Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smarowidła kanapkowe

Pasty świetnie komponują się ze świeżym pieczywem. Możne je zakupić gotowe lub przyrządzić w domu samu. Wiadomo że przyrządzana pasta smakuje lepiej niż ta ze sklepu. Zawiera mniej konserwantów , które potrafię datę ważności wydłużyć.

Pasty świetnie komponują się ze świeżym pieczywem. Możne je zakupić gotowe lub przyrządzić w domu samu. Wiadomo że przyrządzana pasta smakuje lepiej niż ta ze sklepu. Zawiera mniej konserwantów , które potrafię datę ważności wydłużyć. Dziś w swoim poście przedstawię kilka ciekawych przepisów.

 

 

Zapraszam na smakowite pasty kanapkowe

Pasta z wątróbki

Smarowidła kanapkowe

Składniki :

  • wątróbka drobiowa 30 dag
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 1 mała
  • śmietana 1 łyżka
  • ser żółty 1 plasterek do dekoracji 
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • Wywar: z wątróbki 

Wykonanie :

Wątróbkę oczyszczamy myjemy i osuszamy. Smalec roztapiamy na patelni , krótko podsmażamy wątróbkę z cebulką następnie podlewamy wodą i dusimy 10 minut. Następnie wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą stopniowo wlewając wywar z wątróbki . Następnie dodajemy śmietanę sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystko . Na posmarowaną kromkę chleba zwijamy ser żółty w rulonik i kroimy w cienie paski i kładziemy na kromce chleba posmarowanej pastą z wątróbki .

Pasta z fasolki i jajek

Smarowidła kanapkowe

Składniki :

  • jajka ugotowane na twardo 3 
  • fasola biała z puszki 3 łyżki
  • śmietana 30 % 2 łyżki
  • Sól ziołowa- MŁYNEK
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sól do smaku

Wykonanie :

Jajko gotujemy na twardo . Po ugotowaniu jajka obieramy i kroimy na połówki . Wszystko dajemy do jednej miski . Dodajemy odsączoną fasolkę , śmietanę i przyprawy całość lekko mieszamy . Następnie blend-ujemy do uzyskania masy . Gotową pastę wkładamy do lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

Pasta jajeczna z kolorowymi pomidorkami

 

Smarowidła kanapkowe

Składniki :

  • jajka ugotowane na twardo 7 
  • pomidor żółty 1 duży
  • pomidor 2 czerwone małe
  • majonez tradycyjny 1 łyżka
  • musztarda delikatesowa 1 mała łyżeczka
  • szczypiorek 1 łyżka już posiekanego (świeżego)
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy je na 2 połówki i wydrążamy jajka dając je do jednej miski . Pomidory myjemy następnie osuszamy. Po osuszeniu kroimy w kostkę wcześniej lekko je sparzamy i ściągamy skórkę . Do całości dodajemy majonez , musztardę oraz przyprawy . Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.Gotową pastę dajemy do lodówki na około 1 minut do uzyskania pasty .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak