanych kurek  ( mrożonych )
1 cebula ( mała )
2 łyżka posiekanej natki selera
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz cayenne
1 łyżka masła
350 ml śmietany 30 %
 
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Łososia także pokroić w kostkę a kurki wcześniej rozmrozić.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Dodać śmietankę, chwilę podgrzewać a potem łososia a na koniec kurki oraz natkę selera i zagotować.
Gotować chwilkę aż sos zgęstnieje a potem doprawić pieprzem i pieprzem cayenne.
Solić nie trzeba, bo łosoś jest dość słony.
Gotowy sos podawać np. z ugotowanym makaronem farfalle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak