Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smaki lata - ogórki szklarniowe

Ogórki przez nas bardzo lubiane . Od zawsze gościły na naszych stołach w różnej postaci . W dzisiejszym poście chciałam pokazać wykorzystanie ogórków szklarniowych. Czasem mając nadmiar już nie wiemy co z nich przygotować a także nie chcemy wyrzucać ani żeby się nie zmarnowało. Prosty i bardzo szybki czas nie stojąc długich godzin w kuchni możemy przygotować wspaniałe przekąski sałatki , które z pewnością przypadną naszej rodzince. Propozycje , które podałam są b

Ogórki przez nas bardzo lubiane . Od zawsze gościły na naszych stołach w różnej postaci . W dzisiejszym poście chciałam pokazać wykorzystanie ogórków szklarniowych. Czasem mając nadmiar już nie wiemy co z nich przygotować a także nie chcemy wyrzucać ani żeby się nie zmarnowało. Prosty i bardzo szybki czas nie stojąc długich godzin w kuchni możemy przygotować wspaniałe przekąski sałatki , które z pewnością przypadną naszej rodzince. Propozycje , które podałam są bardzo tanie w przygotowaniu.  A teraz podczas ciepłych dni bardzo dobrze sprawdzą się orzeźwiające przekąski jak i pyszne sałatki.

Zapraszam na moje propozycje wykorzystania ogórków szklarniowych

Faszerowane ogórki farszem sałatkowym

Smaki lata - ogórki szklarniowe

Składniki

• jajka ugotowane na twardo 2
• kabanos 1
• ser żółty 4 plasterki
• ogórek 1 szklarniowy
• pomidorki koktajlowe 5
• majonez tradycyjny 2 łyżki
• sól
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• pieprz biały Prymat
• ogórek zielony 1 duży

Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo .Po ugotowaniu kroimy w kostkę .Kabanosa kroimy w krążki. Ser żółty kroimy w drobną kostkę .Ogórka kroimy w średnią kostkę .Pomidory koktajlowe kroimy na połówki .Wszystkie składniki dajemy do jednej miski dodajemy przyprawy i majonez . Całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ogórka myjemy i osuszamy . Następnie myjemy i oszukamy ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 2 połówki . Ze środka ogórka wydrążamy miąższ i nakładamy sałatkę .

Przekąska z ogórków szklarniowych na zimno

Smaki lata - ogórki szklarniowe

Składniki

• ogórek zielony 1 większy (szklarniowy)
• serek śmietankowy 3 łyżki
• cebula dymka 2 małe
• szczypiorek 2 łyżki posiekanego
• czosnek ząbki 1
• pomidorki koktajlowe 3
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Ogórka myjemy ,następnie go osuszamy. Po osuszeniu obieramy ogórka obieraczką . I kroimy w odstępach około 1.5-2 cm . Z pokrojonych ogórków wydrążamy środek. Najlepiej jest to zrobić małym kieliszkiem a później obkroić nożem .

Wykonanie farszu :
Do miski dajemy serek śmietankowy , pokrojoną cebulkę drobno , starty ząbek czosnku oraz posiekany szczypiorek . Na sam koniec dodajemy przyprawy sól , pieprz czarny oraz biały i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotowym farszem faszerujemy nasze ogórki . Na wierzch farszu dajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe . Przekąskę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

Sałatka z ogórkiem szklarniowym 

Smaki lata - ogórki szklarniowe

Składniki :

  • sałata masłowa 4 liście
     
  • rukola garść 
     
  • mozzarella w kulce 1 
     
  • pomidor 1 duży
     
  • jajka ugotowane na twardo 1 
     
  • ogórek zielony 1 szklarniowy
     
  • sos winegret 3 łyżki
     
  • sól do smaku
     
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Sałatę , rukolę oraz szpinak umyć , odsączyć z wody i "porwać" na mniejsze kawałki. Pomidora umyć i pokroić w ćwiartki . Ogórka obieramy i kroimy w krążki. Jajko gotujemy na twardo . Następnie obiera,y i kroimy w ćwiartki . Mozzarellę kroimy w krążki. Pomidora , ogórka , mozzarellę układamy na sałatce , rukoli i szpinaku. Następnie polewamy sosem winegret i doprawiamy przyprawami solą oraz pieprzem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak