Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki

Wytrawne wypieki drożdżowe idealnie pasują na kolację czy inne okazję, na przykład wycieczkę rowerową czy inną.

Pyszne, pachnące, najsmaczniejsze na ciepło. Tak, tak mowa o drożdżowych wypiekach wytrawnych. Możemy upiec je na kolację a potem odgrzać na śniadanie. Ale takie wypieki równie dobrze smakują na zimno. Możemy zabrać je ze sobą do szkoły, pracy czy jakąś wycieczkę. Zaletą takich wypieków jest to, że możemy dodać do nich dowolne dodatki i wyczarować naprawdę coś smacznego przy niewielkim nakładzie finansowym. 

Zapraszam po kilka smacznych pomysłów na drożdżowe pyszności ale nie na słodko oczywiście.

 

DROŻDŻOWE GNIAZDKA

 

Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 jajko
  • 3,5 szk mąki typ 450
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk mleka
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • Farsz :
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1 łyżeczka bułki tartej
Farsz : Boczek, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem dodać posiekaną natkę i odsączoną kukurydzę gdy cebula i pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać, bułka wchłonie wszystkie soki z patelni. Farsz odstawić do przestygnięcia.

Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.

Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.

W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
 
 
PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
 
 
Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki
 
  • 12 cienkich parówek
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko ( rozmiar L )
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 ml oleju
  • 3/4 szk płynu ( 1/4 letniej wody + 2/4 letniego mleka )
  • płatki chili
  • 2 łyżki mleka
Olej podgrzać w rondelku. Drożdże w misce rozmieszać z cukrem a gdy będą płynne wlać wodę i mleko. Jajko rozbełtać i dodać ale troszkę zostawić i dodać do niego 2 łyżki mleka i wymieszać. Do miski wsypać też sól i wyrobić ciasto. Do ciasta wlać ciepły ale nie gorący olej i znowu wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Z parówek zdjąć osłonki. Gdy ciasto wyrośnie znowu je wyrobić, podzielić sobie na porcje i wałkować na cienki placki. Na brzegu położyć parówkę, ciasto naciąć na długość parówki, zawinąć parówkę w ciasto i nadmiar ciasta odciąć. Każdą parówkę w cieście naciąć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy formując coś na kształt rogala. I tak postępować z kolejnymi parówkami. Gotowe posmarować odłożonym jajkiem z mlekiem i posypać płatkami chili. Parówki piec 15 minut w 190 stopniach. Podawać najlepiej gorące ale zimne też dobrze smakują.
 
 
BABECZKI DROŻDŻOWE Z WKŁADKĄ
 
 
 
Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki
  • Ciasto :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie :
  • 300 g mielonki tyrolskiej
  • 1 cebula
  • 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • Dodatkowo :
  • odrobina mleka
  • makczytaj dalej :

  • Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie. 
  •  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. 
  • Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )

 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 

Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki

600 - 700 g mąki pszennej typ 500 
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli
50 g masła 
ok.270 ml mleka 
1 jajko 
 
Nadzienie :
2 szk ugotowanych suszonych grzybów
1,5 szk ugotowanej kapusty kiszonej
3/4 szk prażonej cebulki
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej
czarny sezam
jajko do smarowania
 
W  rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka.
W innym rondelku lub małym garnku podgrzać mleko, włożyć do niego roztopić masło a po chwili dodać jajko i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać zawartość z rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty przez ten czas zaczyn drożdżowy.
Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta kapustę i grzyby pokroić, przełożyć do miski, dodać cebulkę oraz sól i pieprz do smaku a na koniec bułkę tartą i wymieszać farsz.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).
Farsz podzielić też na 12 porcji i najlepiej uformować kulki.
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku kłaść porcje farszu i formować bułeczki.
 Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładąc łączeniem do spodu zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale lepiej smakują jeszcze ciepłe.
 
 
BUŁECZKI  Z PIECZARKAMI I SEREM
 
 
Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki
 
Ciasto :
400 g mąki pszennej typ 500 
250 ml mleka
60 g masła
1 łyżeczka soli
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
 
Nadzienie :
300 g pieczarek
1 cebula
150 g żółtego sera 
sól
pieprz
3 łyżki oleju
 
Dodatkowo :
1 małe jajko
1 łyżka wody
czarny sezam
 
Ciasto :
Mleko podgrzać i wymieszać w nim dokładnie drożdże i cukier.
Masło stopić.
Do misy robota wlać mleko, dodać stopione masło i wsypać mąkę wymieszaną z solą.
Wyrabiać ciasto kilka minut a potem zagnieść je na elastyczne ciasto.
Gdyby było za luźne podsypać odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, włożyć do miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
 
Nadzienie :
Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pieczarki, podsmażyć a potem dodać cebulę i dalej smażyć aż będą miękkie.
Dodać do smaku sól i pieprz a potem wymieszać nadzienie i przestudzić.
Następnie dodać straty na grubych oczkach ser i delikatnie wymieszać.
Nadzienie podzielić na 8 części.
 
Wykonanie :
Gdy ciasto wyrośnie odgazować je kilka razy zagniatając a potem podzielić na 8 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na dłoni.
Na środku kłaść porcje nadzienia i zlepiać dokładnie podłużne bułeczki kładąc je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrosną posmarować je rozmąconym z wodą jajkiem i posypać sezamem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec 20 - 25 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.
 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak