Sajgonki to popularne danie kuchni krajów Południowej Azji i kuchni chińskiej. Oczywiście sajgonki mogą odbiegać od tych tradycyjnych. A to dzięki nadzieniu jakie do nich dodamy, bo możemy kombinować ze składnikami.
Sajgonki to popularne danie kuchni krajów Południowej Azji i kuchni chińskiej. Oczywiście sajgonki mogą odbiegać od tych tradycyjnych. A to dzięki nadzieniu jakie do nich dodamy, bo możemy kombinować ze składnikami.
Zapraszam po moje pomysły na sajgonki.
Sajgonki z kurczakiem
![Smaczne pomysły na sajgonki](https://2.bp.blogspot.com/-uuU_Dr55f4g/WRm61hcTpzI/AAAAAAAAL9A/UmuQM4EsWCAxv6nE_LtPyu9_ZTTcsArpgCLcB/s640/WP_20170515_12_56_23_Pro_LI.jpg)
10 szt papieru ryżowego
1,5 podwójnej piersi z kurczaka
1 solidna garść świeżego szpinaku
1/2 puszki grzybów słomkowych
1/2 cukinii
4 łyżki czarnego sezamu
4 łyżki prażonej cebulki
1/4 sosu sojowego Tamari
2 pomidory
sól do smaku
pieprz do smaku
Spring Rolls do sajgonek do maczania sajgonek
Piersi drobno pokroić i zalać sosem sojowym.
Odstawić na pół godziny.
Potem do mięsa zetrzeć cukinię, dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekany szpinak o raz drobno pokrojone grzyby.
Następnie dodać cebulkę oraz sezam i przyprawy do smaku i wymieszać nadzienie.
Rozgrzać dużą ilość oleju.
Każdy papier ryżowy przez chwilę moczyć w ciepłej wodzie a potem kłaść porcje nadzienia.
Zwijać sajgonki i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z sosem Spring Rolls do sajgonek.
Sajgonki na ostro
![Smaczne pomysły na sajgonki](https://4.bp.blogspot.com/-laEEwfZhmbM/WKlnc6Fl1KI/AAAAAAAALy0/63sOeJCeGv4id7QjKrXVgAr4bHB_CK4CACLcB/s640/WP_20170213_15_31_14_Pro_LI.jpg)
10 szt papieru ryżowego
nadzienie :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/4 szk sosu sojowego ciemnego
1/5 szk drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
1 mała drobno pokrojona cebula
2 łyżki czarnego sezamu + do posypania
2 łyżki kukurydzy
1/2 szk drobno startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Mięso przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i odstawić na 15 minut.
Potem do mięsa wrzucić resztę składników, wymieszać nadzienie.
Każdy papier ryżowy zamoczyć na chwilkę w ciepłej wodzie i kłaść na drewnianej desce.
Na jednym brzegu położyć porcję nadzienia i zwijać sajgonki tak jak krokiety.
Część sajgonek posypać dodatkowo sezamem.
Sajgonki smażyć na głębokim oleju na złoto brązowy kolor a po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać gorące z sosem chili.
Sajgonki
![Smaczne pomysły na sajgonki](https://4.bp.blogspot.com/-oLqNm-oM7Fk/WKM-hM8gMJI/AAAAAAAALxo/eSIf8DB2jfIAHY6qeIi1nb3vi7IltSFDgCLcB/s640/WP_20170212_14_53_02_Pro_LI.jpg)
10 szt papieru ryżowego
nadzienie :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego jasnego
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki pędów babusa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 marchewki
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka słodko - kwaśnego sosu tajskiego
Pierś z kurczaka drobno pokroić, wrzucić mięso na głęboki talerz i wlać sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce a papryki pokroić na cienkie paseczki.
Potem na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać papryki i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać posiekaną natkę oraz kukurydzę i pędy babusa i wymieszać farsz.
Każdy papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund.
Położyć go na drewnianej desce i na jednym brzegu położyć łyżkę nadzienia.
Zawinąć brzeg przy farszu a potem boczne krawędzie i zwijać sajgonki tak jak krokiety czy gołąbki.
Smażyć najlepiej na głębokim oleju do złoto brązowego koloru ( ja usmażyłam normalnie na patelni w małej ilości tłuszczu ale następnym razem usmażę właśnie w głębokim tłuszczu ).
Sajgonki odsączyć z oleju na ręczniki papierowym i podawać na przykład z sosem tajskim słodko kwaśnym wymieszanym z odrobiną sosu sojowego.