Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Soczewica i jej sekrety

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, a mimo to nadal pozostaje w cieniu znanej wszystkim fasoli. Najwyższy czas to zmienić!


Dawno, dawno temu soczewica była popularna i często gościła na stołach. Z czasem jednak zniknęła w cieniu fasoli, która też jest zdrową rośliną strączkową. Ta tendencja utrzymuje się do dziś.

Soczewica daje kucharzom duże pole do popisu, gdyż występuje w trzech odmianach, a każda z nich jest bardzo cenna dla naszego organizmu.

W sklepach można kupić soczewicę w trzech kolorach:
- czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i to ona gotuje się najszybciej. Można przygotowywać z niej pasty, farsze czy podawać ją jako dodatek do sałatek czy chleba
- zielona wymaga namoczenia, chociaż przez pół godziny - pozwoli to na szybsze jej ugotowanie.
Ta soczewica świetnie sprawdzi się w pasztetach, zupach, zapiekankach czy potrawach jarskich
- brązowa jest najtwardszą z soczewic; wymaga dłuższego moczenia i gotuje się też znacznie dłużej niż dwie pozostałe odmiany. Soczewica ta zachowuje swój kształt po ugotowaniu więc można dodać ją do sałatek, gulaszu, dań z ryżem, oraz potrawek warzywnych

Soczewica zapobiega nowotworom, wzmacnia mięśnie i kości, pomaga w utrzymaniu dobrej figury a także chroni nas przed anemią, podwyższa poziom hemoglobiny.

Ponadto bogata jest w żelazo, kwas foliowy, lizynę, błonnik, magnez, potas i wiele innych cennych witamin i minerałów.

Soczewicę warto wprowadzić do diety dzieci i sportowców, gdyż lizyna wspomaga budowę kości i tkanki mięśniowej. Z soczewicy można wyhodować kiełki, które najbardziej zaleca się kobietom w ciąży.

W sklepach oprócz surowej soczewicy można kupić już gotową w puszce, która znacznie przyspieszy przygotowanie potraw.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść soczewicy koniecznie to nadróbcie!

 

Soczewica i jej sekrety

Pizza z czerwoną soczewicą

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szklanki letniego mleka
OBŁOŻENIE :
5 łyżek sosu pomidorowego
1/4 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy
1/4 cebuli
1 pomidor
ok. 100 g żółtego sera
200 g pieczonego schabu
sól
pieprz
ostra papryka
zioła prowansalskie
ketchup (opcjonalnie)

CIASTO:
Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę.
Wlać letnie mleko, dodać sól oraz olej i wsypać mąkę i dodać soczewicę.
Składniki połączyć a potem zagnieść ciasto.
OBŁOŻENIE:
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy jest gotowe ponownie wyrobić i rozłożyć je na talerzu ceramicznym o średnicy 30 cm wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
Ciasto posmarować sosem, na sos rozłożyć pokrojone dodatki (kolejność według uznania) i na koniec posypać serem oraz ostrą papryką i ziołami.
Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło.
Pizzę piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w zależności od piekarnika.
Upieczoną pizzę pokroić i polać ketchupem.

 

Soczewica i jej sekrety

 

 Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

FARSZ:
2 cebule
2,5 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy
250 g kiełbasy 
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

CIASTO:
1/2 szkl. gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
3 szkl. mąki pszennej typ 500

FARSZ:
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.

CIASTO:
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka (u mnie o średnicy 10 cm).

Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi.
Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).

 

MałaMi89 05.04.2016 23:27
Bardzo lubię soczewicę, a najbardziej w pierogach :)
bietka 05.04.2016 22:09
pyszne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak