Pasty świetnie komponują się ze świeżym pieczywem. Możne je zakupić gotowe lub przyrządzić w domu samu. Wiadomo że przyrządzana pasta smakuje lepiej niż ta ze sklepu. Zawiera mniej konserwantów , które potrafię datę ważności wydłużyć. Dziś w swoim poście przedstawię kilka ciekawych przepisów.
Zapraszam na smakowite pasty kanapkowe
Pasta z wątróbki
Składniki :
- wątróbka drobiowa 30 dag
- smalec 2 łyżki
- cebula 1 mała
- śmietana 1 łyżka
- ser żółty 1 plasterek do dekoracji
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- Wywar: z wątróbki
Wykonanie :
Wątróbkę oczyszczamy myjemy i osuszamy. Smalec roztapiamy na patelni , krótko podsmażamy wątróbkę z cebulką następnie podlewamy wodą i dusimy 10 minut. Następnie wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą stopniowo wlewając wywar z wątróbki . Następnie dodajemy śmietanę sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystko . Na posmarowaną kromkę chleba zwijamy ser żółty w rulonik i kroimy w cienie paski i kładziemy na kromce chleba posmarowanej pastą z wątróbki .
Pasta z fasolki i jajek
Składniki :
- jajka ugotowane na twardo 3
- fasola biała z puszki 3 łyżki
- śmietana 30 % 2 łyżki
- Sól ziołowa- MŁYNEK
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- sól do smaku
Wykonanie :
Jajko gotujemy na twardo . Po ugotowaniu jajka obieramy i kroimy na połówki . Wszystko dajemy do jednej miski . Dodajemy odsączoną fasolkę , śmietanę i przyprawy całość lekko mieszamy . Następnie blend-ujemy do uzyskania masy . Gotową pastę wkładamy do lodówki na 1 godzinę przed podaniem.
Pasta jajeczna z kolorowymi pomidorkami
Składniki :
- jajka ugotowane na twardo 7
- pomidor żółty 1 duży
- pomidor 2 czerwone małe
- majonez tradycyjny 1 łyżka
- musztarda delikatesowa 1 mała łyżeczka
- szczypiorek 1 łyżka już posiekanego (świeżego)
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy je na 2 połówki i wydrążamy jajka dając je do jednej miski . Pomidory myjemy następnie osuszamy. Po osuszeniu kroimy w kostkę wcześniej lekko je sparzamy i ściągamy skórkę . Do całości dodajemy majonez , musztardę oraz przyprawy . Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.Gotową pastę dajemy do lodówki na około 1 minut do uzyskania pasty .