Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Nie każdy go lubi, ale można wzmocnić jego smakiem sosy, zupy, surówki, a nawet soki. Dania z selerem naciowym mają całkiem inny smak, niż te z selerem korzeniowym, więc warto chociaż od czasu do czasu po niego sięgnąć.

Nie każdy go lubi, ale można wzmocnić jego smakiem sosy, zupy, surówki, czy soki. Dania z selerem naciowym mają całkiem inny smak, niż te z selerem korzeniowym, więc warto chociaż od czasu do czasu po niego sięgnąć - tak dla odmiany, albo żeby spróbować czegoś nowego.

Można go nie tylko dodawać do potraw, ale także chrupać na surowo jako przekąskę między posiłkami, 100 g surowego selera naciowego to tylko 13 kcal, więc jego spożywanie jest jak najbardziej wskazane podczas stosowania diety odchudzającej.

Te chrupiące łodygi mają w sobie całą masę witamin i mikroelementów, usuwają z organizmu nagromadzone toksyny i pobudzają procesy trawienne.

Ponadto regularnie spożywany sok z selera naciowego korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów, a jak wiadomo stan skóry i włosów jest naszą najważniejszą wizytówką.


Kilka propozycji na wykorzystanie selera naciowego w kuchni:

Sok owocowo warzywny

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g jabłek
  • 250 g marchwi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z 1/2 limonki

 

Przygotowanie:

Marchew obieramy, z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Razem z selerem naciowym przepuszczamy przez sokowirówkę.
Do gotowego soku dodajemy wyciśnięty sok z limonki, mieszamy i podajemy.

 

Papryka faszerowana kuskusem i warzywami

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki:

  • 3 papryki (u mnie czerwone, ale można użyć dowolnej)
  • 50 g kuskusu
  • 50 ml wrzątku
  • 100 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie mieszamy widelcem.

Do kaszy dodajemy starte na dużych oczkach tarki kalafior i marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i dodajemy połowę sera startego na drobnych oczkach.

Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kaszą z warzywami, a na wierzchu wysypujemy resztę drobno startego sera.

Papryki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.

 

Pizza z kukurydzą i selerem naciowym na dyniowo-lubczykowym cieście

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 5-6 łyżek sosu jalapeno
  • 1 kolba kukurydzy
  • 3-4 łodygi selera naciowego

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i odparowujemy z odrobiną soli.

Mąkę, sól i lubczyk razem mieszamy, po czym dodajemy podrośnięte drożdże i zagniatamy dodając pod koniec olej. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione dodajemy puree z dyni i ponownie zagniatamy, ale niezbyt dokładnie, aby utworzyła się mozaika.

Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części w zależności od tego jak grube ciasto lubicie.
Rozkładamy je na blaszkach o średnicy 21 cm wysmarowanych olejem. 

Blaty ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem jalapeno. Obsypujemy lekko serem, następnie wykładamy pieczarki, kukurydzę obraną z kolby i seler naciowy pokrojony w talarki. Całość posypujemy resztą sera.

Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach. 

 

Filet z kurczaka z papryką i selerem naciowym

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki wody
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym maśle na rumiano.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski seler naciowy. Chwilę razem podsmażamy, po czym zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. 

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a całość zalewamy śmietaną i ponownie dusimy, do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z natką pietruszki.

 

Serduszka drobiowe z pieczarkami i selerem naciowym

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 pieczarki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

 

Przygotowanie:

Serduszka przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Przesmażamy je przez 5 minut na rozgrzanym oleju.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie całość zalewamy wodą i dusimy przez 15 minut.

Kolejno dodajemy pokrojony w talarki seler naciowy i pokrojone w plastry pieczarki i ponownie dusimy.

Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy ciepłym wywarem i dolewamy do serduszek, kiedy seler będzie na pół miękki.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. 

 

Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

Smaczny i zdrowy seler naciowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika

Dressing:

  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki oleju 
  • 2 łyżeczki miodu

 

Przygotowanie:

Opłukaną kapustę grubo szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojony w plasterki seler naciowy i startą na drobnych oczkach marchew. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.

Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim kapustę, całość posypujemy prażonym słonecznikiem i razem mieszamy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak