Ryba pieczona w piekarniku jest zdrowsza od smażonej na oleju czy maśle i równie smaczna.
Jeszcze do niedawna miałam problem z młodszym synem, bo nie jadał ryb. Na szczęście to się zmieniło. A stało się to za sprawą ryb pieczonych. Jak na razie jada tylko pieczone, ale to już sukces.
Jak wiemy ryby powinniśmy jeść kilka razy w tygodniu, ale nie każdy może sobie na to pozwolić ze względu na ceny lub inne względy. Rybie mięso ma dużo jodu, fosforu, białka, witaminy A i D, a także potasu i wapnia.
Kupując ryby należy zwrócić uwagę na to jakiej barwy są skrzela i oczy (w przypadku ryb patroszonych w całości), a w przypadku filetów czy mają zapach ryby, a nie jakiś nieciekawy.
Zapraszam na pieczoną i zdrową rybkę z piekarnika.
Pomidorowy pstrąg pieczony
2 pstrągi (patroszone)
8 pomidorków koktajlowych
4 gałązki rungii (grzybowe zioło)
4 gałązki natki pietruszki
4 gałązki rozmarynu
4 gałązki curry
do smaku :
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka wędzona
Pstrągi umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami.
W powłoki brzuszne włożyć zioła.
Na wierzchu ryb zrobić ukośnie nacięcia i w każde delikatnie (tak, aby nie popękały) wcisnąć pomidorki.
Tak przygotowane ryby zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na noc.
Następnego dnia każdą rybę osobno zawinąć w papier do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną rybę spożywać na gorąco zaraz po upieczeniu.
Szczupak pieczony
1 szczupak (u mnie 57 cm długości)
pieprz cytrynowy do smaku
6 gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Szczupaka sprawić czyli oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć.
Osuszyć i natrzeć solą i pieprzem cytrynowym z zewnątrz, jak i wewnątrz ryby.
Wszystkie zioła oblepić masłem i umieścić je w powłoce brzusznej szczupaka.
Naciąć ukośnie obie strony ryby i szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Potem przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak, aby soki nie miały możliwości wypłynięcia.
Szczupaka piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.
Ziołowy okoń pieczony
1 okoń 400 g (po wypatroszeniu)
pieprz cytrynowy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego oregano
kilka gałązek świeżej szałwii
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Okonia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb.
Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć, usunąć skrzela.
Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku (jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz.
Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25-30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.