Nie każdy go lubi, ale można wzmocnić jego smakiem sosy, zupy, surówki, czy soki. Dania z selerem naciowym mają całkiem inny smak, niż te z selerem korzeniowym, więc warto chociaż od czasu do czasu po niego sięgnąć - tak dla odmiany, albo żeby spróbować czegoś nowego.
Można go nie tylko dodawać do potraw, ale także chrupać na surowo jako przekąskę między posiłkami, 100 g surowego selera naciowego to tylko 13 kcal, więc jego spożywanie jest jak najbardziej wskazane podczas stosowania diety odchudzającej.
Te chrupiące łodygi mają w sobie całą masę witamin i mikroelementów, usuwają z organizmu nagromadzone toksyny i pobudzają procesy trawienne.
Ponadto regularnie spożywany sok z selera naciowego korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów, a jak wiadomo stan skóry i włosów jest naszą najważniejszą wizytówką.
Kilka propozycji na wykorzystanie selera naciowego w kuchni:
Sok owocowo warzywny
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g jabłek
- 250 g marchwi
- 2 łodygi selera naciowego
- sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
Marchew obieramy, z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Razem z selerem naciowym przepuszczamy przez sokowirówkę.
Do gotowego soku dodajemy wyciśnięty sok z limonki, mieszamy i podajemy.
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami
Składniki:
- 3 papryki (u mnie czerwone, ale można użyć dowolnej)
- 50 g kuskusu
- 50 ml wrzątku
- 100 g kalafiora
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie mieszamy widelcem.
Do kaszy dodajemy starte na dużych oczkach tarki kalafior i marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i dodajemy połowę sera startego na drobnych oczkach.
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kaszą z warzywami, a na wierzchu wysypujemy resztę drobno startego sera.
Papryki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Pizza z kukurydzą i selerem naciowym na dyniowo-lubczykowym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g puree z dyni
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- 500 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- 5-6 łyżek sosu jalapeno
- 1 kolba kukurydzy
- 3-4 łodygi selera naciowego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i odparowujemy z odrobiną soli.
Mąkę, sól i lubczyk razem mieszamy, po czym dodajemy podrośnięte drożdże i zagniatamy dodając pod koniec olej. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione dodajemy puree z dyni i ponownie zagniatamy, ale niezbyt dokładnie, aby utworzyła się mozaika.
Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części w zależności od tego jak grube ciasto lubicie.
Rozkładamy je na blaszkach o średnicy 21 cm wysmarowanych olejem.
Blaty ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem jalapeno. Obsypujemy lekko serem, następnie wykładamy pieczarki, kukurydzę obraną z kolby i seler naciowy pokrojony w talarki. Całość posypujemy resztą sera.
Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.
Filet z kurczaka z papryką i selerem naciowym
Składniki:
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki wody
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym maśle na rumiano.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski seler naciowy. Chwilę razem podsmażamy, po czym zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a całość zalewamy śmietaną i ponownie dusimy, do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z natką pietruszki.
Serduszka drobiowe z pieczarkami i selerem naciowym
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g serc drobiowych
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 3 pieczarki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Przygotowanie:
Serduszka przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Przesmażamy je przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie całość zalewamy wodą i dusimy przez 15 minut.
Kolejno dodajemy pokrojony w talarki seler naciowy i pokrojone w plastry pieczarki i ponownie dusimy.
Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy ciepłym wywarem i dolewamy do serduszek, kiedy seler będzie na pół miękki.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
Dressing:
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Opłukaną kapustę grubo szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojony w plasterki seler naciowy i startą na drobnych oczkach marchew. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim kapustę, całość posypujemy prażonym słonecznikiem i razem mieszamy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.