Żeberka wieprzowe są jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Gotowane, pieczone czy smażone, smaczne w każdej wersji.
Niestety żeberka do tanich nie należą bo są droższe od schabu czy karkówki, ale chociaż od czasu do czasu warto z nich coś przyrządzić.
Jeśli jesteście smakoszem żeberek to moje propozycje powinny Wam zasmakować.
Zapraszam po inspiracje.
Żeberka w glazurze z ketchupem
1 kg żeberek
1 mała cebula
3/4 szk pikantnego ketchupu
sól do smaku
pieprz czosnkowy do smaku
pieprz cayenne do smaku
zioła dalmatyńskie do smaku
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Oprószyć przyprawami, dodać ocet balsamiczny i chwilę masować żeberka aby przyprawy pokryły mięso.
Tak przygotowane żeberka odstawić na minimum 30 minut.
Po tym czasie na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę smażyć aż cebula się zeszkli.
Żeberka polać ketchupem, podlać odrobiną wody i pod przykryciem dusić do miękkości od czasu do czasu kawałki mięsa obracając.
Gdy będą miękkie podawać z ulubionymi dodatkami.
Pieczone żeberka na kapuście
1,3 kg żeberek ( z dużą ilością mięsa )
1 kg kiszonej kapusty
2 solidne garście suszonych grzybów
2 duże cebule
ok 800 ml dowolnego bulionu
1 czubata łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
2 szczypty cukru
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić.
Kapustę ugotować i odcedzić.
Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki między kośćmi.
Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem.
Dodać cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć.
Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Kapustę pokroić, dodać grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu.
Na kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem.
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 45 minut.
Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z pieczywem.
Pieczone żeberka
1,3 kg żeberek wieprzowych
1 cebula
2 łyżki miodu
sól czosnkowo - ziołowa do smaku
pieprz czarny do smaku
chili do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju
Żeberka umyć, osuszyć i pociąć między kostkami.
Cebulę obrać, umyć i pokroić, dodać do żeberek.
Następnie dodać do smaku przyprawy i wszystko mieszać najlepiej dłońmi około minuty.
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić ją na noc do lodówki.
Następnego dnia wszystko przełożyć na blaszkę do pieczenia, którą należy wstawić do zimnego piekarnika.
Temperaturę nastawić na 150 stopni a czas na 120 minut.
Upieczone żeberka podawać np. z ziemniakami i surówką.