Śniadanie najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Pomimo nie raz braku czasu nie raz nie zjemy śniadania. Jest to nie dobre dla naszego organizmu. Najlepiej jest jeśli spożywamy pięć posiłków dziennie mniej więcej o tych samych porach .Nawet gdybyśmy na śniadanie zjedli coś ciężkiego , produkt który ma sporo kalorii to przez cały dzień to spalimy . Śniadanie powinno nie być za bardzo obfite jak i ubogie. Powinno być w sam raz dla nas , głównie to zależy od wieku i naszego zapotrzebowania na pokarmy.
Zapraszam na moje propozycje śniadań
Smaczne śniadanko
Składniki :
• parówki 4
• jajka 4
• pomidor 1 większy
• ogórek zielony 16 plasterków
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• oliwa z oliwek
Wykonanie :
Parówki nie kroimy na połówki tylko nacinany by powstała "łódeczka". Na rozgrzaną patelnię dajemy parówki i rozbijamy po jednym jajku do każdej parówki. Całość doprawiamy przyprawami , sól ziołowa oraz pieprz. Parówkę z jajkiem smażymy do ścięcia się jajka. Gotową parówkę z jajkiem dajemy na talerz. Pomidora oraz ogórka płuczemy , suszymy . Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w cienkie plastry. Całość posypujemy pieprzem zmielonym w młynku.
Śniadanko wg Maridki
Składniki :
- jajka 3
- kiełbasa zwyczajna 8 plasterków
- serek topiony 2 plasterki
- papryczka chili kilka małych kawałków
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- Sól ziołowa- MŁYNEK
- ogórek zielony 2 plasterki
- pomidorki koktajlowe 3
Wykonanie :
Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki . Na rozgrzaną patelnię dajemy i podsmażamy do zarumienia się kiełbasy . Podsmażoną kiełbaskę układamy na talerzu . Jajka wbijamy na patelnię dodajemy przyprawy i czekamy aż się usmażą. Dodajemy pokrojoną p[papryczkę chili i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy serek topiony i całość dokładnie mieszamy . Gotowe jajka dajemy na talarze dajemy umyte pomidorki koktajlowe oraz 2 plasterki ogórków.
Bułka z rodzynki z szklanką ciepłego mleka
Składniki :
- mąka pszenna 1 kg
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- jajka 2
- drożdże świeże 50 dag
- sól 1/2
- mleko 3,2% 2 szklanki
- rodzynki
Wykonanie :
Mleko podgrzać z cukrem z 2 łyżkami mąki i drożdżami. Wyrobić rozczyn. Gdy rozczyn zacznie "rosnąć" wlać do misy od robota kuchennego wbić jajka i dodać resztę składników. Całość wymieszać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto odstawić do podrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie dać do foremki , rozgrzać piekarnik do 160 stopni i gdy wyrośnie ciasto na foremce włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut.