Ogórki przez nas bardzo lubiane . Od zawsze gościły na naszych stołach w różnej postaci . W dzisiejszym poście chciałam pokazać wykorzystanie ogórków szklarniowych. Czasem mając nadmiar już nie wiemy co z nich przygotować a także nie chcemy wyrzucać ani żeby się nie zmarnowało. Prosty i bardzo szybki czas nie stojąc długich godzin w kuchni możemy przygotować wspaniałe przekąski sałatki , które z pewnością przypadną naszej rodzince. Propozycje , które podałam są bardzo tanie w przygotowaniu. A teraz podczas ciepłych dni bardzo dobrze sprawdzą się orzeźwiające przekąski jak i pyszne sałatki.
Zapraszam na moje propozycje wykorzystania ogórków szklarniowych
Faszerowane ogórki farszem sałatkowym
Składniki
• jajka ugotowane na twardo 2
• kabanos 1
• ser żółty 4 plasterki
• ogórek 1 szklarniowy
• pomidorki koktajlowe 5
• majonez tradycyjny 2 łyżki
• sól
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• pieprz biały Prymat
• ogórek zielony 1 duży
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo .Po ugotowaniu kroimy w kostkę .Kabanosa kroimy w krążki. Ser żółty kroimy w drobną kostkę .Ogórka kroimy w średnią kostkę .Pomidory koktajlowe kroimy na połówki .Wszystkie składniki dajemy do jednej miski dodajemy przyprawy i majonez . Całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ogórka myjemy i osuszamy . Następnie myjemy i oszukamy ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 2 połówki . Ze środka ogórka wydrążamy miąższ i nakładamy sałatkę .
Przekąska z ogórków szklarniowych na zimno
Składniki
• ogórek zielony 1 większy (szklarniowy)
• serek śmietankowy 3 łyżki
• cebula dymka 2 małe
• szczypiorek 2 łyżki posiekanego
• czosnek ząbki 1
• pomidorki koktajlowe 3
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Ogórka myjemy ,następnie go osuszamy. Po osuszeniu obieramy ogórka obieraczką . I kroimy w odstępach około 1.5-2 cm . Z pokrojonych ogórków wydrążamy środek. Najlepiej jest to zrobić małym kieliszkiem a później obkroić nożem .
Wykonanie farszu :
Do miski dajemy serek śmietankowy , pokrojoną cebulkę drobno , starty ząbek czosnku oraz posiekany szczypiorek . Na sam koniec dodajemy przyprawy sól , pieprz czarny oraz biały i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotowym farszem faszerujemy nasze ogórki . Na wierzch farszu dajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe . Przekąskę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę przed podaniem.
Sałatka z ogórkiem szklarniowym
Składniki :
-
sałata masłowa 4 liście
-
rukola garść
-
mozzarella w kulce 1
-
pomidor 1 duży
-
jajka ugotowane na twardo 1
-
ogórek zielony 1 szklarniowy
-
sos winegret 3 łyżki
-
sól do smaku
-
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Sałatę , rukolę oraz szpinak umyć , odsączyć z wody i "porwać" na mniejsze kawałki. Pomidora umyć i pokroić w ćwiartki . Ogórka obieramy i kroimy w krążki. Jajko gotujemy na twardo . Następnie obiera,y i kroimy w ćwiartki . Mozzarellę kroimy w krążki. Pomidora , ogórka , mozzarellę układamy na sałatce , rukoli i szpinaku. Następnie polewamy sosem winegret i doprawiamy przyprawami solą oraz pieprzem.