Kawa, wszyscy ja znamy i pijemy częściej niż herbatę.
Przeważnie jest to kawa po turecku, choć my ja tak nazywamy bo parzenie herbaty po turecku bardzo różni się od tej jaką my robimy. Zalewamy wrzątkiem i już myślimy że pijemy kawę po turecku, możemy dodać cukier i mleko. Drugą pod względem popularności jest kawa z ekspresu.
Mamy zimę, raz jest cieplej a raz mroźno i tu po powrocie do domu z pomocą może nam przyjść pyszna kawa ale nie taka zwykła. Możemy pokombinować z dodatkami i smakami. Jednym słowem kawa nie musi być nudna.
Ja dziś w ten śnieżny dzień ( bo u mnie sypie śnieg od rana ) zapraszam Was po dawkę pysznej kawy.
KAWA Z BITĄ ŚMIETANĄ
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kostki czekolady mlecznej
![Smaczne pomysły na rozgrzewającą kawę](http://4.bp.blogspot.com/-WSKhS1tBULU/Ubw9C6AuunI/AAAAAAAAFfA/vj5nEwc0ERg/s640/DSC_0005.jpg)
- 1 czubata łyżeczka kawy ziarnistej świeżo zmielonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta chili
- 3 kostki białej czekolady
- 150 ml gorącej wody
![Smaczne pomysły na rozgrzewającą kawę](https://3.bp.blogspot.com/-vP44PGZ-6Ck/UT4mjVcqCII/AAAAAAAAFJ0/eVVnfIndytg/s400/DSC_0043.jpg)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 150 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 czubata łyżka masy krówkowej kakaowej
- 60 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki cukru
- różowy błyszczący cukier do dekoracji
-
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i wstawić ją do lodówki. Do kubka wsypać kawę i zalać ją gorącą ale nie gotującą się wodą. Wymieszać kawę i włożyć masę krówkową i za pomocą blendera całość zmiksować aż masa się rozpuści. Tak przygotowaną kawę przelać do czystej szklanki, wyjąć śmietanę z lodówki i wyłożyć ją na kawę. Na koniec śmietanę posypać cukrem różowym i pić kawę zaraz po przygotowaniu.
KAWA POMARAŃCZOWO CYNAMONOWA
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej ( drobno krojonej, suszonej )
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 ml mleka
- 200 ml wody