Powodów na zrobienie szybkiego obiadu jest wiele : nie mamy czasu bo jesteśmy zapracowani, zabiegani. Zdarza się tak, że po prostu brakuje nam pieniędzy bo wypadną niespodziewane wydatki i musimy zacisnąć pasa aby starczyło nam pieniążków do końca miesiąca. Wtedy musimy sobie jakoś poradzić bo przecież rodzinę trzeba nakarmić. Z pomocą przychodzą wtedy dania na takie szybkie i tanie obiady. Mogą to być różne zapiekanki z tak zwanego przeglądu lodówki lub różnego rodzaju placuszki.
Zapraszam dziś po kilka pomysłów na takie tanie dania.
Makaronowe placki
500 g ugotowanego zimnego makaronu spaghetti
250 g mielonki wędzonej
70 g prażonej cebulki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 duże jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
olej do smażenia
Makaron pokroić i wrzucić do miski.
Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do makaronu.
Cebulkę, jajka i pozostałe składniki dodać do miski.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje masy i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu każdy odsączyć na ręczniku papierowym.
Placki z sosem grzybowym
- Sos :
- 350 g ugotowanych podgrzybków ( drobno pokrojonych )
- 200 g blanszowanych kurek
- 1 cebula
- 100 g serka topionego ( bez dodatków )
- 250 ml słodkiej 18% śmietany
- 1/4 szk wody
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- chili do smaku
- 2 łyżki masła
- Placki :
- 8 sporych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- 6 dużych papierówek
- 2 łyżki wiórków kokosowych ( czubate )
- 1 szk mleka
- 1/2 szk mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szk mąki ( typ 500 )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
350 g pieczarek
5 jajek
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 kostka mini czosnkowa
chili do smaku
4 łyżki masła
Na patelni roztopić masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć.
Gdy się zrumienią dodać cebulę i paprykę oraz przyprawy i smażyć do miękkości papryki.
Następnie włożyć makaron i wymieszać z zawartością patelni.
Jajka wybić do miski, wymieszać i wlać na patelnię.
Ponownie wymieszać, lekko wyrównać powierzchnię.
Patelnie zakryć pokrywką i trzymać tak pizzę na małym ogniu około 5-6 minut.
Na patelnię położyć duży talerz, obrócić ją i wyjąć pizzę.
Podawać na gorąco, można polać ketchupem.