Zupa krem to smaczna propozycja na lekki posiłek. Mogą być na bazie jednego lub więcej składników.
Jednym słowem - pełna dowolność.
Jeszcze nie tak dawno zupy kremy ni były tak popularne.
Ale wszystko się zmienia i nastała na nie moda.
Zapraszam na kilka moich wariacji na temat zup kremów.
Krem borowikowy z tortellini
250 g tortellini z ricottą i szpinakiem
4 solidne garści suszonych prawdziwków
1 marchewka
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli
100 g dowolnego serka topionego
ok. 1,5 l wody
2 kostki rosołowe drobiowe
1/2 szk śmietany 30 %
do smaku :
sól
pieprz
papryka wędzona
2 łyżki oleju rzepakowego
Tortellini ugotować według opisu na opakowaniu i wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
Grzyby namoczyć a potem łyżką cedzakową przełożyć do garnka.
Wlać wodę, dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz kostki ( jeśli macie domowy bulion lub rosół to użyjcie go pomijając kostki i wodę ) i gotować do miękkości.
Na patelnię wlać odrobinkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić ją a potem dodać pokrojony czosnek i smażyć chwilkę.
Cebulę i czosnek przełożyć do garnka z grzybami i marchewką, dodać serek i przyprawy do smaku i zagotować.
Odłożyć kilka plasterków ugotowanych grzybów do dekoracji.
Wszystko w garnku zmiksować blenderem i na koniec dodać zahartowaną śmietankę w odrobinie zupy.
Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Na talerze rozlać zupę, nałożyć tortellini i udekorować odłożonymi grzybami i natką pietruszki.
Krem szparagowo bazyliowy
kilka zielonych szparagów
kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
1 szk rosołu
1 mała cebula
kilka gałązek świeżej kolendry
1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka masła
Dodatkowo :
jogurt grecki
Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć.
Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem.
Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy.
Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową.
Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu.
Podawać np. z grzankami.
Zupa krem paprykowy z brokułowym puree
Zupa:
2 duże czerwone papryki
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szk bulionu warzywnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 szczypta cukru
1 łyżka śmietany 30%
Puree :
500 g brokuła
1 łyżka masła
sól do smaku
woda ( tyle aby zakryła brokuły )
:Dodatkowo :
2 łyżki śmietany 30%
natka pietruszki
W jednym garnku roztopić masło a w drugim nastawić wodę na brokuły.
Gdy woda na brokuły się zagotuje, posolić ją i i wrzucić podzielonego na kawałki brokuła.
Gotować do miękkości a potem odcedzić.
Dodać masło i ubić na puree.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z masłem po czym ją zeszklić.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka i smażyć 5 minut.
Podsmażoną paprykę zalać bulionem i dusić do miękkości.
Gdy będzie miękka, doprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany.
Blenderem zmiksować zupę.
Z boku talerza nałożyć puree, nalać zupę i na koniec dodać śmietanę i udekorować natką.
Krem cukiniowo marchewkowy
1 średnia cukinia
3 średnie marchewki
1/2 cebuli
1 szk bulionu drobiowo warzywnego
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
odrobina posiekanego koperku do dekoracji
Marchewki obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki.
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać, opłukać i również pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojoną marchewkę i smażyć około 5 minut.
Następnie dodać cebulę i smażyć minutę.
Potem dodać pokrojoną cukinię i dalej smażyć około 3 minut.
Po tym czasie wlać bulion dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, spróbować i ewentualnie doprawić.
Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Gotową zupę po nalaniu na talerze posypać koperkiem.
Krem kalarepkowo serowy z grzankami
1 średnia kalarepa
1 młoda marchewka
1/2 małej cebuli
1/2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki selera
natki selera
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1 łyżka startej rolady ustrzyckiej
3 łyżki startego sera gouda
1 łyżka masła
Grzanki :
2 kromki chleba tostowego
1 łyżka masła
zioła włoskie do smaku
Kalarepę i marchewkę obrać, umyć i pokroić.
Kalarepę w kostkę a marchewkę w plasterki.
Do garnka włożyć łyżkę masła i roztopić.
Wrzucić kalarepę i marchew i chwilę smażyć.
Dodać obraną i umytą połówkę cebuli oraz natkę pietruszki i selera.
Wszystko podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Następnie dodać przyprawy do smaku i ser.
Wymieszać zupę aż ser się roztopi.
Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić.
Na patelni rozgrzać masło.
Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.
Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
Krem kukurydziano serowy
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami )
1 mała cebula
1 szk rosołu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka masła
Do garnka wrzucić masło i roztopić je.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do masła i zeszklić.
Kukurydzę razem z zalewą przełożyć do garnka w którym szkliła się cebula, dodać ser i gotować aż ser się rozpuści.
Dodać przyprawy do smaku oprócz chili.
Wszystko zmiksować za pomocą blendera ( ja przelewam do dzbanka z pokrywką, która zapobiega pryskaniu na boki ).
Gdy zupa jest zmiksowana dodatkowo całość przetrzeć przez sito aby zupa była kremowa a skórki kukurydzy zostaną na sicie.
Zupę nalać do miseczki, oprószyć chili i udekorować natką pietruszki.