Przedstawię Wam kilka moich propozycji na smażone banany. Robiliście już takie banany? Lubicie? Jeśli nie to polecam Wam któryś z moich przepisów. Może tak przygotowane są troszkę kaloryczne, ale są tak pyszne, że nie można im się oprzeć.
Banany to owoce, które zna i lubi chyba każdy, najczęściej są zjadane tak na ,,surowo'' lub przyrządzamy z nich koktajle, są doskonałym dodatkiem do owocowych sałatek czy ciast. Ja polecam Wam smażone banany. Można je przygotować w kokosowym cieście, usmażyć na maśle, dodać ulubione bakalie czy przyprawy, np. aromatyczny cynamon. Tak przygotowane podajemy na podwieczorek lub deser. Przygotujcie dla rodziny, a będą zachwyceni. A teraz zapraszam do przepisów.
Moje przepisy:
Banany smażone z bakaliami i nutką cynamonu.
Takie banany można przygotować na deser lub podwieczorek. Są bardzo słodkie, ale też bardzo pyszne. Można je przygotować dosłownie w 10 minut.Zróbcie, a zobaczycie jakie są dobre. Zapraszam:)
Składniki:
8 małych bananów
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
kilka sztuk suszonych moreli
4 łyżki suszonej żurawiny
cynamon mielony według uznania
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy obrane banany, smażymy na małym ogniu, aż banany się lekko zrumienią, banany podczas smażenia często obracamy.
2. Pod koniec smażenia do bananów dodajemy bakalie i przesmażamy dosłownie kilka chwil, bakalie wtedy lekko napęcznieją.
3. Na talerze nakładamy gorące banany z bakaliami, oprószamy cynamonem według uznania i podajemy od razu gorące.
4. Smacznego.
Banany smażone w karmelu.
Lubicie banany? Jeżeli tak to, polecam właśnie taki przepis na pyszne banany smażone w karmelu. Bardzo słodkie, ale i bardzo, bardzo pyszne. Dodam, że przygotowuje się je bardzo szybko, dosłownie w 5 minut. Oczywiście można zrobić większą porcję. Polecam na deser. Zapraszam:)
Składniki:
3 banany
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukru
Wykonanie:
1. Banany obieramy. Na patelni roztapiamy masło lub margarynę, następnie wsypujemy cukier.Gdy cukier się roztopi i zacznie rumienić dodajemy obrane banany.
2. Następnie banany smażymy przez kilka chwil lekko je rumieniąc z każdej strony. Gotowe nakładamy na talerzyki i podajemy gorące polane karmelem.
3. Smacznego.
Banany smażone w cieście kokosowym.
Takie banany przygotowuje się bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś pysznego możemy przygotować ten deser. Idealne na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
olej do smażenia
kilka małych bananów
Wykonanie:
1.Składniki ciasta miksujemy na gładkie ciasto.
2.Banany obieramy i przekrawamy na dwie części.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Pokrojone banany zanurzamy w cieście, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka chwil z każdej strony.
5. Usmażone banany osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
6. Podajemy od razu po przygotowaniu.
7. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.