Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażone banany.

Przedstawię Wam kilka moich propozycji na smażone banany. Robiliście już takie banany? Lubicie? Jeśli nie to polecam Wam któryś z moich przepisów. Może tak przygotowane są troszkę kaloryczne, ale są tak pyszne, że nie można im się oprzeć.

Przedstawię Wam kilka moich propozycji na smażone banany. Robiliście już takie banany? Lubicie? Jeśli nie to polecam Wam któryś z moich przepisów. Może tak przygotowane są troszkę kaloryczne, ale są tak pyszne, że nie można im się oprzeć.

Banany to owoce, które zna i lubi chyba każdy, najczęściej są zjadane tak na ,,surowo'' lub przyrządzamy z nich koktajle, są doskonałym dodatkiem do owocowych sałatek czy ciast. Ja polecam Wam smażone banany. Można je przygotować w kokosowym cieście, usmażyć na maśle, dodać ulubione bakalie czy przyprawy, np. aromatyczny cynamon. Tak przygotowane podajemy na podwieczorek lub deser. Przygotujcie dla rodziny, a będą zachwyceni. A teraz zapraszam do przepisów.


Moje przepisy:

 

Banany smażone z bakaliami i nutką cynamonu.

Takie banany można przygotować na deser lub podwieczorek. Są bardzo słodkie, ale też bardzo pyszne. Można je przygotować dosłownie w 10 minut.Zróbcie, a zobaczycie jakie są dobre. Zapraszam:)

Smażone banany.
Składniki:

8 małych bananów

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

4 łyżki rodzynek

kilka sztuk suszonych moreli

4 łyżki suszonej żurawiny

cynamon mielony według uznania


Wykonanie:


1. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy obrane banany, smażymy na małym ogniu, aż banany się lekko zrumienią, banany podczas smażenia często obracamy.


2. Pod koniec smażenia do bananów dodajemy bakalie i przesmażamy dosłownie kilka chwil, bakalie wtedy lekko napęcznieją.


3. Na talerze nakładamy gorące banany z bakaliami, oprószamy cynamonem według uznania i podajemy od razu gorące.


4. Smacznego.

 

Banany smażone w karmelu.

Lubicie banany? Jeżeli tak to, polecam właśnie taki przepis na pyszne banany smażone w karmelu. Bardzo słodkie, ale i bardzo, bardzo pyszne. Dodam, że przygotowuje się je bardzo szybko, dosłownie w 5 minut. Oczywiście można zrobić większą porcję. Polecam na deser. Zapraszam:)

Smażone banany.
Składniki:

3 banany

1 łyżka masła lub margaryny

1 łyżka cukru


Wykonanie:


1. Banany obieramy. Na patelni roztapiamy masło lub margarynę, następnie wsypujemy cukier.Gdy cukier się roztopi i zacznie rumienić dodajemy obrane banany.


2. Następnie banany smażymy przez kilka chwil lekko je rumieniąc z każdej strony. Gotowe nakładamy na talerzyki i podajemy gorące polane karmelem.


3. Smacznego.

 

Banany smażone w cieście kokosowym.

Takie banany przygotowuje się bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś pysznego możemy przygotować ten deser. Idealne na podwieczorek. Zapraszam:)

 Smażone banany.

Składniki:


Ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru trzcinowego

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mleka

2 łyżki wiórek kokosowych


Dodatkowo:

olej do smażenia

kilka małych bananów


Wykonanie:


1.Składniki ciasta miksujemy na gładkie ciasto.


2.Banany obieramy i przekrawamy na dwie części.


3.Na patelni rozgrzewamy olej.


4. Pokrojone banany zanurzamy w cieście, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka chwil z każdej strony.


5. Usmażone banany osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


6. Podajemy od razu po przygotowaniu.


7. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak