Pyszne, pachnące, najsmaczniejsze na ciepło. Tak, tak mowa o drożdżowych wypiekach wytrawnych. Możemy upiec je na kolację a potem odgrzać na śniadanie. Ale takie wypieki równie dobrze smakują na zimno. Możemy zabrać je ze sobą do szkoły, pracy czy jakąś wycieczkę. Zaletą takich wypieków jest to, że możemy dodać do nich dowolne dodatki i wyczarować naprawdę coś smacznego przy niewielkim nakładzie finansowym.
Zapraszam po kilka smacznych pomysłów na drożdżowe pyszności ale nie na słodko oczywiście.
DROŻDŻOWE GNIAZDKA
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 jajko
- 3,5 szk mąki typ 450
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szk mleka
- 250 g margaryny do pieczenia
- Farsz :
- 400 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 200 g pieczarek
- sól
- pieprz
- chili
- 1 łyżeczka bułki tartej
Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.
Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.
W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.
![Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki](http://4.bp.blogspot.com/-CJCHTpGBCCw/Us17rZjFRwI/AAAAAAAAGek/f_unE-d2j_Y/s1600/DSC_0024.jpg)
- 12 cienkich parówek
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko ( rozmiar L )
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml oleju
- 3/4 szk płynu ( 1/4 letniej wody + 2/4 letniego mleka )
- płatki chili
- 2 łyżki mleka
![Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki](https://2.bp.blogspot.com/-3i_ECqasMnE/UfAdK8bNwXI/AAAAAAAAFwQ/H_4z6pTrxzQ/s640/DSC_0047.jpg)
- Ciasto :
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1,5 szk ciepłej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie :
- 300 g mielonki tyrolskiej
- 1 cebula
- 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- Dodatkowo :
- odrobina mleka
- makczytaj dalej :
Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia.
- Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
![Smaczne pomysły na wytrawne drożdżówki](https://3.bp.blogspot.com/-g1Kztmt_VIE/VmMhT50LNvI/AAAAAAAAKPs/t_Ag5CCZmZ0/s640/WP_20151205_14_36_10_Pro.jpg)