Sałatki grillowe to smaczne i zdrowe propozycje.
Mają dużo witamin, szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają.
Idealnie pasują do mięs czy ryb z grilla lub innych wyrobów typu kaszanka czy kiełbasa.
Zapraszam po kilka pomysłów na sałatki grillowe.
Sałatka na grilla
1 op mix sałatkowy
Kolorowa sałatka grillowa
1/2 sałaty masłowej
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
6 koktajlowych pomidorków
1 garść szczypiorku ( u mnie cienki i czosnkowy )
1 garść świeżego oregano
Sos :
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól morska
pieprz kolorowy
cukier
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone liście sałaty porwać do miski, papryki pokroić na cienkie i krótkie paseczki.
Pomidorki przekroić na połówki.
Szczypiorki posiekać a listki oregano porwać na mniejsze gałązki ( trochę zostawić do posypania gotowej sałatki ).
Wszystko wrzucić do sałaty, polać sosem i wymieszać sałatkę.
Na koniec posypać odłożonym oregano i podawać do grillowanych mięs lub dania obiadowego.
Sałatka na zielono
- 2 ogórki sałatkowe
- szczypiorek
- bazylia
- natka pietruszki
- młoda natka selera naciowego
- Sos :
- sól morska z magnezem
- pieprz kolorowy
- cukier trzcinowy
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
Sałatka na szybko
składniki :
1 opakowanie mix sałat
1/2 puszki kukurydzy
150 g serka greckiego w kostkach typu feta z bazylią i oregano
1 czerwona cebula
4 średnie pomidory
1 sos sałatkowy grecki
7 łyżek wody
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju
sposób przygotowania :
Przygotować słoiczek.
Umieścić w nim sos, wodę, ocet i olej.
Zakręcić słoik i energicznie potrząsając wymieszać składniki.
Sałatę przepłukać, odsączyć i wsypać do miski.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę razem z pomidorami, ser i kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać wszystko do sałaty.
Wlać przygotowany sos, wymieszać sałatkę i podawać ją po około pięciu minutach.